IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри пътната карта за "Съюз на сигурността"

Службите за сигурност в отделните държави в ЕС не си споделят информация, смятат комисарите

18:37 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахите днес отиват над националните ангажименти и ЕС вече върви към същински „Съюз на сигурността“. Това коментира комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, представяйки резултатите от седмичното заседание на Европейската комисия по време на брифинг в Брюксел.

На заседанието е била разписана пътната карта за създаването на „Съюза на сигурността“, в която е отбелязан напредъкът на идеята, доказателство за който например е одобрената от Европейския парламент директива за данните на пътниците, както и създаването на Европейски центъра за борба с директивата.

Аврамопулос обаче посочи и оставащите слабости, най-важната от които е липсата на обмен на информация между службите за сигурност в отделните държави в общността. Взаимното доверие между службите е част от проблема, смята той.

„Раздробяването ни прави уязвими“, категоричен беше комисарят и допълни, че само със съвместни усилия ЕС ще може да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен.

Ефективно решение на бежанския проблем също може да бъде намерено само след съгласувани  действия между страните от общността и споразумения със засегнати трети държави, смята още Аврамопулос.

Има напредък по изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, са констатирали комисарите по време на своето заседание. Данните показват рязко намаление на незаконните мигранти, които влизат в Гърция от Турция през Егейско море. Атина изпълнява всички договорки и спазва гаранциите да не бъдат депортирани бежанци, които имат нужда от закрила.

Днес са били разселени и 30 бежанци от Гърция във Франция и още около 50 души – в Холандия. Целта обаче е 6 хил. бежанци месечно да бъдат разселвани в друга държава от ЕС. Над 70% от намиращите се в момента повече от 50 хил. бежанци в южната ни съседка отговарят на условията за релокация, одобрени от ЕК преди месеци.

Турция на няколко пъти вече коментира, че очаква ЕС да въведе безвизов режим за турските граждани до това лято в замяна на приетите в споразумението изисквания. Димитрис Аврамопулос обаче беше категоричен, че отмяната на визите не зависи единствено от споразумението за реадмисия на мигрантите, а и от допълнителни изисквания.

Доклад по напредъка на Турция по казуса ще бъде бъде публикуван на 4 май, стана ясно от думите на комисаря. Едно от условията, за които ЕК ще следи е гарантирането на правата на най-уязвимите групи в страната – децата и жените.

Работим в дух на взаимно доверие, каза още комисарят и посочи, че има реални примери за изпълнение на споразумението за бежанците между двете страни – ЕС и Турция. 

Ситуацията в Идомени е патова, оцени Аврамопулос. Според него бежанците не искат да напуснат региона, защото вярват на каналджиите, които ги убеждават, че границата скоро ще бъде отворена. Има и сигнали и за опити да бъде пренасочен потокът от бежанци към съседните държави и затова срещата на министрите на външните и на вътрешните работи на Албания, България, Македония и Гърция, насрочена за 21 и 22 април в Солун, е много важна. 

Заседанието е по искане на гръцкото външно министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още