IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция разкритикува банките за стремежа им към високи печалби

„Постигането на 15% възвръщаемост на капитала е неприемливо“, смята министърът за финансовите пазари Питър Норман

20:31 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Четирите най-големи банки в Швеция ще преследват норма на възвръщаемост на капитала от 15%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Четирите най-големи банки в Швеция ще преследват норма на възвръщаемост на капитала от 15%. Снимка: Ройтерс

Правителството на Швеция разкритикува банките в страната за това, че преследването на печалби на всяка цена ще насърчи предприемането на по-висок риск, пише Bloomberg.

„Постигането на 15% възвръщаемост на капитала е неприемливо“, смята министърът за финансовите пазари Питър Норман.

По-рано тази седмица той обяви намерението да затегне капиталовите изисквания за най-големите шведски банки, в сравнение с минималните.

В същото време и финансовият министър Андерс Борг заяви, че именно големите банки в Швеция, които изпълняват едни от най-стриктните критерии, могат да бъдат принудени да ги затегнат.

Според Норман мерките са необходими, за да се предпази финансовият сектор на страната, който е постигнал размери почти четири пъти колкото тези на икономиката.

„В страната инфлацията е 1-2%. Като прибавите към нея рисковата премия например, не е удачно да търсите възвръщаемост от 15%“, смята Норман.

В съобщение до инвеститорите най-голямата банка в Швеция Nordea Bank е заявила, че ще постигне 15% възвръщаемост на своя капитал при „нормална среда за лихвените проценти“. През 2012 г. банката постигна 11,6% възвръщаемост.

Swedbank също се нарежда до своя конкурент, като за 2012 г. отчете 14,6 на сто възвръщаемост на своя капитал.

SEB и Svenska Handelsbanken също обявиха намерението си да достигнат по-висок процент на показателя.

Миналата година Норман и финансовият министър Андерс Борг забраниха на шведските банки да повишават размера на изплащаните дивиденти, а вместо това да се фокусират върху увеличаване на капиталовите буфери.

През януари тази година Норман оттегли тази забрана и позволи на банките да увеличат размера на дивидентите си, след като натрупат достатъчно резерви, с които да покрият минималните регулаторни изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още