IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ постигна 0,20% годишна доходност на валутния резерв

Димитър Радев изпрати годишния отчет на БНБ в парламента

10:52 | 30.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

През миналата година експозицията към кредитен риск остава ограничена, като в края на 2021 г. приблизително 72% от валутните резерви са инвестирани в активи с най-високото кредитно качество, оценени с дългосрочен кредитен рейтинг ААА. Средно за периода делът на ценните книжа е 48,43%, а средният дял на депозитите в структурата на активите се увеличи до 32,17% при нарастване на дела на наличните средства до 19,13%.

Нетният доход от управлението на международните валутни резерви през миналата година е в размер на -38,44 млн. евро, или -0,16% обща доходност за 2021 г. Доходът от инвестиции на международните резерви на БНБ е отрицателен и е в размер на -163,61 млн. евро, което се равнява на -0,61% доходност за периода. Този резултат се дължи главно на силно отрицателните лихвени равнища по депозитите при първокласни чуждестранни банки, както и на отрицателната доходност на деноминираните в евро облигации с високо кредитно качество, в които съгласно Закона на БНБ са инвестирани по-голямата част от валутните резерви на централната банка.

Доходът от валутен дисбаланс за годината е положителен и е в размер на 75,09 млн. евро. Основен принос за този доход има промяната в пазарната цена на монетарното злато, измерена в евро. В резултат на лихвената политика на БНБ нетният финансов резултат от пасивите за 2021 г. е положителен и възлиза на 50,08 млн. евро, което съответства на 0,20% годишна доходност.

Ръст на разплащанията

От БНБ гарантират, че платежните системи на страната функционират ефективно и осигуряват непрекъсваемост на потока от плащания. През 2021 г. РИНГС – Системата за брутен сетълмент в реално време с оператор БНБ, е обработила 85,6% от стойността на извършените безналични плащания в левове в страната. През нея са извършени над 1,148 млн. броя плащания (увеличение с близо 13% спрямо 2020 г.) на стойност 1,365 трилиона лева (25% прираст спрямо предходната година).

В ролята на фискален агент

През 2021 г. чрез Системата за провеждане на аукциони за ДЦК бяха организирани и проведени единадесет аукциона за продажба на ценни книжа на вътрешния пазар. Съвкупната номинална стойност на предложените за продажба ДЦК на вътрешния пазар беше 4 млрд. лв., а общият обем на пласираните ДЦК възлезе на 3,8 млрд. лв., като над 78,6% от всички реализирани ДЦК бяха придобити от банки.

Одит на БНБ

През 2021 г. в централната банка са извършени десет одитни ангажимента – шест съгласно утвърдения от ръководството на банковия регулатор годишен план за дейността на „Вътрешен одит на БНБ“ и четири от програмата на Комитета на вътрешните одитори към ЕСЦБ. Целта на одитите е да се предостави увереност за адекватността и ефективността на контрола, корпоративното управление и управлението на рисковете в съответствие със закони, подзаконови и вътрешни актове, политики, процедури и договори.

През 2021 г. централната банка е изразходвала за издръжка над 112, 848 млн. лв. (85,6% от утвърдения годишен бюджет), включително 33,246 млн. лв. за издръжка на паричното обращение. Разходите за изпълнението на инвестиционната програма на банковия регулатор възлизат на 9,942 млн. лв., което представлява 34,4% от средствата, утвърдени в бюджета за годината по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още