IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високите заплати в България са в IT сектора, а най-ниските в туризма

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен, обявиха от КНСБ

13:17 | 30.04.18 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компютърните специалисти в България получават около пет и половина пъти по-голяма средна заплата спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г. (по-известен като Докладът за доходите), представен на пресконференция в София.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените днес данни. 

„Ниската заплата на заетите в туристическия сектор на фона на растежа му през миналата година означават или плащане под масата, или неправилно разпределяне на финансовия ресурс“, обясни огромната разлика президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сравнено с другите европейски държави, като цяло, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1,8-2,2 пъти спрямо новите държави членки.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

„Ножицата на доходите продължава да се отваря. Все още говорим за голям контингент на работещи бедни у нас. Средно със 115 лв. се е увеличила работната заплата през изминалата година, като размерът й е достигнал 1060 лв. Това донякъде се дължи и на нашите действия“, каза Пламен Димитров.

Най-ниското увеличение на заплатите в предприятията е било между 3 и 10%, посочи лидерът на КНСБ.

Той обяви още, че в някои от „проблемните“ сектори няма колективни трудови договори (КТД). За пример бяха посочени секторите на леката, химическата и хранителната промишленост. „На местно ниво има над 150 колективни трудови договора, сключени в общините в страната. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работните заплати“, отчете още Димитров и добави, че подписването на нови колективни трудови договори ще бъде на акцент в бъдещите проекти на организацията.

Разпределението на вписаните общински колективни трудови договори (КТД) показва най-висок относителен дял в сектор „здравеопазване“, където са сключени 41 КТД и 3 анекса в общо 20 области на страната. От тях по видове дейности най-много КТД се отнасят за училищно и детско здравеопазване – 25 броя, здравеопазване общо - 10 броя, детски ясли – 5 броя и ОДЗ – 1 брой.

На второ място с 34 КТД и 4 анекса, регистрирани в 18 области, се нарежда сектор „образование“. Значително по-слабо е договарянето на общинско равнище в сферата на културата и социални дейности, където са сключени само по 3 КТД в шест общини от страната.

По думите на Пламен Димитров промишленото производство за миналата година се е ускорило и има реални възможности за по-голям растеж на заплатите в индустрията.

Докладът на КСНБ показва, че има намаляване на наетата работна ръка, което според синдикатите означава оптимизация на персонала. В 15 сектора в промишлеността плащат повече от средната работна заплата за страната, което показва възможности за увеличението на доходите в индустрията, обяви още президентът на КНСБ.

В документа се посочва още, че проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен.

Разликата в брутните заплати е около 2,2 пъти между София (1523 лв.) и Видин (701 лв.). Темповете на нарастване на средната работна заплата по области варират от 2,2% за Видин до 16% за София-област. Разликите в стандарта на живот по региони у нас остават непреодолимо големи, категорични са от КНСБ.

„В бюджетните дейности правителството демонстрира една доста по-широка платформа от намерения в политиката по доходи в сравнение с предходни години. Налице беше кумулативно увеличение на разходите за персонал с 546 млн. лв. повече спрямо 2017 г. (вкл. осигурителни вноски и други възнаграждения), от които 493 млн. лв. само за заплати“, пише още в доклада за доходите. 

Според синдикатите има сериозен дисбаланс, касаещ разпределянето на допълнителните пари за заплати. „Над 80% бяха концентрирани в три сектора – отбрана (100 млн. лв.), МВР (55 млн. лв. + 5 млн. лв. за служителите в затворите, заложени първоначално в проекта на бюджет за 2018 г., с които се предвиждаше увеличение с 5% на основните трудови възнаграждения) и образование (330 млн. лв., достатъчни за увеличение на работните заплати с 15%)“, припомнят от КНСБ и уточняват,  че след протести на заетите в системата на МВР средното им кумулативно увеличение достигна 15%.

За останалите разпоредители с бюджетни средства обаче се разпределиха едва около 20% от средствата за ръст на възнагражденията, което направи невъзможно тяхното значително увеличение. В държавното управление се постигнаха допълнителни средства за персонал в сравнение с 2017 г. в размер на около 116 млн.лв.  (в това число и субсидиите за делегираните от държавата дейности – социални грижи и общинска администрация – 9% увеличение), обясняват от КНСБ.

„Оценяваме усилията на правителството за по-висока социална ориентираност на държавния бюджет, подкрепата за важни социални системи и регистрираните увеличения на работните заплати в обществения сектор през 2017 г. Посоката на промяна е вярна, но стъпките, според нас, не са в необходимия обхват и обем“, каза още Пламен Димитров.

Според него обхватът им може да се разшири заради изключително ниските нива на заплащане във важни системи като агенциите към социалното министерство, където висококвалифицирани специалисти работят „на терен”, също в областта на културата (музеи, библиотеки, читалища), както и в земеделието, по-конкретно в Изпълнителната агенция за борба с градушките и Напоителни системи.

Според синдикатите повишаването на минималната работна заплата за страната има определен положителен ефект върху средната работна заплата. „Това обаче предпоставя на редица места намалена активност на синдикалните организации, които разчитат на автоматично повишение на всички заплати - нещо, което рядко се случва. Кампанията на КНСБ (за ръст на заплатите) включва всички възможни инструменти за въздействие, а това означава повишена активност на всички нива“, уточни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Чуждите компании са тук, за да ПЕСТЯТ ОТ ЗАПЛАТИ, а не за да плащат на българите колкото на германците или франзуците. Вероятно е истина, че имат по-голям бюджет но една ли биха платили повече от 10% над това, което плащат българските, защото ако това беше така българските компании щяха буквално да опустеят и всичките им служители щеше да ги напуснат. Не се лъжете, няма безплатен обяд. А това за лъжите за големите заплати в родния ни АйТи сектор е измама реално между 200-400 души реално общо във всичките фирми печелят 5000+. А останалите са надолу и много надолу. Дори в Мюнхен няма на родните ни специалисти няма да им платят толкова след данъци та камо в София. Това да не ви е Силициевата долина??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
IvanTerziev
преди 5 години
Не можеш да съдиш за целия бранш според някоя мизерна фирма, ковачница на кадри за останалите. За 2200 чисти ще намериш някой де подпира стола, или си бачка частпром в работно време. В точно тоя сектор съм, и съм минал през 10-тина фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
shinawatra
преди 5 години
За българските компании съм съгласен - те нямат бюджет или ресурс, за да са конкурентни откъм заплати. Моето инфо е за мултинационалните компании в България, за тях няма значение в България ли ще се наеме човекът или в Ирландия да речем. На този пазар се конкурираме с Чехия, Полша, Румъния и прочие и стоим доста добре за момента, тъй като все пак сме членове на ЕС и НАТО, за разлика от разните му Молдова, Украйна, Сърбия и Македония. Дано аванса ни в това отношение се запази колкото се може повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Истината, е че мнозинството от ИТ специалисти у нас т.е 90% изкарват към 2000-2500 лв и това за 3-те хиляди си е опашата лъжа. Например имам инфо от висшите мениджъри на най-голямата чисто българска ИТ компания(сетесе се коя е сами), че хората с 10+ години опит вземат около 2200 след платени данъци, а един куриер в Спиди Еконт взема 1500. То зради това няма хора защото много от читавите специалисти веднага имигрират след като натрупат опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
shinawatra
преди 5 години
От така написаното младите да не си правят грешни изводи, че ИТ специалистите изкарват по 3К -- истината е, че толкова изкарват посредствените (в София). Ако си кадърен лесно ще стигнеш и до 6-7, защо не 10 хиляди на месец чисто/бруто няма особено значение. Съвет към младите: не се занимавайте с глупости, а четете и учете, това е начинът! Мутренските далавери или дребния/средния бизнес са до време, знанието и качествата си остават за цял живот и преди всичко са КОНВЕРТИРУЕМИ навсякъде по света!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Представените числа са заплати са силно надценени с поне 15-20% повече от реалното най-вече са София. Лъже се и за ръста на доходите, които е равен на 2 пъти икономическия ръст средно според КРИБ, т.е реалния ръст на доходите за 2017 е около 5.5-6%, а кабинета представя излъскани илюзии за над 10% ръст. Тази незначителна разлика значи близо разлика между теоретичния и реалния ръст на доходите в София от порядъка на 150 лв на месец. Някой хора са купили имот и искат да препродадат спекулативно и имат интерес да се лъже за реалното състояние на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та разграбената отвсякъде *** България ще остане един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, а останалото от страната деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както го правеха досега, особено в ромската провинция и особено в производството, няма да остане никаква средна класа, тази която я имаше досега предстои да се пенсионира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет българските кретено-масони и съучастниците им политици унищожили България ще ги събират на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове, който създаде изкуствен ръст на икономика за известно време от почти 4%, предстои да изгърми, всяко тиквено чудо за 3 мандата. Предстои да изгърми и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм, особено на фона на планетарните промени в следващите години, когато климатът ще става все по-агресивен и динамичен, независимо вече от действията на човека, а земетресенията все по-често явление. Капитализмът е най-глупавото нещо в цялото съществуване, негативните последствия за планетата и цивилизацията тепърва предстоят, повечето от вас имат нужда да разберат защо кретено-масонският капитализъм за нищо не става и защо подобна философия и идеология не са разумни за една цивилизация в триизмерен биологичен материален свят като този, имат нужда от този опит за да обогатят съзнанието си и да преосмислят ценностите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още