IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия притиска страните от ЕС в опит да намери подкрепа за „Северен поток“ 2

Гласът на Франция на утрешния вот в Брюксел може да се окаже решаващ, въпреки че страната изглежда вече не се притеснява да застане срещу Берлин

22:00 | 07.02.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия оказва натиск на други европейски държави, за да ѝ помогнат да блокира предложението на Европейския съюз за регулиране на тръбопровода „Северен поток“ 2 преди предстояща ключова среща в петък. Това посочват дипломатически източници пред Ройтерс, според които обаче Франция може да не поддаде, застрашавайки изпълнението на целия проект.

От Европейската комисия искат да разширят своето законодателство за вътрешния енергиен пазар, така че то да покрива и морските газопроводи, така че да има думата и а новата газова връзка под Балтийско море. Така в сегашния си вид проектът, притежаван изцяло от руската „Газпром“, няма да отговаря на условията.

Досега европейските столици не успяваха да постигнат единодушие, като някои от големите държави като Франция, Италия и Испания не са склонни да застанат срещу Берлин.

Властите в Париж обаче може да се окаже, че са променили мнението си, посочва запознат с преговорите.

„Гласът на Франция ще бъде решаващ“, допълва друг източник, според когото Рим и Мадрид все още не са заели категорична страна. „Не може да се предскаже това, което ще се случи утре“, допълва той.

Официален Париж отказва да коментира позицията си преди петъчното гласуване в Брюксел, но според запознати от Елисейския дворец преговорите все още продължават.

Блокът е разделен между източноевропейските страни, Скандинавието и Прибалтика от една страна, които възприемат 1225-километровия тръбопровод като средство за оказване на влияние от страна на Русия. От друга е Северна Европа и най-вече Германия, които настояват за икономическите ползи на проекта.

Опонентите на газопровода, включително и САЩ, се опасяват, че по този начин ще се отслаби подкрепата за Украйна, лишавайки страната от транзитни такси, тъй като тя е част от традиционния маршрут за доставки на Русия.

Германското правителство от своя страна посочва, че транзитът през Украйна трябва да продължи като условие за изпълнението на проекта, който ще удвои капацитета на „Северен поток“.

Ако предложението за газови регулации на ЕК събере достатъчна подкрепа от 28-те страни членки на блока, преговорите за окончателния проект може да започнат най-рано следващата седмица, тъй като Европейският парламент вече подкрепи плана.

Планът предвижда налагането на по-строги правила за нови инфраструктурни проекти, но строежът на „Северен поток“ 2 вече е в ход. Всяко едно забавяне в процеса на изграждане ще отслаби позициите на Москва в преговорите с Украйна за ново транзитно споразумение след 2019 г. и ще увеличи несигурността за партньорите на „Газпром“: германските Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 23 rate down comment 11
Императорът
преди 5 години
Добре че ми го казваш, сигурно ти разбираш от икономика? На тебе даже житейската памет ти изневерява, забрави много бързо как хохълите врътнаха крана посред зима и Европа се озъби !!!! Европа е задължена пред самата себе си да заобиколи тази пропаднала държава, именно това е диверсификация - Руснаците си гледат интереса и ще дават газ и то евтин, за да се бори с конкуренцията, колкото и да не е голяма тя. Засега като конкурент се очертава само азерския газ... за мен като инвеститор той не е притеснение, защото него пък го държи ВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Ти си един неосъзнат ***, който преди 10-ти е възхвалявал тато, ленин, сталин и маркс, а днес пак възхваляваш *** като юнкер, барозо и могерини. Ти по нищо не се отличаваш от тях и затова ги защитаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Меркел при посещението си в Киев: "Аз ви донесох мир"!!!(Думи изречени от Чембърлейн след подписването на договор с Хитлер за Чехословакия)Меркел е доказателство, че един политик трябва да управлява само два мандата!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
Отчета за деветмесечието казва нещо съвсем друго, но ти си политически клакьор, финансови отчети не четеш... а не би ги и разбрал, де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Дано ес скоро се разпадне. Не ми се чакат пак 45 години в този свинарник, който по нищо не се отличава от съветския. Ние искаме да имаме самостоятелна външна политика, независима валута и самостоятелна армия. Долу всички общи европейски политики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 5 години
Можно сказать, что ничего страшного в этом нет - по итогам прошлого года был зафиксирован отрицательный денежный поток в 124 млрд. Однако ситуацию усугубляет тот факт, что из-за поражения в суде по иску Нафтогаза, российская компания оказалась отрезана от международного рынка капитала. Рассчитывать на китайцев не приходится, они уже оплатили вперед будущие поставки за газ и больше кредитовать Газпром не намерены. В такой ситуации сводить дебет с кредитом и держать Газпром на плаву продолжат за счет пенсионных и бюджетных средств. Видимо, народ должен платить за национальное достояние.ru--yekonomika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 20
Sokratus
преди 5 години
И историята и икономиката не са ти силната част!Каква е икономическата полза от този гъзопровод за Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Австрия! Нима дължината на гъзопровода да се скъсява или да паднат таксите, ако СП2 се изплаща с отчисления! Капацитета на СП2 не стига за спиране на транспорта през Украйна. Исторически втората световна война започва след падането на Полша, след подялбата на Полша. Да не почне третата след падането на Украйна пак заради почти същите страни!Германия винаги може да принуди Украйна да свали таксите, но ще и е в пъти по евтино да ги плаща, от сумите които ще харчи ако стане война! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Успехи Газпрома в Европе, о которых так громко любят рассказывать госСМИ, были полностью нивелированы операционной неэффективностью, большими стройками и поражением в Стокгольмском арбитраже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 14
Императорът
преди 5 години
И да я забравят тая украйна, тя не може да е фактор за вземане на решения. Газпром не е осиновил украйна, та да е длъжен да я издържа. Ако утре германците останат на тъмно и студено - да видим как управниците им ще ги убедят, че това е от солидарство към украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 16
Императорът
преди 5 години
ЕС трябва да си гледа икономическите интереси. Германците са наясно, че без Северен поток 2 ги очаква енергийна катастрофа - и не само тях. Полските алкохoлици ако не искат да купуват газ от Газпром директно, ще го купуват през американски доставчици, тяхна си работа, също и балтийските микродържавици. Алтернативи просто не съществуват, или поне не отвъдокеански... освен ако американците не започнат ТЕ да купуват от Газпром, за да продават своя газ на ЕС. Наглост е да твърдиш, че можеш да задоволиш един голям потребител със суровина, която сам ти внасяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още