IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: В бюджета трябва да има повече политики

Приходите се преизпълняват, но се залага бюджетен дефицит – макроподходът трябва да се промени, съветват Лъчезар Богданов и Калоян Стайков

11:58 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: В бюджета трябва да има повече политики

Като бюджет на растежа премиерът Кирил Петков представи решението на Министерския съвет, с което се одобрява Бюджет 2022. В него е заложен до 4,1% дефицит с Covid мерките, а в макрорамката има редица инвестиции.

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов напомни пред Bulgaria ON AIR, че финансовият министър Асен Василев направи уговорката, че ще има актуализация на бюджета и голяма част от новите политики, за които ще има консенсус в коалицията, ще се уточняват чак през юни, така че сега не би трябвало да очакваме много големи промени.

Той се надява, че Бюджет 2022 ще е бюджет като за растеж, а не като за криза, защото „все повече виждаме индикатори, че тази криза е преодоляна и трябва да видим повече политики след нея“.

Икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков е на мнение, че това е странен бюджет. „Няма година, в която бюджетът да е бил двигател на растежа на икономиката – тя винаги се движи основно от износ и инвестиции, през последните няколко години и от вътрешно търсене“, припомни той.

Според него Бюджет 2022 много наподобява предишните бюджети, но с „раздути пера, където някои от разходите изглеждат много оптимистични“. Той определи макрорамката на най-важния финансов закон на държавата като междинен бюджет до средата до годината и смята, че след това ще видим истинския бюджет до края на годината.

Стайков прогнозира, че през тази година и следващата приходите ще нараснат, защото има редица фактори, които оказват влияние в тази посока. Като пример даде заложените приходи за миналата година, които бяха преизпълнени още през март.

Лъчезар Богданов поясни, че както 2021 година ни изненада, така сега само за януари има 19% ръст на данъчните приходи спрямо миналата година.

„България в следващите шест години ще получи достъп до 40 млрд. лева средства от Европейския съюз. Това е един огромен ресурс, който има значение коя година ще влезе, но той се бави“, съобщи икономистът.

Стайков отбеляза, че „не си вършим работата навреме“, което е традиционна практика с усвояването на средства от оперативните програми. По думите му през тази година трябва да усвоят средства, с които да се реализират проекти за две години. „Бърза се, само и само да се случи нещо, но това не е най-ефективният начин", предупреди икономистът.

Богданов потвърди, че България е с второто най-голямо финансиране спрямо икономиката, но се смята, че парите не стигат и се залага бюджетен дефицит. „Има нещо в макроподхода, което не е оптимално, и трябва да се промени“, съветва той.

Стайков е убеден, че нито миналата, нито тази година има проблем с наличието на средства. „Справяме се изключително добре с приходите. Разходната част обаче винаги е проблем, защото се действа нецеленасочено“, категоричен е той.   

А Богданов посочи, че в бюджета е запазен добрият подход, не се променя данъчната система, както и че продължават някои от важните реформи.

Изостава ли страната ни в проектите с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост? Ще спре ли инфлационният критерий влизането на България в еврозоната?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още