IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли политиците да принудят супермаркетите да продават хляб без печалба?

Икономисти гледат твърде скептично на тази идея

16:50 | 20.09.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Идеята големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да се омекоти ефектът от повишаването на цените върху потребителите, е "меко казано, смущаваща и популистка". Това каза пред БНР икономистът и бивш депутат Мартин Димитров.

Вчера земеделският министър Румен Порожанов обяви, че преговаря с всички големи търговски вериги да продават хляб без печалба, а надценката да покрива само брака и разходите в самата верига.

Мартин Димитров заяви, че "извън комунизма нито една друга икономическа теория не казва, че може да има търговци, които да не реализират печалба". 

Димитров видя рискове за малките търговци от прилагането на подобна мярка. "Ако тази мярка бъде въведена (защото е възможно да се случи), самите вериги могат да видят в тази идея възможност. Могат да решат, че сега това е тяхната възможност да ударят конкуренцията, а именно малките магазинчета... за да могат да фалират за известен период от време всички малки магазинчета, които произвеждат хляб. След като фалират, ще има много по-малко конкуренция и резултатът ще бъде още по-голямо поскъпване на хлебните изделия".

Димитров припомни, че България е поканена от Европейската комисия да предоговори цените на природния газ с Русия, а по-ниски цени на природния газ означават по-ниски разходи за производство на редица стоки, включително на хляба. "По думите му такова предоговаряне дори не е започнало.

Икономистът посочи като друг фактор цените на бензина и дизела и допълни, че в България транспортът формира всички цени, включително цената на хляба.

"За хората в Литва, Латвия и Естония цената на хляба и други подобни стоки е три пъти по-достъпна в сравнение с българските граждани. Това сравнение е много подходящо, защото в началото на прехода 89-а година балтийските страни бяха в по-тежко икономическо състояние от България. Те в момента имат три пъти по-високи доходи", отбеляза още Димитров.

"Това, което в момента предлага министърът, е ляво, популистко и неработещо и ако се приложи за кратък период от време, накрая ще има точно обратния ефект", прогнозира Мартин Димитров.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за Нова телевизия, че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейните думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,08 лв. за типов хляб или „Добруджа“.

"Хлябът е натоварен с едно социално очакване. Цената му не може да се коментира по този начин", заяви Кукушева.

Според нея министърът на земеделието Румен Порожанов се осланя на поправка в Закона за храните, направена преди три години при правителството на Орешарски. Но няма нормативна уредба за прилагането на тази поправка.

Тя беше категорична, че пазарът не се нуждае от регулация. Цената на хляба е свързана с тази на пшеницата, енергоизточниците, цената на газа, ДДС, както и цената на човешкия труд.

"За мен участието на държавата по темата беше изненадващо. Това показва в каква насока мисли правителството. Според мен тази насока не е най-добрата", заяви от своя страна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Посоката трябва да е обратната към увеличаване на доходите. Ако те растат адекватно, хората няма да усетят поскъпването толкова сериозно, смята той.

Ролята на държавата е да създаде необходимите условия, за да има бизнес и да се качват доходите, добави Стайков.

"Не може министър да ходи да се договаря с веригите, които, ако решат, на добра воля могат да направят нещо, но реално не са задължени. Трябва да има регулация. Веригата жито-брашно-хляб трябва да се регулира цялата. Ако производителите печелят по 6-7 стотинки, то търговците печелят около 2-3 пъти повече", каза пред Bulgaria ON AIR  депутатът от Обединени патриоти Александър Сабанов. По думите му определено 30 стотинки увеличение на хляба ще се отрази сериозно на финансовото състояние на определена група българи.

Той е на мнение, че няма как държавата да контролира директно цената на нито една стока или услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
pass
преди 5 години
Заглавието не е много правилно поставено. Супермаркетите от големите вериги отдавна продават масовия хляб почти на нула, те не разчитат да спечелят от него, печелят от хлябовете от собствените си фурни които обаче са на двойна цена спрямо масовките от фуражно зърно и подобрители.Въпросът е как държавата ще им разреши да продават масовия хляб под себестойност, като компенсират загуабта от другите продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Увеличените разходи подсигуряват повишаване на цената на хляба.Същественият фактор за инфлацията са разходи за плащане на щети заради наличната неправилност Централна банка без защита от щети.Запазването на държавната грешка продължава въздействието за инфлация.Възможностите са: Първа: С Централна банка без защита от щети щетите нарастват и подсилват инфлацията.Втора: С Централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.Устойчивото обществено развитие е постижимо само при Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още