IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Продължаваме да се финансираме от пазарите при изгодни условия

България е една от страните с най-ниско съотношение на дълг към БВП, припомни финансовият министър

14:58 | 26.02.16 г.
Горанов: Продължаваме да се финансираме от пазарите при изгодни условия

Правителството продължава да получава финансиране от местните и международните пазари при благоприятни условия, а при водената дългова политика не се наблюдава загуба на доверието на инвеститорите, заяви пред депутатите по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов.

В отговор на въпрос на депутата Слави Бинев той уточни, че заемната политика на страната се извършва на базата на средносрочните бюджетни цели. През миналата година беше приета и глобална програма с възможностите за теглене на заеми, което дава по-голяма гъвкавост в действията на правителството, припомни финансовият министър.

В своето запитване към финансовия министър Слави Бинев изрази опасения, че страната попада в дългова спирала и няма достатъчно яснота за водената от правителството политика по теглене на нови кредити.

България остава една от държавите в ЕС с най-ниско съотношение на консолидиран дълг в сектор "Държавно управление" спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), посочи още Горанов. Пред нас са само Естония и Люксембург.

"Дългът е следствие от водената политика по отношение на събираемостта и стремежа и желанието на политиците да харчат", каза още финансовият министър. Той гарантира, че стратегията на Министерството на финансите през следващите години ще бъде намаляване на дефицита, на превишението на разходите над приходите, без промяна в данъчната система.

"Проблемът не е във вземането на дълга. Проблемът е, че харчим повече, отколкото изкарваме", заключи Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още