IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образци на енергийни договори могат да помогнат за сигурността на доставките в ЕС

Европарламентът настоява за по-важна роля на ЕК при енергийните преговори на страните от общността

13:31 | 18.12.15 г.
Образци на енергийни договори могат да помогнат за сигурността на доставките в ЕС

Европейският парламент (ЕП) настоява за по-голяма роля на Европейската комисия при енергийните преговори с трети страни. Тази позиция беше записана в приета по-рано през седмицата резолюция относно създаването на Енергиен съюз в общността. Какви точно са очакванията на ЕП обясни по време на дискусия европейският депутат Владимир Уручев (ЕНП).

От институцията предлагат Комисията да бъде постоянен наблюдател при преговорите на държавите от общността с трети страни, като така ще има право и на текущ контрол на договорите. В момента Брюксел има право да анализира договорките на страните с доставчици, изисквайки подписаните споразумения.

Сред предложенията на ЕП са създаването на списък с положителни и отрицателни клаузи по договорите, тоест приемливи и неприемливи условия, а дори и на даден етап - образци на договори за доставка, които да бъдат използвани от държавите в общността и от компаниите при преговори с трети страни.

Ролята на ЕК при преговорите с други държави е доста спорен момент, призна Уручев, но допълни, че има обединение около тезата, че ЕС има нужда от един общ орган, който да задава тона и представлява общността пред трети страни.

Сред спорните моменти при развитието на енергийния сектор на ЕС депутатът открои още и идеята за колективно изкупуване на енергия. След сериозни дебати по темата беше постигната позицията, че държавите могат да участват доброволно в подобна схема. Затова и от ЕП препоръчват да се анализират всички съществуващи механизми за доброволно участие. Най-вероятно ще бъде подбран регионален подход, защото страните в един регион имат и сходни проблеми, особено при доставките на газ.

В резолюцията си от ЕП са записали и становище относно разширяването на "Северен поток", което отбелязва загрижеността на институцията относно ефекта, който проектът може да има върху енергийната сигурност и солидарността между държавите членки. Уручев призна, че позицията на ЕК, изказана от комисарите Марош Шефчович (отговарящ за Енергийния съюз) и Мигел Ариас Канете (отговарящ за енергетиката), е много по-твърда.

Двамата коментираха, че разширяването на "Северен поток" може да противоречи на енергийните цели на ЕС, а отделни държави от общността директно посочват, че проектът ще навреди на Енергийния съюз и ще доведе до разцепление.

Като цяло ЕП подкрепя изцяло идеята на Комисията за създаване на Енергиен съюз, посочи още Уручев. Европейските депутати даже искат разширяване и в съюза да бъде включен и транспортният сектор, който потребява 30% от енергията в ЕС. Затова недопустимо е такъв голям консуматор да остава извън политиките в областта на енергетиката и околната среда.

Депутатът посочи още, че всички енергийни цели на ЕС са в дух на солидарност и страните сами определят своя енергиен микс. Почти революционна е последната позиция на ЕП в областта на ядрената енергетика. Депутатите са препоръчали ЕК да създаде "благоприятна рамка" за държавите, които искат да развиват такъв тип енергетика. Причината е предстоящото затваряне на голяма част от ядрените мощности, които обаче заемат значителен дял от нисковъглеродното производство на електроенергия.

От ЕП настояват още и за премахването на регулираните цени, които все още са факт в много държави от общността. Допустимо е въвеждането на такива цени единствено за преодоляване на изкривяване на пазара.

В дискусията депутатът припомни и основните направления за Енергийния съюз. На първо място това е осигуряване на енергийната сигурност, съчетано със солидарност. Проектът предвижда и пълно интегриране на енергийния пазар, енергийна ефективност, декарбонизацията на европейската икономика и навлизането на иновации в сектора. За Уручев единният енергиен пазар ще бъде основен стълб за Енергийния съюз.

Той отбеляза още, че в момента пазарът е изключително фрагментиран - и по региони, а дори и по държави, и показател за това е целта, която ЕК поставя за минимум 10% свързаност на енергийните системи на държавите в ЕС до 2020 година.

В енергетиката трябва повсеместно да влезе конкуренцията, за да има по-добри цени и по-ефективни услуги", категоричен беше евродепутатът по време на дискусията, организирана от българското представителство на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още