IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила на ЕС за банките бързо могат да бъдат променени

Позицията на бъдещия еврокомисар по финансовите услуги може и да не се понрави на някои членове на икономическата комисия на ЕП

17:03 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Новите правила на ЕС за банките бързо могат да бъдат променени

Новите правила на Европейския съюз (ЕС) за банките и пазарите могат да бъдат променени бързо, така че да се получи правилен баланс между ефективното регулиране и насърчаване на финансирането на икономиката. Това е позицията на новия еврокомисар по финансовите услуги Джонатан Хил в писмен коментар в навечерието на изслушването му от Европейския парламент (ЕП), предаде Ройтерс.

Хил посочва, че неговият основен приоритет ще бъде изпълнението, прилагането и оценката на новите правила.
"Във всичко, което правим, особено предвид предизвикателствата, пред които е изправена Европа по отношение на работните места и растежа, ние трябва да получим баланс между правото на ефективно регулиране и увеличаването на средствата в нашата икономика", коментира Хил.

Той ще говори пред евродепутатите в комисията по икономическите въпроси. Някои от нейните членове обаче за заели твърда позиция и няма да искат промяна на правилата.

В навечерието на изслушванията на новите еврокомисари те отговарят на писмени въпроси на евродепутатите, пояснява онлайн изданието EUObserver.com.

В писмените отговори новите еврокомисари се стремят да отговорят на критиките по отношение на тяхната независимост от националните правителства и на евентуален конфликт на интереси, посочва изданието.

Мигел Ариас Канете от Испания например, който се предвижда да отговаря за енергетиката и изменението на климата, се очаква да се сблъска с порой от критики в изслушването му в сряда (1 октомври) заради неговите и на семейството му бизнес интереси в петролната индустрия. Групата на Зелените в Европейския парламент вече написа отворено писмо, в което поставя под въпрос годността му за работата.

„Аз никога няма да действам по въпроси от моя портфейл, в които мога да имам лични, семейни или финансови интереси, които биха могли да застрашат моята независимост. Ако съм изправен пред ситуация от този вид, ще информирам незабавно председателя на Европейската комисия“, посочва Канете в писменото си изявление.

Той допълва, че за шестте години като част от правителството на Испания никога не е взимал решения, от които да е имал директен или индиректен интерес.

И той като повечето си колеги акцентира върху европейския си опит, като подчертава, че в продължение на 13 години е бил член на Европарламента в комисиите по бюджета, земеделието и рибарството, а последните две е и председателствал.

Шведката Сесилия Малстрьом също защитава опита си в европейската сфера, който ще и позволи да поеме търговските въпроси, включително и преговорите за търговско споразумение със САЩ. Тя подчертава, че е посветила последните 25 години от живота си на европейските въпроси.

Финландецът Юрки Катайнер пък многократно използва „строител на мостове“, за да опише ролята си на супер-еврокомисар, а французинът Пиер Московиси обещава да третира еднакво всички правителства и да не се притеснява да активира процедурата за икономически дисбаланси, ако такива бъдат установени.

По отношение на данъчната политика, която минава в ресора му, Московиси посочва, че ще подкрепя хармонизацията на данъчното законодателство на държавите-членки в блока, включително и за големите корпорации – становище, което вероятно би подразнило някои държави-членки, привличащи световни концерни с ниските данъци и благоприятни данъчни системи.

Унгарецът Тибор Наврачич пък се разграничава енергично от това, което се случва в Будапеща, като подчертава, че се е отказал от министерски пост, за да поеме работата в новата Еврокомисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още