IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Малинов: България ще влезе в еврозоната най-рано след 5 години

Ефектът ще е по-голямо доверие в институциите, заяви евродепутатът

11:39 | 23.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Светослав Малинов: България ще влезе в еврозоната най-рано след 5 години

Дойде моментът България да стане част от еврозоната, но това ще стане най-рано след 5 – 6 години. Това каза пред БНТ евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП).

“Ако не беше кризата с КТБ и сега нямаше да има смелост да се говори по тази тема. Досега нямахме консенсус, но неволята ни научи, че е по-добре да бъдем част от еврозоната“, заяви евродепутатът и изброи някои от предимствата: по-голяма стабилност, по-ниски лихви по кредитите и европейски гаранции за  влоговете в банките.

„Когато още преди 8 години българските политици заговориха за това, трябваше да отговарят на въпроси като: колко ще струва кафето, какво ще стане с пенсиите. Ще минат още 5 – или 6 години, преди България да се изправи пред членство. Това ще означава по-голямо доверие от чуждите инвеститори и по-голямо доверие в нашите институции и банки от страна на българските граждани“, обясни Малинов.

Имаме позитивния опит на балтийските държави, даде пример той. По повод дебата в Гърция за отхвърлянето на еврото той коментира, че случващото се там няма няма нищо общо с членството в еврозоната. „Сега дори СИРИЗА разбра, че само присъствието там може да ги спаси“, заяви  евродепутатът.

Във връзка с риска от терористични атаки в Европа той коментира, че  възстановяването на граници в рамките на Шенген, както предлагат някои европейски страни, няма да е ефективно решение.

Като по-практични мерки Малинов предлага да се въведе общ европейски поименен регистър на всички самолетни пътници като данните да се пазят дълго време и да има обмен на такава информация със САЩ, което е било отхвърлено в предишния европарламент. Друга подобна мярка е да има сътрудничество с интернет доставчиците, когато терористични сайтове набират доброволци.

„Правата и свободите на европейските граждани са фундаментът на ЕС, но правото на живот има върховенство“, обясни Малинов.

За оградата на българо-турската граница той каза, че съоръжението е било остро критикувано преди година и половина, но сега се вижда, че тези действия са в съзвучие с общите политики на ЕС.

„Когато говорим за предотвратяването на тероризма и екстремизма образованието е особено важно – гражданско образование и утвърждаване на демократичните ценности. Да не се позволи да израснат в рамките на ЕС хора, склонни към тероризъм и насилие“, препоръча той. 

Във връзка с намерението на ДПС да предизвика вот на недоверие Светослав Малинов заяви, че идеята е неудачна за опозицията в България. „Реформаторите застават зад Петър Москов. Всички виждат огромното желание на министъра да реформира здравеопазването, има и подкрепа отвътре – от страна на медиците в Спешната помощ“, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Към 2: Ти се бъзикаш, нали? Как ще е нормално да са на различни мнения. Все едно в едно семейство мъжът и жената да са на различни мнения по фундаментален въпрос и нещата в това семейство да се получават. Мога да ти дам линк към предаването, пък тогава говори нормално ли е или не.3. ЕЗ ние няма да видим, ако все така ни управляват некадърни правителства, без значение какво има в договорите.4. Съгласен, че Бордът вече повече пречи, отколкото да помага, но България в ЕЗ е политически въпрос, отколкото икономически и технически такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
5) Събаряне на валутния борд едва ли минава през главата на някой. Едва ли има толкова *** човек, да не разбира че стабилността на валутата е основа на всичко и е добра за всички, дори и за тъпаните, които се надяваха покрай КТБ да падне борда за да им се обезценят кредитите за апартаментче ново строителство на поляната на Дружба 22 (т,е. Горубляне) Младост 33 ( т.е, Панчарево) Люлин 66 ( филиповските и обелските ливади) или Надежда 100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Изключително неадекватни коментари да ме прощавате. 1) Еврото няма да изчезне и искат или не централните банки ще трябва да сдадат суверенитета, колко и да не са съгласни немците. Те вече са го сдали2) Съвсем нормално нещо е немския и френския коментатор да са на различни мнения. И в еднонационални държави с една валута винаги има мнения за и против а в края на краищата централната банка взема решения каква политика да провежда. Винаги има съгласни и несъгласни3) Ние сме се задължили да приемем еврото и да влезем в Шенген и изобщо не се опитваме да изклинчим от това, НАПРОТИВ ама ЕС не спазва договора и всячески шикалкави да не влезем и в двете места4) В условия на валутен борд, България няма абсолютно никаква полза от това, да поддържа лева и да не приеме Еврото АМА НИКАКВА изгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Най-добре въобще да не влизаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 9 години
До 5 години, еврото може и да не е такова, каквото го виждаме днес. Да не говорим, че има малък, но все по-увеличаващ се шанс да го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Снощи гледах един дебат по една френска телевизия. Разбира се темата бе ЕЦБ и стартираната от нея Програма за количествени улеснения. Ясно се виждаше конфронтацията между немския гост коментатор и френския такъв. Въобще ситуацията около еврото е нестабилна и докато нашите тук си правят сметки за влизане, кой знае дали еврото ще съществува след 5-6 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
С влизането в ЕС сме приели да влезем в еврозоната. Но упоритото шикалкавене на "политическата класа", бивши и настоящи мутри, показва, че не им е минал меракът за бутане на борда и хвърляне на страната в поредната катастрофа. От такъв сценарий имат полза шепа клептократи, които отдавна са не само НАД закона, но и са САМИЯТ закон. КТБ е вече история и никой няма да влезе в затвора. Е, не сме ли рай за мошениците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още