IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската банка за развитие ще дава втори шанс в кредитирането на фирми

От ББР не изключват възможността да финансират довършването на магистрала „Хемус“

18:47 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Българска банка за развитие</em></p>

Снимка: Българска банка за развитие

Недостиг при проектното финансиране

Голяма част от фирмите, участвали в изследването, смятат, че ББР трябва да се ангажира в реализацията на мащабни национални стратегически обекти, както и че банката следва да създава и предлага добри финансови условия за фирми, спечелили проекти по оперативни програми.

От ББР не изключват, че може да финансират довършването на магистрала „Хемус“, но при условия, които ще определи принципалът – Министерски съвет. Това се отнася и до стратегията за развитие на държавната финансова институция, която беше предложена за обществено обсъждане.

Кои отрасли ще движат икономиката

Учените от БАН посочиха промишлеността, селското стопанство, туризма, строителството, транспортните подотрасли сред ключовите сектори за ефективно работеща и устойчива икономика в страната.

Младите компании с до двегодишна история обслужват дълговете си най-безпроблемно и подхождат отговорно към поемането и управлението на рискове, показва друг резултат от проучването "Състояние, динамика, перспективи на кредитната активност в България". Според него, въпреки че са изрядни платци, младите компании са най-пренебрегвани от търговските банки поради липсата на достатъчно бизнес история. Най-често затруднения при погасяване на задълженията си имат компании от експортния сектор.

Очакванията на бизнеса са за тази година е бизнес кредитирането да се запази слабо заради неустойчивото търсене.

Едва около 30% от българския бизнес ползват кредити за дейността си, като избягването на заем се реализира чрез взаимно кредитиране между фирмите. Това се потвърждава и от данните, че над 22% от фирмите у нас имат задължения към контрагенти.

Едва 10% от компаниите се финансират чрез небанкови институции. Друг проблем е значителният брой отказани кредити.

Близо една трета от изследваните компании са получили неодобрение за кредитиране, основно заради недостатъчни обороти или обезпечения, както и заради задлъжнялост или лоша кредитна история. 45% от одобрените за финансиране компании сами са се отказали да вземат кредит.

Над 5% е приемлива цена за 46% от малките фирми, докато 27% от големите биха се съгласили на лихва над 5%. Изследваните компании единодушно предпочитат кредит с фиксирана лихва.

Фирми от слаборазвити региони като Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен възнамеряват да търсят банково финансиране. Най-голям интерес са декларирали средни фирми с персонал от 10 до 50 души – 54%, а 42% от големите компании планират да кандидатстват за кредити след дванадесет месеца.

Добър баланс по отношение ползването на кредити имат фирмите в Бургас, Пловдив, Варна, София - 22-23% склонни да теглят кредити.

Друга констатация на екипа, провел изследването, е, че кредитофобия са развили фирмите с много малко персонал. Едва едно от шест предприятия у нас е склонно да развива своя собствена марка, като тук става дума за големи предприятия, които аутсорсват продукция.

Прави впечатление, че особено голяма склонност да теглят кредити имат предприятия, които вече са получили отказ.

Екипът изследователи от БАН констатира, че едва едно от пет предприятия, които са очаквали да получат консултация от банката, са получили такова консултиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още