IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жизненият стандарт в ЕС през 2023 г. ще спадне до 60% от този в САЩ?

За да не се случи това са необходими големи икономически реформи в Европа, сочи доклад на ЕК

14:21 | 15.01.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жизненият стандарт в ЕС през 2023 г. ще спадне до 60% от този в САЩ?

През 2023 г. жизненият стандарт на жителите на страните от Европейския съюз (ЕС) може да съставлява едва 60% от този в САЩ - съотношение като това от средата на 60-те. Това ще се случи, ако в ЕС не се извършат широки икономически реформи през следващото десетилетие, сочи тримесечен доклад на Европейската комисия.

Причината за тази пропаст между европейци и американци се дължи на факта, че вторите са увеличили производителността си значително по-бързо, благодарение на по-лесното приемане на новите технологии. Производителността в Европа се очаква да намалее до 73 на сто от тази в Съединените щати през 2023 г..

По думите на Тони Барбър от Financial Times прогнозата трябва да бъде окачена в офиса на всеки премиер и президент на европейска страна.

Според автора докладът е смразяващ, тъй като не отговаря на успокоителните думи за финансова стабилност и възстановяване, които европейските лидери споделиха в началото на тази година. Освен това документът повдига въпроси за относителната тежест на Европа в света, най-вече за икономическото партньорство със САЩ.

Барбър посочва, че ръстът на САЩ е по-малко засегнат от финансовата криза и освен това Америка ще излезе от нея в по-силна позиция, отколкото Европейския съюз.

Потенциалният годишен растеж на икономиката на ЕС за следващото десетилетие е едва 1%, докато този на САЩ е 2,5%. По-голямата част от това разминаване се дължи на ниската производителност на труда, докато останалото - преди всичко на различията в часовете работа и заетостта.

Подробности за данните от доклада вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Ако изхождаме от настоящия статус може да кажем , че обратното е възможно с по-голяма вероятнст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Оставям настрана куп други неблагоприятни фактори, като намаляване необходимостта от пряк човешки труд в процеса на производство при повишаване производителността на технологиите, допълнителния натиска в/у цената на труд, като следствие от глобализирания трудов пазар, монопола в/у ключовите ресурси и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Стандартен изход от такава ситуация е създаване на принципно нов продукт/услуга (или радикално нова еволюция на нещо съществуващо), което се очаква, че масово ще бъде пожелано и купено от голяма част от хората, които към момента спестяват, а не харчат вс. което изкарват, това ще открие нови работни места, банките може да дадат пари на тези, които не разполагат достатъчно, за да потребяват и това ще обезпечи задвижването на нов икономически цикъл. Логичен въпрос изниква: Може ли да се приеме, че човешката нужда от (нови) предмети и услуги е безкрайна и толкова еластична, че да обезпечава нужния интерес и потребление, което от своя страна да създава достатъчно стабилна заетост? Ако не, то нормално ли е да се разчита само на този механизъм да задвижва икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Оставайки при това статукво, очевидно търсенето ще продължи да се свива до размера на потреблението, което се генерира от хората заети в реалния сектор (като тука картината ще е динамична: свито търсене -> свиване в заетостта и натиск в/у доходите), както и тези хора с безусловни доходи (богатите и тези, които получават парите си от държавата, до колкото държавата води политика да не съкращава такива разходи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
За да не се случи това са необходими големи икономически реформи...--------------------------------------------------Тук, според мен е важно, какво се разбира под големи икономически реформи. Към днешна дата, основна причина за икономическите несгоди, е насищането на платежоспособното търсене, по отношение на съществуващата номенклатура на продукти и услуги. Т.е. от всичко това, което се предлага като продукти и услуги на пазара, хората с пари са си задоволили потребностите и търсенето спада, допълнителен спад в търсенето има и поради сриването на кредитната пирамида и следващите от това обстоятелство психологически нагласи, ефекта е, че мн. по-трудно се дават средства на хората без пари да задоволяват нужди/прищевки и целокупното търсене цикли и се свива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Благодаря, Мария! Коригирахме грешката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Maria321
преди 10 години
Допускате същата грешка като Дневник. Не става дума за доходите в САЩ от 60-те години, а за съотношения. Вижте тази таблица http://economix.bg/zhizneniyat-standart-v-evropa-prez-2023-g-60-ot-sasht
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още