IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Португалия може и да се разминат с глоби заради бюджетните цели

Евентуалните санкции биха били до 0,2% от БВП и спиране на еврофондове за не повече от 0,5% от БВП

11:55 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Пиер Московиси и Йерун Дейселблум по време на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси и Йерун Дейселблум по време на срещата. Снимка: Ройтерс

Испания и Португалия най-вероятно само ще бъдат „пернати през ръцете“ за това, че нарушават ограниченията за бюджетния дефицит, след като представители на Европейския съюз (ЕС) намекнаха, че няма да наложат наказателни мерки, които биха могли да подкопаят крехкото възстановяване, пише Bloomberg.

„Възможно е да имаме нулеви глоби“, коментира холандският финансов министър Йерун Дейселблум по време на срещата на ръководената от него група на финансовите министри в Брюксел в понеделник. Наказанието може да зависи от предложенията, които ще направят страните за разрешаване на проблемите, посочва той.

След като миналата седмица двете югоизточни страни членки на еврозоната станаха първите, които може да бъдат глобени заради неспособността им да постигнат целите си за бюджетен дефицит, сега ЕК търси компромис, който да задоволи тези, които настояват ЕС да се придържа към правилата си, както и тези, които казват, че финансовите наказания ще бъдат непродуктивни.

„Ясно е, че една нулева санкция е резултат, който гарантира, че няма да има директни последици за бюджета“, коментира пред репортери португалският финансов министър Марио Сентено. „Това е положителен резултат.“

„Когато имаш правила, трябва да ги уважаваш“, посочи еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси на път за срещата. „Същевременно можем да покажем, че тези правила са интелигентни, че не са наказание, че не са ограничаващи и че има начин за комбиниране на доверието и интелигентността.“

Финансовите министри на държавите членки на еврозоната започнаха дискусиите по проблема в понеделник, като ще вземат решение дали да приемат предложенията за санкции, отправени от ЕК, във вторник. След това ЕК ще има 20 дни да излезе с набор от санкции.

Евентуална глоба би била най-много 0,2% от брутния вътрешен продукт на страните, като е възможно замразяване на средства от европейските фондове до 0,5% от БВП. Но тъй като глобата трябва да бъде приета от правителствата на държавите от блока, финалното наказание може би ще е по-скоро симвилично.

Миналата година бюджетният дефицит на Испания беше 5,1% от БВП спрямо целта от 4,2%. Недостигът на Португалия възлизаше на 4,4% в края на 2015 г., което е доста над 3-процентовата граница, над която страните попадат в т.нар. процедура по прекомерен дефицит. Общият бюджетен дефицит на блока е 2,4% в края на 2015 г., сочат данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още