IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наказателната процедура за енергийните характеристики на сградите отива на следваща фаза

ЕК открива две нови наказателни процедури срещу страната ни - заради инцидентен улов на защитени видове и заради защитата на лабораторни животни

16:02 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: BLoomberg LP</em></p>

Снимка: BLoomberg LP

Европейската комисия (ЕК) предприе следващата стъпка в наказателната процедура срещу България заради липсата на пълно транспониране на директивата за енергийните характеристики на сградите. От Брюксел изпращат срещу страната ни и още четири члена на общността - Чехия, Естония, Финландия и Латвия, мотивирани становища заради нарушението, което е само крачка пред изправянето пред Съда на ЕС.

Сега петте държави имат два месеца, за да отговорят на ЕК и да избегнат съдебната процедура.

С Директива (ЕС) 2018/844 за енергийните характеристики на сградите бяха въведени нови елементи, като например минимални изисквания за енергийните характеристики на новите сгради, електромобилността и зарядните точки, както и нови правила за инспектирането на отоплителни и климатични инсталации. Срокът за транспониране на директивата в националното право изтече на 10 март 2020 година.

Брюксел изпраща мотивирано становище срещу България и още 14 държави от ЕС и заради нарушения и при транспонирането на директивата относно защитата на лица, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза (Директива 2019/1937). Крайният срок за пълното имплементиране на текстовете в националното законодателство на страните от ЕС беше 17 декември 2021 година.

Освен при нашата страна нарушения са установени още и при Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словакия и Испания.

През юли ЕК започва и две нови наказателни процедури срещу България. Те са свързани с Директивата относно лабораторните животни (2010/63/ЕС), която се отнася до мерки за животните, използвани за научни или образователни цели, и с Директивата за местообитанията и общата политика в областта на рибарството.

ЕК ни призовава да предприемем действия за предотвратяване на инцидентен улов на защитени видове от риболовни кораби. България не е предприела мерки за избягване на безпокойството на делфините и морските свине в защитените зони по "Натура 2000", както и не е извършила надлежен мониторинг на прилова на тези защитени видове в Черно море, пишат от Брюксел.

Страната също така не е транспонирала правилно задължението за мониторинг на прилова, както се изисква от Директивата за местообитанията.

И по тези две нови процедури България има два месеца, за да отговори на опасенията на ЕК. Ако те не са задоволителни, Брюксел ще ни изпрати мотивирано становище и ще преминем към следващата фаза в процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още