IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

24,2 млрд. евро са международните валутни резерви на България в края на ноември

Положителен принос имат парите в обращение (с месечно нарастване от 0,8%), депозитът на правителството (1,7%) и сметките на други депозанти (0,3%)

18:10 | 06.01.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международните валутни резерви на България възлизат на 24,2 млрд. евро в края на ноември, отчитайки минимално нарастване от 0,1% спрямо предходния месец. Това посочват от Министерство на финансите (МФ) в месечния си бюлетин за развитието на българскта икономика.

Според данните положителен принос имат парите в обращение (с месечно нарастване от 0,8%), депозитът на правителството (1,7%) и сметките на други депозанти (0,3%). Банковите резерви продължаат да намаляват, но с по-нисък темп, като свиването е с 2%, при спад от 5,2% през октомври. Растежът на валутните резерви на БНБ, спрямо същия период на предходната година, се ускорява до 8,8%. Основен принос имат банковите резерви с нарастване от 20% на годишна база, следвани от парите в обращение (растеж от 11,3%), посочват от МФ.

При сметките на други депозанти отново бе отчетен най-висок годишен растеж (34,7%), но делът им в резервите остава нисък. 

Кредитът за частния сектор се ускорява през октомври и нараства със 7,8% спрямо същия месец на предходната година, при 7,4% месец по-рано. За това принос има както динамиката на корпоративните кредити, така и тази на кредита за домакинства. Годишният растеж на корпоративните кредити е 4,8%, при 4% месец по-рано, докато този на домакинствата – 10%, при 9,7% в края на септември. Редовните кредити на фирмите продължават да се увеличават, докато лошите и преструктурирани кредити запазиха низходяща динамика, отчитат още от МФ. Потребителските кредити отново нарастват и в края на октомври достигат около 9 млрд. лв. или с 15,9% повече спрямо година по-рано, показват данните.
Темпът на годишно увеличение при жилищните кредити се ускорява до 10,2%, докато спадът на годишна база при компонента „други кредити“ се задълбочава до 20,7%, при 16,9% месец по-рано.

Претегленият лихвен процент по новоотпуснати кредити за нефинансови предприятия се повиава с 3 б.т. през октомври. Повишението, според мФ, се дължи на кредитите, деноминирани в национална валута. Общият обем нови кредити за нефинансови предприятия е с 11,3% повече в съпоставка с края на септември, но с 20,6% по-малко спрямо година по-рано. Средната цена по новите потребителски и жилищни кредити се понижава съответно с 19 и 11 б.т. спрямо края на предходния месец. Претегленият лихвен процент по нови срочни депозити през октомври се повишава с 13 б.т., като покачване имаше във всички валутни сегменти (лева, евро и щ. долари). По вид държател претеглената цена по новите срочни депозити на домакинства и нефинансови предприятия се повишава, съответно с 1 и 43 б.т. спрямо края на септември. Общият обем нови срочни депозити през месеца е 1,1 млрд.лв. или с 10,9% по-малко в сравнение със същия момент на предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
ха ха ... винаги можеш да си купиш в Кремиковци или Свобода за по 600-900 евра , що се пънеш за там където не можеш ? търсенето определя цената :))) . гледам на докторската не се задържат и тези за по 1900-2000 :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Повтаряш кенсиански опорки, които са опровергани като неверни от десетилетия насам без да се замисляш даже. Целта на една икономика е винаги да се максимизира вноса и да се минимизира износа, защото износа води само до бедност и мизерия. Страните от Централна Америка като стимулират износа на какао, от което нямат нужда реално осъждат своето собствено население на ненужна мизерия и глад чрез дефицит на храни за да могат една шепа местни олигарси да си пълнят гушите. Няма никакво значение какъв е търговския баланс, той се покрива с евтини фиатни пари, които нищо не струват така или иначе, но чрез него инфлацията се прехвърля другаде. Единствените, които имат голям интерес от конкурентна девалация са родните кредитни милионери, които се надяват да не плащат кредита и тези с кредити за хапартаменти - панелка в Младост за 1200 евро квадрата или курник в Манастирски ливади от 1500 евро квадрата. Вероятно ти спадаш към някоя от горните групи и да знаеш, че няма да мине номера и ще плащаш като поп докато си жив за курника и даже децата и внуците ти няма да им се размине ако не успееш да върнеш парите и лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Не ти е вреден левът, а продажният елит.А той идва от народа. От народът със сбъркани ценности, не можещ да различи лявата си ръка от дясната............. Всъщност той си мисли, че знае какво е бяло и какво черно, но практиката показва обратното - ГРОБ до гроб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 18
крас
преди 5 години
ПОЗВОЛИ МИ ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ ЗА "надценения лев"Всяка централна банка се стреми да обезцени валутата си за да е конкурентноспособен износа на страната. Случилото се в Турция с девалвацията на лирата преминало на ръба на бръснича оказва негативно влияние на търговския ни баланс койтно до скоро бе положителен , а сега е ОТРИЦАТЕЛЕН. Да не влизаме в подробности за останалите нам "съседни братски" народи които си позволяват това което на нас е забранено - ДЕВАЛВИРАТ В РАМКИТЕ НА РАЗУМНОТО И В ТЕХЕН ИНТЕРЕС ВАЛУТАТА СИ. ГУБИМ НИЕ И ОКОНОМИКАТА НИ, КОЯТО СТАВА ПО НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА. Може би ще ме апострофираш и ще кажеш - КАКВА ИКОНОМИКА ИМАМЕ , ЧЕ ДА ГУБИМ ТОЛКОВА?Пак ще ти повторя - БАБИТЕ ПАЗАРЯТ ОТ ТУРЦИЯ ВСИЧКО ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ А НЕ ОТ НАШИТЕ МАГАЗИНИ. Те формират БВП на Турция , а не на България. ВЪПРОСА С ДЕВАЛВАЦИЯТА НА ЛЕВА Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ЗАДЪРЖАНЕТО МУ НА ТЕЗИ ПОЗИЦИИ ЩЕ НИ ПРЕВЪРНЕ В ТЕРИТОРИЯ ОТНЕСЕНА ОТ ЧУЖДИ СТОКИ И ВЛИЯНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
"Финансовата криза не *** на вратата ни - ТЯ ВЕЧЕ Е ТУКА ГОСПОДА!! "Не наричай лукавите господа. Господин идва от думата: господен......Тия всички евракис "резерв" всъщност са на заем. Ако теглиш чератата на всички активи и пасиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Левът не е надценен, просто еврото е изключително слабо и за нищо не става. Лихвите трябваше отдавна да вдигнати и да са поне 5% основна лихва и 10% по жилищни заеми и поне 12% по потребителски. Заради изкуствено занижените лихви за такъв дълъг период от време имаме балон във всичко - акции, облигации и имоти и сега предстои пукането на този балон през 2019-2020 когато ще имаме рекорден срив на акции, облигации и имоти. Няма нито една криза в историята, която е причинена от недостатъчно кредит, недостатъчно потребление или недостатъчно инфлация - точно обратното бумът на кредита и потреблението винаги води със себе си дълбока икономическа криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 13
крас
преди 5 години
Същата посочена като активи цифра от 24,2 млрд. ? са и ПАСИВИТЕ!!Редно е да ни светнете че всички отпуснати във ВАЛУТА ЗАЕМИ на българското правителство попадат в АКТИВИТЕ , а в пасивите се отразява левовата им равностойност и се предоставя възможност на управляващите да НАПЕЧАТАТ ПАРИ КОИТО ДА ПУСНАТ НА ПАЗАРА !!Няма да коментирам колко е държавногарантирания дълг , но ако не ме лъже паметта е 24 млрд. лв. или 12 млрд. ? !!!ЩЕ АКЦЕНТИРАМ ВЪРХУ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПАРИЧНАТА МАСА, КОЯТО В РАМКИТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЕ УВЕЛИЧИ С НАД 70 % !!!!!!!Увеличението на паричната маса само за последните ДВА МЕСЕЦА Е С ПОВЕЧЕ ОТ 5 % !!!!НЕЩАТА СА УЖАСЯВАЩИ !!Надценен лев на фона на девалвиралите съседни нам валути /ОСОБЕННО ТУРСКАТА ЛИРА/И бабите разбраха, че е по добре да обръщаш ЛЕВОВЕ В ТУРСКИ ЛИРИ И ПАЗАРИШ ЕВТИНИ ТУРСКИ СТОКИ. ВСИЧКО ТОВА УБИВА НАШАТА ИКОНОМИКА И БИЗНЕС , КОЯТО ВСЕ ОЩЕ ПЪРХА АКУМОЛИРАЙКИ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ПО НЯКАКВИ ПЕРЕВЕРЗНИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ , КОИТО СЛЕД БРЕКЗИТА ЩЕ СПРАТ. Финансовата криза не *** на вратата ни - ТЯ ВЕЧЕ Е ТУКА ГОСПОДА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още