IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло нов закон ще пази търговските тайни на компаниите

Митническите органи ще могат да задържат стоки на границата въз основа на допуснато от съда обезпечение или въз основа на влезли в сила съдебни актове

16:02 | 12.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В чл. 11 от проекта на Закон за защита на търговската тайна е предвидено, че притежател на търговска тайна може да предяви иск срещу всеки нарушител за установяване на неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговската му тайна, както и да иска присъждане на обезщетение за претърпените вреди, преустановяване или забрана за използването или разкриването на търговската тайна; налагането на забрана на производството, предлагането, пускането на пазара или използването на стоките – предмет на нарушение, вноса или износа, както и съхранението на тези стоки; унищожаване на цели документи, вещи, материали, вещества или електронни документи или части от тях, които съдържат или носят търговската тайна или когато е целесъобразно – предаването им на притежателя на търговската тайна.

В съответствие със заложеното в Директива (ЕС) 2016/943, в чл. 12 от проекта е регламентиран давностният срок за предявяване на искове, като е предвидено, че това следва да се случи в 3-годишен срок от откриване на нарушителя, но не по-късно от 5 години от извършване на нарушението – по отношение на лицето, което контролира търговската тайна.

По отношение на ответника и всяко трето засегнато лице е предвидено, че правото на иск се погасява с изтичане на 1-годишен срок от влизане в сила на съдебния акт, от който лицето черпи правен интерес. Спирането и прекъсването на давностните срокове става по реда на Закона за задълженията и договорите.

В законопроекта се предвижда и ограничение относно броя на лицата, които могат да имат достъп до поверителната информация относно търговската тайна. С оглед осигуряване на правото на защита на страните в съдебния процес, в законопроекта изрично е посочено, че достъп следва да се предостави на страните, а също така и на техните адвокати или процесуални представители. Предвидено е и задължение за лицата, узнали или получили достъп до търговска тайна в хода на съдебното производство да не разкриват и използват тази информация, както по време, така и след приключване на съдебното производство. Тези лица ще носят отговорност за нарушаване на тази забрана.

Новият закон въвежда правила за начина на определяне на обезщетението за вредите, настъпили от неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговска тайна.

За да се опазва поверителността на търговската тайна, може да бъде налагана глоба в размер до 500 лева от съда на лицата, които не спазват предвиденото в законопроекта задължение да не разкриват или използват търговската тайна, до която са получили достъп по време на съдебното производство, като ограничението относно общата стойност на наложените глоби ще се прилага и по отношение на тях.

Ако бъде приет новият закон, митническите органи ще могат да задържат стоки на границата въз основа на допуснато от съда обезпечение или въз основа на влезли в сила съдебни актове. Регламентирана е и възможността за налагане на подходящи мерки при злоупотреба с процесуални права.

От записаното в оценката на въздействието към законопроекта става ясно още, че на макро равнище сближаването на законодателствата не се очаква да има пряко социално въздействие, например върху заетостта в държавите-членки. То обаче следва да има непряко положително въздействие за улесняването на мобилността на висококвалифицирана работна ръка - тази, която има достъп до търговски тайни - в рамките на вътрешния пазар и за увеличаване на работните места в областта на иновациите благодарение на засилената иновационна дейност, като по този начин ще бъде насърчена и устойчивостта на заетостта в ЕС

Приемането на Закон за защита на търговската тайна ще доведе до незначително увеличаване на приходите в държавния бюджет. Постъпленията ще дойдат от събирането на такси, чийто размер е определен в Тарифа за държавните такси, които се 9 събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, както и от наложените глоби по реда на чл. 26 от законопроекта. Към момента обаче не може да бъде направена точна оценка на общата стойност от тези приходи, тъй като по действащото българско право, към този момент не съществуват специални правила за присъждане на обезщетения за нарушения на търговски тайни, уточняват от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още