IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда мита върху вноса на електротехническа стомана

Специалният продукт се използва за производството на трансформаторни ядра в енергетиката

20:08 | 13.05.15 г.
ЕС въвежда мита върху вноса на електротехническа стомана

Европейският съюз ще въведе от утре, 14 май, антидъмпингови мита върху вноса на електротехническа стомана (силициева стомана) от Китай, Япония, Русия, Южна Корея и САЩ, предаде БТА, цитирайки „Ройтерс”.

За текущата година това е втори пакет мерки за защита на европейските производители на стомана. Европейската комисия определи мита за вноса на стомана от типа GOES след оплакване на Асоциацията на европейските производители на стомана Eurofer през юни 2014 година.

Стоманите GOES се произвеждат само от 16 компании в света. Те са високо специализиран продукт, който се използва от производителите и дистрибуторите на енергия за производство на трансформаторни ядра.

Митата, подробности за които бяха публикувани днес в официалния вестник на ЕС, са временни и зависят от изхода на разследване, което трябва да приключи през ноември. Обикновено подобни мита се налагат за период от пет години, уточнява „Ройтерс”.

За китайските производители митото ще бъде 28,7 процента, за американските - 22 процента, за руските - 21,6 процента. За стоманата от Япония ще се плащат мита от 34,2 процента и 35,9 процента според компанията производител.

Европейските производители на тази стомана са ArcelorMittal, Tata Steel и ThyssenKrupp.

Производителите на трансформатори в Европа изразиха безпокойство от перспективата за въвеждане на митата. Според Eurofer обаче дъмпинговият внос е навредил на европейската промишленост, понижавайки цените под производствените, което е довело до значителни загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още