IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсионната система се стабилизира

Ниските доходи са основната причина на отлив на работна ръка в България, смята вицепремиерът

22:20 | 22.04.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Пенсионната система на България се е стабилизирала, и то дългосрочно. До този извод стигна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Панорама на БНТ.

Въпреки това той призна, че има критики към нея, но няма повод реален тя да се променя. 

Малко преди участието на Калфин в предаването стана ясно, че Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството. 

Същевременно Калфин заяви, че има много позитивни неща в социалната политика, които са се променили. „Променихме принципите, по които се изплащат детските добавки, а усилията, които полагам, да се увеличават доходите от труд, дават резултат“, заяви вицепремиерът. По думите му безработицата спада и сега е под средната европейска стойност.

Въпреки това социалният министър призна, че има и много неща, които предстои да се реформират.  „Вече работим и това е изключително важен въпрос. Това е реформата в ТЕЛК-те и цялата система за установяване на медицински проблеми, след това политиката, която следва след тях е остаряла, пречи”, подчерта той. 

„Много промени трябва да се направят в системата за ТЕЛК-овете и тази, в която се установяват медицински проблеми. А политиката, която се следва, е остаряла, несправедлива, тромава е и пречи“, каза той. По думите му вече е проведена среща с представители на организацията на хората с увреждания. „И те приеха концепцията така, както сме я внесли. Почваме да пишем по законодателство, ангажирали сме Европейската комисия, Световната здравна организация, които имат методика. Това е много важна реформа“.

Държавата трябва да покаже повече грижа за родителите на малките деца, каза още Ивайло Калфин. По думите му ранното приемане на деца в ясли и детски градини ще има значителен и видим ефект върху обществото и за тези, които ходят на работа и могат да си тръгнат по-рано, и за тези, които нямат средства за детски градини.

Вицепремиерът коментира и темата за липсата на достатъчно добре квалифицирана работна ръка.

„Ниските доходи са основната причина на отлив на работна ръка в България. За да се отдалечи моментът, в който ще имаме повече пенсионери от работещите, трябва да се помисли за увеличаване на доходите. Например, в сезонната работа в България недостига персонал, но това не е чудно. Всяка година 80 000 българи отиват да работят в Гърция“, каза Калфин.

Социалният министър отбеляза още, че позицията на президент не го привлича, понеже мисли, че има и други фигури, които събират в себе си нужните качества на балансьор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
chesten5139
преди 8 години
Тук се получава проблем, защото ако лицето живее повече от 20г. парите му реално ще са свършили и ще трябва да давате от собствения си джоб, за да му плащате пенсията. Ако лицето обаче почине 5 години след като сте му плащали пенсията, наследниците ще дойдат да искат остатъка от парите. В застрахователния и пенсионния бизнес това го няма. Затова се прави следната промяна в закона от Министерство на финансите:Лицата, които искат да получават пожизнена пенсия, индивидуалните им сметки се закриват и оформят една голяма партида или "общ пул" както са го нарекли МФ и журналиста в статията.Ако пенсионер почине по-рано отколкото са предвиждали актюерските таблици, парите остават в тази партида и ще компенсират "загубите" от тези пенсионери, които живеят повече отколкото са предивидили таблиците. Така пенсионните дружества няма да фалират и всички са щастливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
chesten5139
преди 8 години
Вие сте частен пенсионен фонд. За по-лесни сметки приемаме, че доходността на фонда е 0%. Лицето Х е внасяло 40г. по 100 лв във индивидуалната си сметка. 40г. х 12м. х 100лв= 48 000 лв.В първия вариант казвате на лицето, че можете да му дадете кеш пара 48 000лв и се разделяте по живо по здраво. Лицето обаче може да ви каже, че иска да получава 20г. всеки месец пари от вас и вие му казвате 48 000лв/20г./12м = 200лв. Това, е което размера сумата, която ще му плащате 10 г. Когато парите свършат след 10г. и лицето е още живо ще му кажете да се оправя. Парите, които си е внасяло си ги е взело. Ако почине преждевременно, остатъка който не е изплатен е унаследим.Във втория вариант лицето иска да му изплащате пожизнена пенсия. Казвате му, че в момента е на 65г., жена е и по актюерските таблици на Комисията по финансов надзор и данните на НСИ, лицето се предвижда да живее още 20г. Казвате му, че ще му давате 48 000/20г./12м=200лв на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
chesten5139
преди 8 години
Министерството на финансите се опитва да коригира недостатък на закона в сегашния му формат. Сега ще обясня защо се налага това и каква е точно промяната.Системата на частните фондове се характеризира с два периода: на натрупване и на изплащане.По време на първия период всеки има индивидуална сметка, в която му се събират 5% от доходите. Ако лицето почине по време на този период парите му са наследими по Закона за наследството.Ако лицето доживее до така бленуваната година на пенсиониране, то има два варианта:Да му бъде изплатена натрупаната сума наведнъж или да си каже за колко години иска да му се изплаща всеки месец част от сумата докато не свърши.Да му бъде изплатена пожизнена пенсия, която лицето ще получава докато не почине.Къде е проблема в настоящия вариант на закона? Сега с пример ще го покажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
andi
преди 8 години
много фотогеничен бре....направо готов за балерина или фолкзвезда до този извод стигнах...след прочетеното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
andi
преди 8 години
най обичаният министър от всички полицаи и военни преди всяка смяна, пожелават здраве на родата му.... до девето коляно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
pepince
преди 8 години
Какво ни чака след 10-15 год. , мъкааа, а децата и внуците да му мислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
индианеца
преди 8 години
Общия кюп ... от всеки според възможностите, на всеки според потребностите.Еферим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е туй се вика гьонсуратлък...стабилизирала се , нямало безработица !Бе мамка ви дебелоока , по три ката гуши и тумбаци направихте , па сте и безсрамни бе да *** и дерибеите ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 8 години
Не ви ли е срам бе, не ви ли е срам? КрадЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още