IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративната данъчна реформа в Швейцария е изправена пред изпитание

Опонентите на мярката събраха 50 хил. подписа, необходими за провеждането на референдум. Гласуването е в неделя и се очакват оспорвани резултати

20:04 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцарският флаг на сградата на централата на Nestle в град Веве, кантона Вод. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Швейцарският флаг на сградата на централата на Nestle в град Веве, кантона Вод. Снимка: Архив Ройтерс

Швейцария е изправена пред трудности да запази един от стълбовете на ултраконкурентната си икономика: ниските корпоративни данъци, пише Wall Street Journal.

Алпийската държава е обект на натиск от страна на Европейския съюз (ЕС) и други международни организации да елиминира договорките, които отделните швейцарски кантони сключват с глобални компании, така че да плащат далеч по-ниски данъци от официално обявените нива. През миналата година парламентът одобри премахването на тези преференциални данъчни условия, но същевременно даде свобода на кантоните да променят своите ставки.

Тази данъчна реформа трябва да влезе в сила до 2019 г. Тя обаче се изправя пред голямо изпитание още през почивните дни. Опонентите на мярката събраха 50 хил. подписа, необходими за провеждането на обвързващ референдум. Гласуването е в неделя и проучванията не успяват да прогнозират резултатите.

Планът се подкрепя от повечето политически партии и компании в Швейцария, но критиците му казват, че е прекалено щедър към бизнеса. Ако те спечелят на вота в неделя, законодателството вероятно ще трябва да бъде преработено, при това по начин, който няма да е толкова благоприятен за фирмите. 

Залогът е голям за малката богата швейцарска икономика. Тя разчита на привлекателните си данъчни и трудови политики, които компенсират високите разходи за правене на бизнес в страна със силна валута и високи заплати.

„Тези реформи са важен начин да се поддържа конкурентоспособността и атрактивността за правене на бизнес“, казва говорител на Nestle, която е базирана в кантона Вод. В рамките на прилагането на новото законодателство властите във Вод ще понижат общата федерална и кантонална данъчна ставка от 22% до 14% през 2019 г. От кантоните, обявили плановете си, излиза, че средното понижение на общата ставка е в рамките на над 3 процентни пункта до около 14%.

Трудно е да се определи какви ще бъдат последиците върху данъците на компаниите, тъй като те плащат данъци в редица кантони. Nestle например казва, че не очаква реформата да се отрази много върху данъчното й бреме. За бизнес лидерите обаче реформата е ключов начин да се понижи несигурността и да не се изостава от други държави, които понижават корпоративните данъци, за да привличат международния бизнес.

Новият закон има за цел едновременно да координира правилата в Швейцария с международните норми и да съхрани привлекателността на страната без да надува бюджета. Освен това мярката съвпада с очаквания по-разгорещен дебат по-късно тази година в САЩ именно за корпоративните данъци, посочва изданието.

Според Ханс-Улрих Биглер, който е начело на Федерацията на малките и средни предприятия и е депутат, половината от малките и средни компании в Швейцария ще извлекат пряка полза от реформата.

Опонентите й пък се опасяват, че данъците върху доходите ще скочат, за да компенсират изгубените приходи от корпоративни данъци, или пък социалните услуги ще бъдат свити. „Това е прекалено скъпо и има прекалено много вратички. Тези, които извличат полза от тази реформа, трябва да платят“, казва Приска Бирер-Хаймо, депутат от Социалдемократическата партия в Люцерн.

Макар че понижава ставката за цяла Швейцария, законът е насочен и към отделните договорки, които кантоните сключваха с компаниите. ЕС зае твърдолинеен подход към такива сделки в своите страни членки, сред които и Ирландия например. Европейската комисия (ЕК) поиска от Ирландия да вземе 13 млрд. евро от американския технологичен гигант Apple заради преференциални данъци. И ирланското правителство, и Apple обжалват решението.

Швейцария не е членка на ЕС, но поддържа тесни връзки с блока. През 2014 г. страната се съгласи да премахне специалните правила, по силата на които местните и чуждите компании плащаха различни данъци.

Ако нищо не се промени след вота в неделя, швейцарските компании рискуват да станат обект на ответни мерки от други държави, където имат дейност.

Според плана на правителството сегашната фрагментирана система ще бъде заменена с корпоративен данък – в повечето случаи по-нисък, който ще е валиден за фирмите в определен кантон. Облекчения може да има за приходи, свързани с патенти, проучвания и развойна дейност. Швейцарското правителство ще даде на кантоните над 1 млрд. франка (около 1 млрд. долара), за да компенсира частично понижението в приходите.

Федералният корпоративен данък в Швейцария е нисък за глобалните стандарти – около 8%. Когато се добавят данъците на различните кантони, ставката варира от 12% в Люцерн до 24% в Женева, показват данни на KPMG. Очаква се с плана на правителството тези числа донякъде да се изравнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още