IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 87% от австрийските компании биха инвестирали отново у нас

България е най-слабо производителната страна и правителството трябва да предприеме по-сериозни мерки за промени, съветват от бизнеса

18:49 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Advantage Austria</em></p>

Снимка: Advantage Austria

Над 87% от австрийските предприемачи в България биха инвестирали отново в нашата страна, ако трябва да направят отново избор, но очакват повече мерки срещу корупцията и престъпността, настояват за правна сигурност, предвидима икономическа политика, политическа стабилност и прозрачност при обществените поръчки. За нагласите на австрийския бизнес с дъщерни фирми най-голямото предизвикателство остава намирането на квалифицирани служители или кадри, които са склонни да преминат през обучение във фирмата.

Този коментар за инвестиционния климат от анкета сред 88 фирми направи Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria. В края на миналата година Австрийското търговско представителство за трета поредна година отчете какви промени трябва да подобрят бизнес климата и дали нещо се е променило за една година.

„Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори с вложения над 4,041 млрд. евро, по данни на БНБ. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-сигурните и стабилни работодатели в страната“, отбеляза Щрака.

Като цяло австрийските инвеститори оценяват общото икономическо състояние за изминалите 12 месеца като по-малко оптимистично. Те оценяват цялостното представяне на техните фирми като добро, но по-малко от тях очакват подобрение през тази година. В същото време расте броят на компаниите, които определят състоянието на бизнеса си „без промяна“.

„Само 20% планират нарастване на инвестициите си през следващата година, докато преди една година те бяха 38%“, отчете Щрака. Тя поясни, че сред анкетираните фирми 45% са търговски дружества, 40% предлагат услуги, а 15% произвеждат в България.

За поредна година ръководителят на Advantage Austria посочи, че няма промяна в предизвикателствата на пазара.

48% от бизнеса страдат от липса на квалифицирани кадри, 39% от наличие на работна ръка. „Една трета от компаниите (34%) посочват като предизвикателство инфраструктурата“, даде като лош пример недостатъците за развитие на  дейността на компаниите Щрака.  

Две трети от компаниите, участвали в проучването, очакват положително развитие при въвеждането на еврото в България, като се надяват, че по пътя към приемането на европейската валута държавата ще вземе мерки и ще извърши реформи.

Дискусия с бизнеса

Предвидимата икономическа политика  е изключително важна за австрийските инвеститори. Те настояват за дискусия  за планирани нови разпоредби, които да се приемат едва след като се вземе мнението на засегнатите страни, като промените се дискутират достатъчно рано.

Мариета Григорова, управител на дъщерна фирма на австрийския концерн за транспорт и логистика "Гебрюдер Вайс", която има 550-годишна история и се смята за най-старото транспортно дружество в света, заяви, че в България харата са най-голямото предизвикателство заради големия дефицит от трудови навици и компетенции.

„Младите хора с висше образование не са в състояние да решат една задача от началото до край, оплака се мениджърът. Тя е на мнение, че това няма да стане с реформа, а с промяна в нагласите на обществото.

„България е най-слабо производителната страна и това идва от липсата на компетенции. Инфраструктурата също е сериозно предизвикателство, подчерта Григорова и съобщи личните си наблюдения, че в Северна България няма транспорт. Живеещите там не слизат на юг, а отиват да работят в чужбина.“ 

По думите на управителя на „Гебрюдер Вайс“ има крачки към подобрение с въвеждането на тол такса от 1 март.  Мариета Григорова обаче е категорична, че за нея се говори от две години, но не е съгласувана коректно с бизнеса.

„Това не е такса, а дънък, който трябва да бъде трансформиран  до крайния потребител, защото не можем да го вземем за своя сметка, твърди тя и коментира развитието покрай протестите на превозвачите и отстъпката с ново обществено обсъждане, което трябва да приключи на 14 февруари. – Дали не е пирова победа – високи или ниски са тези такси, ние искаме предвидимост.“

Мариета Григорова емоционално заяви, че решения, които се отнасят до данъци и такси и трудово право, се променят непрекъснато. Това тя определи като дефицит във функционалните умения на всеки член на обществото и най-вече с дисциплинираност.

За пример управителят на „Гебрюдер Вайс“ посочи заплащането. „Поради  обективни особености работодателите са принудени да назначат трима души със заплата от 800 лева, вместо един с възнаграждение от 2 хил. лева“, потвърди тя. Причината според нея е липсата на ефективност в работата, която може да дойде единствено през производителността.

По трудния начин

„Районът се развива по-бавно, отколкото производството тук“, смята Анна Кирилова, управител на ЙАФ България ЕООД, която е дъщерна на австрийската JAF –  една от най-големите фирми, които търгуват с дървесина в Централна Европа, но и на международния пазар.

По думите ѝ това прави  фирмите доста чувствителни.

„Бавната административна система, тромавата комуникация с бизнеса, липсата на адекватни и бързи решения, съдебни дела, които се влачат по 4-5 години, трудно се обясняват на колегите в Австрия“, потвърди Кирилова недостатъците в бизнес средата. За пример тя даде бързото приемане на решения, свързани с прилагането на Наредба Н-18, която е предизвикателство, защото е „трудно разбираема и приложима“. Тя смята, че така няма да има ефект и „тъмният“ бизнес няма да излезе на светло.

Подготовка на кадри

Като добро решение за намирането на кадри и подбор на персонала за фирмата в Мусачево тя посочи връзката с Лесотехническия университет в София. Кирилова потвърди, че се дава шанс за обучение и от складови работници някои от тях вече са станали търговски представители.

Според управителя Вернер Щикс българската дъщерна фирма работи в добро партньорство с JAF и допринася за оборота ѝ от 810 млн. евро. Компанията работи с най-големите дърводелски и занаятчийски фирми, с индустриални производители и търговци и частни клиенти. Той определи мястото на глобалната компания като „най-важната част от веригата с добавена стойност“. Той потвърди, че дейността е съобразена с климатичните промени и логистиката осигурява максимално кратки пътища на транспорт при износа.

Улрике Щрака напомни за проект на Австрийското търговско представителство от пет години  за въвеждане на дуално обчение. В проекта досега са ангажирани 11 австрийски фирми и се обучават 818 ученика в девет професии, сред които електротехници, заварчици, кадри за логистиката и търговията.

София Дамянова, мениджър на проекта, съобщи, че досега са се включили 22 профсионални гимназии, а още три имат интерес да участват в програмата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още