IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на гръцката централна банка победи Ципрас в битка около Attica Bank

Янис Стурнарас успя да наложи своята номинация за главен изпълнителен директор на банката

20:30 | 21.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Във войната между гуверньора на Гръцката централна банка и министър-председателя Алексис Ципрас Янис Стурнарас явно спечели последната битка, което със сигурност ще му помогне, ако някой ден реши да се върне към политиката, коментира Bloomberg.

Стурнарас, който е бивш финансов министър, заплаши да постави Attica Bank под административен контрол, ако не избере номинацията му за главен изпълнителен директор. Ходът разтърси правителството, което възприема Attica – с мажоритарен собственик държавни пенсионни фондове, като средство за влияние върху финансовия сектор, тъй като е единственият кредитор извън прекия регулаторен обхват на Европейската централна банка (ЕЦБ). Изправени пред заплахата на Стурнарас, акционерите на Attica подкрепиха номинацията му във вторник, давайки повече сила на гуверньора на централната банка, който поставя под въпрос всички действия на Ципрас – от фискалната му политика, включващи тежки данъци до отношенията му с кредиторите.

„Води се студена война между двамата, която от време на време избухва в директни хватки“, казва Аристидис Хацис, професор по право и икономика в University of Athens. “В СИРИЗА и правителството има много гласове, които искат да видят главата на Стурнарас гилотината, но лидерите разбират, че не могат да направят това, защото има подкрепата на ЕЦБ“.

След твърдата си позиция по Attica Стурнарас проведе разговори в събота с Ципрас. След срещата гуверньорът на централната банка заяви, че няма план да бъде отстранен от централната банка. Заемите на Attica Bank се проучват от група одитори от централната банка и Единния механизъм за надзор, а откритията им ще бъдат предадени на съдебните власти, каза той.

Акционерите потвърдиха избора на Стурнарас Теодорос Панталакис като главен изпълнителен директор във вторник, а централната банка каза в свое изявление, че ще работи с новия мениджмънт на кредитора, за да подобри корпоративното управление и ще отмени замразяването на новите заеми, наложено миналата седмица.

Въпреки че правителството често обвинява Стурнарас, че използва имунитета си като председател на централната банка, за да се занимава с политика, СИРИЗА ще трябва да действа внимателно спрямо него, казва Хацис.

„Тази битка бе загуба за правителството и победа за Стурнарас“, казва той. „Оттук нататък правителството ще трябва да е много внимателно".

И Стурнарас, и говорител на ЕЦБ засега отказват да коментират случилото се.

Стурнарас бе финансов министър в правителството на Антонис Самарас. Гръцките медии често го определят като някой, който лявоцентристките опоненти от СИРИЗА може да подкрепят след политическия срив на преди водещата партия Пасок.

Прецедентът с Лукас Пападимос, друг бивш централен банкер, който стана министър-председател като лидер на коалиция на единството след политическа криза през 2011 г., може да засили вярата у Стурнарас, че може да поеме високия пост, коментира Димитри Пападимитриус, председател на Levy Economics Institute към Bard College в Ню Йорк.

Реч на Стурнарас от тази година, в която той каза, че преговорите на правителството с кредиторите струват на страната 86 млрд. евро, преминава границите на политическата неутралност, допълва той.

„Той е с добро име сред европейския елит и хората вярват, че като министър на финансите не се справи зле“, каза Пападимитриус. „Да получиш етикета технократ е добро нещо в днешни дни в Гърция, тъй като оставя впечатлението, че си безпристрастен. Но е много трудно да приемем, че Стурнарас е технократ, защото е бил на много правителствени позиции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още