IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: Германското правителство се опасява от руско влияние в България

Бившият канцлер Герхард Шрьодер, който сега работи за „Газпром“, се очаква в София през следващата седмица, пише списанието

11:58 | 12.05.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руската държавна компания &quot;Газпром&quot; може би е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода &bdquo;Южен поток&rdquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руската държавна компания "Газпром" може би е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”. Снимка: Ройтерс

Вътрешни доклади на федералното правителство на Германия предупреждават, че Русия разширява влиянието си в България, като я използва за предмостие за Европейския съюз (ЕС). Една трета от икономическото производство, пряко или непряко, се контролира от Москва, показва разузнавателна информация на Берлин, с която се е сдобил екип на седмичното списание Der Spiegel.

Управляващата коалиция от социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смята за верен помощник на Москва. В партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин, посочва списанието.

Отношенията между Москва и София са толкова близки, че Русия оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава. През миналата седмица на бял свят се появи информация за поверителни писма от руския енергиен гигант „Газпром” до Министерството на икономиката в София. От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”, пише в статията.

Правителството презрително финтира Европейската комисия, обявявайки част от газопровода за прост конектор и вкарвайки го в морската акватория, за да избегне част от правилата на ЕС, отбелязва още изданието. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер дори се срещна по този повод с българския енергиен министър. Сега случаят ще се решава на експертно ниво, заяви Йотингер пред Der Spiegel. “Ако България в действителност измени закона си, тогава ние ще реагираме по съответния начин и ще предприемем правни действия, за да се гарантира съответствие с правилата на ЕС", добавя той. 

Независимо от опасенията за нарастващо руско влияние върху София, германският политик и кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия – Мартин Шулц, посети предизборно мероприятие на управляващите социалисти в София“, пише още списанието. Според изданието през следващата седмица предстои и посещение в България на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който работи за „Газпром“ и е пример за близки отношения с Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
бедни сме заради западняците- затвориха ни реактори ,закриха ни фабрики и заводи,завзеха ни пазара, ============================================================Сравнено с 2000-та година, когато още имахме ни работеха първите два блока на Козлодуй и пазарите ни бяха защитени с мита, в момента заплатите в България са с 200-300% по високи в Евро! Няма държава в ЕС, където с толкова да са нараснали процентно доходите за последните 14 години! Надявам се следващите 14 години ЕС да ни окраде с още толкова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"те това е и моята теза "------------------------Да, направи ми впечатление ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
те това е и моята теза . Нека има конкуренция - потребителите (ние) можем само да спечелим от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Обратно, ако се появи конкурентен център (иконом. пространство/пазар), който да се бори за интегрирането на тези държави в своята система, тогава образно казано ще се получи наддаване и сегашната европейска периферия (в която попадаме и ние), ще е в състояние да извлече далеч по-изгодни условия на участие в такова икономическо-търговско пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
За да се промени нещо, тр. да се появи алтернативен Пазар (зона в която вътрешно-общностно циркулират суровини, финанси и продукция/услуги), зона със свои митнически бариери и преференции за производството на членовете на такава зона. Т.е. тр. да възникне конкуренция, поне между две такива икономическо-търговски пространства, за привличането на тези маргинализирани държави в ЕС (който не са нужни на ядрото, като производствен капацитет). Докато не се появят гравитационни сили, които да се стремят да ги откъснат от влиянието на ядрото на ЕС, ядрото ще е в състояние с минимални разходи и минимално споделяне на ползите от общия пазар, да поддържа режима на протекторат в тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Илюзорно е да се очаква, че ще се преборим за някакъв сериозен дял/място в този икономически комплекс по мн. причини, една от тях е политическа: на ядрото на Европа й е необходим социялен мир и стабилност и няма да позвли безконтролното изтичане на работни места, пък ако ще да направим данък печалба отрицателен и администрацията ни да е с моралните качества на будистки монаси. Ние на Европа сме и необходими само като потребители и като пространство, на което да не се появява стратегически съперник. Тези цели, както е видно в случая, се постигат с незначителния ресурс, които се харчи за поддържането на силовите структури за вътрешен ред и колониаланата администрация в/у тази територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Lucifer
преди 9 години
....."..изборът си е наше право".....кога си имал избор бе... чешит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
...а РУСНАЦИТЕ ПОНЕ НЕ СА СТИСНАТИ...-----------Същността на въпроса не е в това дали са стиснати или не са руснаците. Проблема е, че ние в тази си численост и в/у тази територия сме ИЗЛИШНИ за ЕУ! ЕУ няма какво да ни прави, в стара Европа си е налице единна интегрирана система на технологично-разделение на производствените взаимоотношения и това е факт далеч, преди да ни приемат за член. Тази система се характеризира с опр. брой работни места, дислокация на тези работни места и прозводствен капацитет. Заради революционния ръст на производителността на съвременните технологии, разширяването на ЕУ (в което се включихме и ние), не доведе до нуждата от разширяването на тази система и индустриална инфраструктура, което значи че не се появяват и нови работни места, просто ние като потребители натоварваме капацитета на така съществуващата индустрия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 17
абитуриент
преди 9 години
бедни сме заради западняците- затвориха ни реактори ,закриха ни фабрики и заводи,завзеха ни пазара, спират ни финансирания и са се чудят що не играеме по тяхната СФИРКА.........не можи да си вечно БУДАЛА и да РАБОТИШ за СЛАВА и ПОТУПВАТЕ ПО РАМОТО..........а РУСНАЦИТЕ ПОНЕ НЕ СА СТИСНАТИ........!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още