IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните банки се впускат в надпревара за сделки по "Новия път на коприната"

Китай се ангажира със стотици милиарди долари за търговски и инфраструктуртни проекти в 65 страни

08:07 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Политическите им лидери може и да отказват да подкрепят инициативата на Китай „Новия път на коприната“, но британските и американските банки вече бързат да се възползват от възможностите на огромната инвестиция на Пекин в търговските коридори, които обхващат 65 страни, коментира Financial Times.

Китай се ангажира със стотици милиарди долари за търговски и инфраструктуртни проекти в голяма част от Централна и Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа и Африка, а това подхранва апетита на големите западни банки с дейности в тези региони, включително Citigroup, HSBC и Standard Chartered.

Проектът „е огромен – капиталът на частния сектор, който ще влезе след това ще има наистина значителен ефект, ако всичко това се случи“, казва Бил Уинтърс, главен изпълнителен директор на Standard Chartered. “Нашата работа е да се опитаме и да съберем различните парченца, защото ще има нужда и от местно финансиране“.

Големите банки провеждат конференции по „Новия път на коприната“, избират старши банкери, които да се борят за ролята им в инициативата, и създават комисии, за да координират подходите си в различните бизнес действия. Те смятат, че тези усилия носят ползи и изброяват десетки сделки за финансиране, които са спечелили, свързани по някакъв начин с проекта.

Гери Кийф, ръководител на корпоративното банкиране в Азиатско-тихоокеанския регион за Citigroup, казва: „Мултинационалните ни клиенти – както в САЩ, така и в Азия – виждат „Новия път на коприната“ като великолепна възможност да разширят мащаба си и да достигнат до нови бизнеси“.

Въпреки публичния им ентусиазъм обаче съществуват съмнения сред западните банкери за това дали проектът незабавно ще донесе печалбата, на която някои може би са се надявали още от начало.

Позицията им се дължи на смесените чувства на собствените им правителства към инициативата. Британският премиер Тереза Мей отказа да заяви писмено подкрепата си за проекта по време на визитата си в Китай миналия месец, а САЩ я гледат подозрително, особено след като президентът Доналд Тръмп смята Китай за „стратегически конкурент“.

Несигурността около проекта предизвиква скептицизъм. „Доста широк [проект] – и въз основа на това, което Пекин показа, той покрива половината свят“, казва друг банкер. „Това е част от външната политика на Китай. Не знам нито един банкер от Новия път. Дори не знам какви са те“.

Западните банкови мениджъри казват още, че оставят големите спонсорирани от държавата инфраструктурни проекти на местните банки и финансовите институции за развитие. Вместо това те се фокусират върху спомагателни дейности, например осигуряването на валутни операции, търговско финансиране, лихвен суапове или управление на парични средства за мултинационалните компании, които работят по проектите.

Citigroup ръководи например големи емисии на облигации за Bank of China и Beijing Gas, за да финансират плановете си по „Новия път на коприната“. Освен това е спечелила договори за управление на парични средства и валутно хеджиране на няколко компании от Fortune 500, работещи по проекти от Новия път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още