IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати си отправиха обвинения заради „данък слънце“, не успяха да го гласуват

Процедурни упражнения изчерпаха времето за дебати, утре продължават дискусиите за Бюджет 2014

17:01 | 04.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутати си отправиха обвинения заради „данък слънце“, не успяха да го гласуват

Два поредни дни парламентът обсъжда проектозакона на Бюджет 2014, но в резултат на процедурни упражнения депутатите все още не са гласували чл. 1 – приходната част. Дебатът се усложни и заради въвеждането на новата такса за електроенергията от фотоволтаици и вятърни централи. Таксата от 20% се въвежда с параграф 6-ти от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г., с който се променя Законът за ВЕИ, по предложение на „Атака”.

Припомняме, че миналата седмица бюджетната комисия изненадващо гласува таксата, която бе включена в проектозакона за бюджета. Инвеститорите във ВЕИ категорично възразиха и заявиха, че това всъщност е национализация, а представители на сектора ще фалират.

Дебатите по второто четене на бюджета в пленарна зала започнаха вчера, но тогава стана ясно, че очакваните приходи от новата такса не са вписани в приходната част на бюджета. Затова вчера парламентарната бюджетна комисия прие окончателно текста на параграф 6-ти, а очакваните приходи от 150 млн. лв., според последните изчисления на ДКЕВР, бяха калкулирани в чл. 1.

Днес реално дебатите за бюджета започнаха към 14 часа. Преди обед депутатите обсъдиха статута на летище Божурище и решиха да бъде създадена временна анкетна комисия по казуса. Парламентът отхвърли проект на "Атака" да бъдат изградени защитни съоръжения на границата с Турция. Започнаха дебатите за бюджета, но те бяха прекъснати за блиц контрол на работата на правителството.

Нито едно от предложенията за изменение на бюджета на ГЕРБ не беше прието, въпреки че групата след всеки вот искаше прегласуване на всяка предложена от тях точка.

Междувременно председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев предложи да спре гледането на измененията на чл.1 от проектозакона за бюджета, за да разгледат депутатите параграф 6-ти, с който се въвежда такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънце и вятър. Предложението беше прието.

Цонев изчете текста, но без да посочи размера на таксата, която бюджетната комисия гласува вчера да е 20%. Той само уточни, че ще предостави формулата с протокол.

Таксата ще се внася в държавния бюджет, ако това не стане, инвеститорите във ВЕИ ще дължат лихва. Просрочената такса подлежи на принудително събиране от публичен изпълнител, гласи текстът на предложението.

Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че предложението за таксата, подписано от Волен Сидеров, е странно, защото лидерът на „Атака“ се изказвал по принцип срещу чуждестранните инвеститори във ВЕИ. Велчев попита защо са пропуснати другите ВЕИ мощности – ВЕЦ и биомаса. "Има ли лобизъм, покриване на хора в парламента, които имат други ВЕИ-та? Оставям на съвестта на медиите да проверят", каза  Велчев. Той попита председателя на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай дали е свързан с такова производство.

Николай Александров от „Атака“ заяви, че никой от този бизнес няма да фалира, дори имало още буфер (възможност производителите да се облагат – бел. ред.) Александров допълни, че ако в предложението на неговата група има лобизъм, той е в посока интереса на обществото.

Рамадан Аталай попита на свой ред дали ГЕРБ са против предложението, или възразяват, за да съберат политически дивиденти. „Енергетиката е сложна материя. Няма да се изразя, че вашето управление е било некомпетентно или недалновидно, но от вашите изказвания си личи, че е било лобистко“, обърна се той към бившите управляващи.

Инвеститорите във ВЕИ няма да фалират, каза още Аталай. Той съобщи още, че до петък ще има внесени изменения на Закона за ВЕИ и на Закона за енергетиката. С тези изменения ще поправим всички безобразия, които направиха ГЕРБ. Днес заради тях се чудим как да балансираме цялата енергийна система и как да покрием недостига, до който стигнахме в резултат на пускането на фотоволтаиците и вятърните централи, обясни депутатът. В отговор на питането на Велчев той каза още, че не е нарушавал законите.

Междувременно по предложение на Спас Панчев (КБ) парламентът прекрати заседанието си. Дебатите продължават утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още