IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес притиска ЕЦБ заради силното евро

Все повече инвеститори очакват конкретни действия по посока девалвация на единната валута

16:07 | 24.04.14 г.
Европейският бизнес притиска ЕЦБ заради силното евро

Някои от най-големите имена в европейския бизнес усложняват още повече моментната дилема, пред която е изправен президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Казусът е свързан с упорито силното евро, което продължава да оказва своето влияние върху приходите в региона.

Въпреки че ЕЦБ традиционно има за цел да създаде своеобразен баланс между растежа на потребителските цени и заетостта, големите фирми все още се надяват Драги и компания да изпратят надолу покупателната способност на единната валута. Това може да се случи чрез вербални внушения в посока по-нататъшно смекчаване на паричната политика, въпреки че все повече инвеститори очакват действия, а не думи.

Драги за пореден път влезе в полезрението на пазара в четвъртък с речта си по повод бъдещето на паричната политика на Стария континент. В Амстердам президентът на ЕЦБ отново заяви, че покачването на курса на еврото би могло да подтикне институцията към действия, пише CNBC.

Eдно от тези дружества е холандският конгломерат Philips, който се надява на отслабване на валутата. Компанията се оплака от "значително валутно въздействие" при представянето на финансовите си резултати за първите три месеца на 2014 г. по-рано тази седмица.

Приходите на производителя на декоративни бои AkzoNobel също бяха засегнати поради "неблагоприятни валутни ефекти", след като еврото се покачи след резкия спад на валутите на развиващите страни в Азия и Латинска Америка.

Германската софтуерна компания SAP пък съобщи през миналата седмица, че оперативната ѝ печалба ще бъде засегната с около 5 процентни пункта през 2014 г., ако силата на еврото остане при сегашния си курс.

Проблемите за компаниите от региона идват на фона на глобалната валутна девалвация, обхванала пазарите след световната финансова криза през 2008 г. Съединените щати и Япония продължават да помпат ликвидност в икономиките си, което доведе засилване на излишъка на парични средства в системата. Въпреки че Федералният резерв е напът да приключи с мащабните си количествени улеснения, доларът все още е далеч от очакваното поскъпване. Свиването на покупките на активи в Щатите обаче предизвика срив на активите на нововъзникващите пазари.

Според Джема Годфри, ръководител на звеното за инвестиционни стратегии в Brooks Macdonald валутните войни занапред ще изискват повече от заявки за корекцията в политиките. "Влиянието на валутните пазари ще бъде непряко и само реториката едва ли ще бъде в състояние да се справи директно с проблема "силно евро"", посочи анализаторът.

По думите на ръководителя на валутните стратегии в IronFX Маршъл Гътлър опасенията на Драги по отношение на еврото са малко по-различни от тези, изразени от главните изпълнителни директори. Драги е все по-притеснен за въздействието, което паричното средство има върху цените, въпреки че еврото технически все още е в рамките на "справедливата" си стойност спрямо долара.

Гътлър добави, че не може да повярва защо европейските компании "хленчат" за силата на единната валута. "Еврото е почти в дългосрочната си средна стойност... без съмнение много хора в бизнеса биха искали то да бъде по-ниско, но и те ще трябва да ходят на почивка в Швейцария в продължение на няколко дни", коментира лаконично той.

Още за европейския бизнес вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още