IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер ще търси мандат за договаряне на нови търговски споразумения

На първата пленарна сесия на ЕП председателят на ЕК ще говори за регламента за проверка на чуждите инвестиции и задълбочаването на икономическия и паричен съюз

20:41 | 30.08.17 г. 4
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще поиска мандат за договаряне на нови споразумения за свободна търговия и ще предложи рамка за проверка на чуждестранните инвестиции като част от пакета за търговия, който ще бъде обявен по време на речта му за състоянието на Европейския съюз (ЕС). Тя е предвидена да се състои на 13 септември, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на източници от ЕК.

Търговията ще има централна роля в речта на Юнкер по време на първата пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП). Юнкер ще поиска от страните членки „зелена светлина“ за преговори за споразумения за свободна търговия с различни страни.

Засега източниците на изданието не посочват конкретни държави. Най-вероятно става въпрос за важни партньори, с които председателят на ЕК проведе двустранни разговори на срещата на върха на Г-20 в Хамбург - Нова Зеландия, Австралия, Виетнам и Аржентина.

ЕС вече подписа споразумение за свободна търговия с Виетнам през 2015 г. и е в процес на преговори за споразумение с Меркосур, южноамериканския блок, който включва Аржентина.

Търговията се превърна в основен приоритет за комисията "Юнкер". Тя се разглежда като важен двигател на растежа. Свободният поток от стоки и услуги обаче се наблюдава и с нарастваща загриженост от страна на гражданите заради сключването на сделки зад „затворени врати“, които може да понижат здравните и екологичните стандарти.

Освен това дори и пазарно ориентирани страни се обръщат към протекционизма, след като някои техни компании бяха придобити от китайски фирми.

За да отговори на опасенията на гражданите и националните правителства, Юнкер вероятно ще обяви регламент, включващ насоки, които да помогнат на страните членки на ЕС да изготвят закони за проверка на чуждестранните инвестиции. Паралелно с това той ще предложи европейска рамка, за да се справи с придобиванията от трети страни с единен подход.

Засега източниците на изданието не уточняват колко власт ще поиска изпълнителният представител на ЕС, за да контролира външните инвестиции.

Старши служител на ЕС припомня, че документът на Комисията относно глобализацията вече включва подобна идея. Целта е да се представи балансиран пакет, включващ скринингови инструменти за задоволяване исканията на протекционисткия лагер.

В речта си Жан-Клод Юнкер ще говори и за индустриалната политика. Целта на доклада е да подчертае силните страни на Европа в тази област и какво може да се направи, за да отговори блока на мега тенденциите, включително автоматизацията, изкуствения интелект и интернет на нещата.

През май миналата година държавите членки заявиха пред Комисията, че ще предоставят "цялостна стратегия на ЕС за индустриалната политика за бъдещето", включително средносрочни и дългосрочни стратегически цели. Държавите искат конкретни мерки и оценка на въздействието им още от 2015 г.

Стратегията трябва да бъде включена в работната програма на Комисията за 2018 г. и трябва да бъде готова навреме за пролетния Европейски съвет през следващата година.

Речта ще засегне и темата за подновените усилия за задълбочаване на икономическия и паричен съюз. Очаква се Юнкер да се заеме с предложенията, които вече се появиха през последните няколко месеца, включително за назначаване на нов "суперминистър" на финансите на еврозоната и за засилване на ролята на Европейския механизъм за стабилност.

Той обаче не счита за приоритет създаването на бюджет за еврозоната - едно от водещите предложения, направени от френския президент Еманюел Макрон, който внесе нова инерция в завършването на рамката на еврозоната.

Отбраната, по-специално предложенията за борба с кибератаките и хибридните заплахи, също ще играе важна роля в речта на председателя на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
България не бива да ратифицира никое от тези споразумения, те са противоконституционни и не движат икономиката напред а точно обратното - източват я. Местните икономически субекти ще бъдат поставени в неравна конкурентна борба със субекти в други страни които имат куп преимущества - като се започне с ниските данъци и се стигне да високия прираст на населението в тези страни. Това автоматично означава че от Европа ще изтичат инвестиции и икономика, съответно икономиката и ще продължи да пада и няма да расте по бързо. Липса на елементарни знания и неграмотност прозира в тези споразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Нови търговски споразумения? защото старите вече се прекъснаха...Търсят с Нова Зеландия, Австралия, Виетнам, Аржентина...а може би и с някои извънземни, ако може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Юнкер отдавна трябваше да се погрижи за здравето си...за да може след това да дава показания пред съответните органи .Така става ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още