IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велизар Шаламанов: България трябва да ускори приемането на изтребители F-16

Ако саботажът от Министерството на отбраната и от други министерства продължи, изтребителите може да не влязат в експлоатация и до 2040 г., смята той

13:18 | 27.03.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

България може максимално да се възползва от ситуацията, за да модернизира армията си и да се отърси от влиянието на Москва в политическия си живот, и трябва да спре да бави подготовката за навлизането на самолетите F-16.

Срещата на НАТО тази седмица целеше да покаже на Русия, че всички членове на алианса са надлежно защитени и, че - обратно на това, което искаше президента Путин - вместо по-малко натовски войски в Европа и разделение ще има повече военно присъствие и по-силно обединение в НАТО. Ако Русия прибегне до употреба на химическо или билогично оръжие в Украйна, резолюция на ООН може да даде основание на желаещи страни да се намесят в конфликта. Това коментира Велизар Шамаланов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Максимално бързо трябва да се изпратят поне 20 пилота на обучение за F-16 в САЩ, да се ускори приемането на F-16, подготовката на цялостната инфраструктура в Граф Игнатиево - която закъснява много по вина на България - и целият ресурс да бъде насочен към много по-бързото влизане в оперативно дежурство на тези F-16. Периодът на излизане от употреба на МиГ-29 поради невъзможност за поддържане може да бъде покрит - както и днес се покрива - с изтребители на наши съюзници."

"Ако продължава саботажът, който аз виждам, от страна на Министерство на отбраната и други министерства, и до 2040 г. може да влязат в експлоатация" поръчаните F-16 от САЩ, каза Шаламанов.

"Няма истински интегриран национален екип, който да управлява тази програма по професионален начин, както се прави в НАТО, с цел придобиване на цялата способност и синхронизиране на всички действия по подготовка на инфраструктура, персонал, промени на доктрини, развитие на системите за радарно наблюдение, зенитно ракетно прикритие, системите за опознаване и извеждане на старите системи", обясни той.

Ако наистина има усилие от страна на държавата, новите самолети могат да изпълняват функциите си за охрана на страната в рамките до две-три години, каза Шаламанов. Успехът на програмата зависи от активното участие на министерски съвет, парламента, но и на индустрията, която трябва да има ключово включване в проектите за превъоръжаване.

На срещата тази седмица бе взето решение за удвояване на числеността на НАТО на източния фланг. На срещата на НАТО в Мадрид в края на юни може да се очаква нова стратегическа концепция на съюза за след войната в Украйна. За България по-важно е, че в рамките на концепцията за всеобхватно предно разполагане на сили, може да наваксва своето технологично изоставане и да поиска решителна промяна в сферата на противовъздушната и противоракетна отбрана с модерни системи, за да не разчита повече на старо съветско оборудване като С-300, каза Шаламанов.

"Това означава засилване на сухопътно присъствие, което ще да даде възможност модел как да се развиват българските батальонни бойни групи
- много по-добри системи за командване, управление, разузнаване и киберотбрана."

На срещата България бе представена от президента Румен Радев, който според Шаламанов, е започнал да променя начина си на говорене по отношение на Русия, използването на съюзнически самолети и разполагането на съюзнически сили на територията на страната след приетия мандат от правителството.

Шаламанов напомни, че през 2014 г. като командващ ВВС на България Радев е бил против самолетите ни МиГ-29 да бъдат обслужвани в Полша и Украйна, а не в Русия.

"Влагането на усилия сега в поддържането на МиГ-29 при положение, че руснаците разрушиха заводите в Украйна и че това съвсем не е приоритет на Полша и НАТО, би било загуба на време и ресурси."

Според Шаламанов опасенията за употреба на химическо или биологично оръжие от Москва в Украйна са реалистични заради предишни атаки на Русия с подобни средства срещу конкретни лица, включително на територията на Великобритания и България. Русия изполва химическо оръжие в Сирия, напомни Шаламанов, а британското и американско разузнаване разполагат с данни за вероятни "атаки под чужд флаг" с цел ескалиране на конфликта.

Запитан каква би била "червената линия", при която НАТО ще се намеси в конфликта, Шаламанов заяви, че в същността на чл. 5 и на военната доктрина на НАТО е заложено "поддържането на определено ниво на неопределеност, което е част от възпирането."

"Към момента НАТО показва, че усилва отбранителния си капацитет в Източна Европа, ще продължи и увеличава военната поддръжка за Украйна, ще продължи санкциите срещу Русия в рамките на ЕС и Г-7, и, ако все пак Русия прекрачи границата от конвенционална война към оръжия за масово поразяване, това ще е спусък - който ще мине през още една резолюция на ООН и макар тя да няма задължителен характер ще е достатъчно основание за "коалиция на желаещите" да се намесят решително за спиране на действия по изполване на оръжия за масово поразяване."

Войната като продължение на политиката на Путин срещу Украйна е неуспешна, каза Шаламанов.

"Руската армия се връща към моделите от Втората световна война - на "изгорената земя", напълно разрушени градове, поредица от военни престъпления, за които със сигурност ще има осъдени."

Продължителен конфликт не е в интерес на Русия, не само заради дадените жертви, но и заради "пълното разрушаване на мита за непобедимостта на руската армия, високите руски технологии и Русия като миротворец."

Наложените санкции показаха зависимостта на страната от сътрудничеството със Запада и вече дават резулат на фона на засилващо се обединение срещу Русия по целия свят и консолидация на украинското общество.

Българите помагат на бежанците от войната, български доброволци се сражават в Украйна, така че българското общество се отнася към този проблем, както европейците, смята Шаламанов.

"Има определени проблеми на ниво парламент, правителство, президент, но стъпка по стъпка и те ще бъдат преодолени. Това очакваме от поне от част от партиите в управляващата коалиция, които са там, за да отстояват цивилизационния избор и не бива да се прекланят пред натиска от БСП, "Възраждане" и други сили."

Изгонването на десет руски дипломата и привикването за консултации на българския посланик в Москва са стъпки в правилната посока за прекратяване на влиянието от Кремъл в България, смята Шаламанов.

"Определено руският фактор губи сила в българската политика."

Какво значение би имало изслушване на президента Зеленски пред българския парламент и как войната може да се отрази на българската политика и индустрия може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
разбирам че имаш опит от рисуване на анимационно безаналогово оръжие за родината си, но тук иде реч за сериозна инжинерна работа непосилна за руския мозък!... така че... на муй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
елементарно, каквото правим и сега... но поне ще е по евтино за бюджета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Кухаов, въпросче -закачка: А, какво правим, между момента на оставане без МиГ-29 и пристигането и пъл на ото усвояване на равностойно количество Ф-16 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
...А, Драгоданов, показ са върховно познание на българския език, цитирам: "Ей, червен, само нема да ме репликирам!" Е, щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Велизарий се увлича за пореден път но, толкова може човека (за това, му е платено, предполагам) затуй, няма да сме особено критични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Дайте парите на мен! Ще ви нарисувам колко и каквито искате Ф-ки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Sandy
преди 2 години
Русия има самолети 5-то поколение , скоро пуска и 6-то. За кво давате милиарди за тия тенекии Ф16 маа ви да *** проста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Кухо тия мигове отдавна вече не им трябват нито има къде да кацнат нито имат гориво да летят нито имат ПВО да ги пазят - Целият цирк дето Зеленски иска самолети е само за кухитe *** като тебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 2 години
трябва да си дадем миговете на Украйна и да си поръчама още толкова Ф-ки! Нека поне за последен път тия кошници са полезни мачкайки руски мутри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 2 години
не сме рязали самолети модел 1985-та . най -новите който рязахме а некой продадохме е миг 23-моделът е от 70-те , имахме и 3 миг 25 но тях ги върнахме на руснаците . По принцип изтребителите с променлива стреловидност се оказаха доста проблемни и тая концепция беше изоставена навсякъде по света и след 70-тя тази технология не се прилага от никой авиопроизводител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още