IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Има организация за емитиране на нов дълг, чакат се изгодни условия

Има буфери за „лош сценарий“, бюджетът е изпълним, но има рискове, предупреди министърът и подчерта, че никой не е очаквал липса на около 40% от газа за Европа

18:50 | 07.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите има организация за емитиране на дълг на международните финансови пазари, но чака изгодни за страната условия. Това обяви министърът на финансите в оставка Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на парламента, цитиран от БТА.

„Избрани са банките, подготвен е проспект, но заради войната в Украйна излизането на тези пазари беше спряно през пролетта и само Хърватия от страните в нашия регион емитира дълг. В началото на юни пазарите се затвориха отново заради данните за увеличаване на инфлацията и сега няма държави, които да емитират дълг, посочи министърът и потвърди, че България е в пълна готовност да излезе на международните пазари.

Асен Василев съобщи, че фискалният резерв е на ниво 8,340 млрд. лева при минимално ниво от 4 милиарда лева.

Финансовият министър разкри, че при подготовката на бюджета има предвиден „лош сценарий, малко по-лош от този в момента". В него е заложено прекъсване на доставките на петрол, намаление на доставките на природен газ до 50%, затварянето на търговията през Босфора, както и значително увеличение на мигрантската вълна. В него инфлацията се вдига с още 4-5 процента, ръстът на БВП е минимален – 0,1-0,2 процента.

Василев е категоричен, че в бюджета има буфери за подобен сценарий, така че да издържи. „Не би трябвало да имаме проблеми във финансовата ликвидност. Можем да получим ликвидна подкрепа от международните финансови институции, както и през Плана за възстановяване и устойчивост“, смята министърът.

Той напомни, че бюджетът е приет със закон и трябва да се изпълнява, без значение от кое правителство.

Василев е категоричен, че бюджетът е изпълним, но няма да е лесно и ще зависи от редица фактори, най-вече през последното тримесечие заради безпрецедентната среда на газовия пазар в Европа. „Никой не е очаквал около 40% от нужния газ в Европа да не е доставен“, отбеляза финансовият министър, имайки предвид изкуствения дефицит (по думите на енергийния министър Александър Николов), който създаде "Газпром".

Investor.bg припомня, че по Споразумението за партньорство България ще получи от Европейската комисия 11 милиарда евро до 2027 г.

„Ние сме 13-та държава с одобрено споразумение за партньорство, каза още Асен Василев пред парламентарната комисията по бюджет и финанси. Част от програмите по споразумението (в четвъртък се разбра че те са общо 10) са изпратени към ЕК и се чака в началото на септември да са одобрени и до ползваме пари от тях. Реални плащания се очакват в началото на септември, например по програмата "Развитие на човешките ресурси", добави финансовият министър.

Той напомни, че има нови неща в споразумението като например твърдия ангажимент 50% от парите да се инвестират в Северна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Украинската казна я извозиха цялата в Полша. Сега у пана атамана золотого запаса нет. Това розовото иска подобен сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
в панделата възможно най скоро ... инак сме оттървали всички влакове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Трябва да се бие пърта на розовото пони възможно най-скоро, иначе кражбите ще са уникално нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още