IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа продължава да добавя вятърни турбини и през 2018 г., но с по-бавен темп

България не е добавила нови инсталирани вятърни мощности през изминалата година с общ кумулативен капацитет от 691 гигавата

20:33 | 22.02.19 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа продължава да добавя вятърни турбини и през 2018 г., но това става с по-бавен темп, показват статистически данни на Wind Europe, публикувани от Renewables Now. 

През изминалата година са били пуснати в експлоатация общо 8,6 гигавата на сушата и 2,65 гигавата офшорни вятърни турбини, като в същото време са били изведени от експлоатация 0,4 гигавата вятърни мощности, повечето от които са оншорни.

В рамките на Европейския съюз (ЕС) вятърните мощности са били 10,1 гигавата, или 87% от вятърната енергия за цяла Европа.

По отношение на добавения капацитет през 2018 г. водеща е Германия с 3,37 гигавата, следвана от Великобритания (1,9 гигавата) и Франция (1,56 гигавата).

Според статистиката 14 държави не са добавили нито една вятърна инсталация през изминалата година, като 12 от тях са страни членки на ЕС.

България не е добавила нови инсталирани вятърни мощности през 2018 г., като към нея се присъединяват още Македония, Финландия, Унгария и Швейцария.

Делът на вятърната енергия в станата ни е 3% от общия енергиен микс.

Общият кумулативен капацитет на България за изминалата година е 691 гигавата.

По отношение на покриването на търсенето на електроенергия от вятърни мощности, страната ни се нарежда на 20-то място от всички 28 държави членки на ЕС.

00005 00005

В края на 2018 г. Европа е разполагала с 189 гигавата инсталиран капацитет от вятърна енергия, базиран на 171 гигавата оншорни и 18 гигавата офшорни мощности.

Тук Германия отново е лидер по отношение на общия инсталиран капацитет, следвана от Испания, Великобритания, Франция и Италия.

Четири други страни, Швеция, Полша, Португалия и Дания, разполагат с повече от 5 гигавата експлоатационни вятърни паркове.

Съвкупният капацитет на вятърна енергия в ЕС достига 178,8 гигавата и съставлява 49% от всички нови инсталирани мощности за производство на електроенергия в блока през 2018 г.

Това превръща вятърната енергия във втората по големина форма на производство на електричество в ЕС и се очаква да изпревари природния газ от гледна точка на броя добавени нови мощности през 2019 г.

00003 00003

С произведени 362 тераватчаса вятърната енергия покрива около 14% от търсенето на електроенергия в ЕС през 2018 г., което е увеличение с 12% спрямо година по-рано.

Този тип електроенергия има най-голям дял в Дания (41%), докато в Ирландия и Португалия той достига съответно 28% и 24% от общия им енергиен микс.

Германия, от своя страна, може да се похвали с 21-процентен дял на вятърната енергия.

00004 00004

Размерът на инвестициите във вятърната енергия през 2018 г. се е увеличил до 26,7 млрд. евро (30,3 млрд. долара), или с 20 на сто, на годишна база.

Според директора на WindEurope Гайлс Диксън все повече хора и компании се възползват от чистата и достъпна вятърна енергия, но перспективите за нови инвестиции все още са несигурни поради структурни проблеми при издаването на разрешителни, особено в Германия и Франция, докато в страните от Централна и Източна Европа „липсва амбиция“.

00001 00001

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
doba
преди 5 години
zelka007,1. и 2. са константни(поне засега), само 3. е променлива в уравнението.Теменужка е отдавна в енергетиката и трудно може да бъде лъгана да дотира(една от характерните черти на 'червените') губещи проекти.Сега сме в пазарна икономика. Правиш план, финансираш го от банка при липса на собствени/привлечени средства, продаваш на пазара. Вече и енергийна борса направиха. АКО реализацията е добра ставаш богат! Не случайно сайта е investor.bg,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
Колкото повече ВЕИ в глyпавият ЕС - толкова повече същият ЕС става роб на Газпром... щото дрънканиците на зеленашите са безплатни, ама хората си искат точец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Каквито и недостатъци да мислиш, че има ядреният реактор - той фабрикува точец 24 часа в денонощието и 365 дни в годината без значение дали пече слънце или вее вятър. Радиоактивните отпадъци не са ного като обем. Винаги има де да се погребат ефективно - дори в естествени геоложки формирования. Де е проблемът да се намери подходяща пещерна пропаст (40% от България е карстов район - ного такива има - доста от тях - неоткрити и неизследвани), да се набамкат там отпадъците - на 700-900 м под повърхността и отгоре - оловце-бетон-оловце-бетон.... радиацията няма как да мине през 800 метра скала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
И с'екъфф ветър мое да се разправя, но за последното поколение руски реактори, в които при нужда механиката без помощ на някакво електричество сама погребва реактора - ни дума, ни лаф.Вятър ечи, Балкан стене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Както виждаш, на вятърър работата му е да духа срещу Русия.Защото Росатом сложи в джоба си фалиралата Арева (с'я няк'во друго название) и Уестингхаус.И англо-саксите газз п'икаят.ВЕИ - колкото и да е скъпо, руско да не е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Каквито и недостатъци да имат турбините, поне не изхвърлят тонове радиоактивни отпадъци, които потомците ни ще си ги бият в главите десетки хиляди години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Стига с тия точици, бе - хора: вятърът ДYХA - него туй му е работата - вий само за таковата си мислите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 5 години
Първо - убеден съм, че в тия данни е заложено обичайното мошшшшшшшеничество, каквото е и при черните плочки. Мощността на перчиците е реално непостоянна, но те я отчитат така, все едно 24 часа на ден и 365 дни в годината вятърът духа като изтърван и перчиците се връткат със скоростта на лъжемерите на екоталибаните. Така и черните плочки в Германия (видял съм го в линковете на Зелков) - в "реално време" ги отчитат, че произвеждат 9% от точецът дори в 5 часът сутринта. В същото време реалното производство от ВЕИ е ного-ного надолу от оптималното и няма как да е иначе. Препоръчвам на Саша Милър да строи яки електроцентрали на газчица максимално близо до западната граница на Русия, за да изнасят готов точец... щото екоталибанците в ЕС са способни така да се оплетат в собствените си лъжи, та сами да си повярват и да спрат всички нормални електроцентрали - и тогава цялата енергийна система ще се срине неминуемо. Отделно - всяка перчица и поставянето и - ного скъпи - да не говорим, че фабрикуването им е също замърсяващо и енергоемко - това е огромно количество метал, боднато в грамаден бетонен куб, за да не се гътне. Третото - и преди съм казвал - брутална мерзост: вятърната енергия не е перпетуум мобиле. Колкото енергия се придобива от перчицата, също точно толкова се отнема от вятърът... топлите влажни ветрове от Глъфстрийм сега - зимата - топлят Европа безплатно - благодарение на гяволъкът на зеленашите - пак те ще ни топлят, ама през перчиците - и съвсем не безплатно. Отделно - тези ветрове носят влагата и дъждовете в Европа - частичното им мутрозапушване ще доведе до засушаване - апропо - в Германия например това вече се случва.Разбира се - въздушните маси са с доста висок фронт и няма как някакви грозни перчици да ги спрат съвсем или дори в голям процент, но климатът е ного прецизно балансирана система - и 8% от ветровете да бъдат спрени или дори 4%, пак неминуемо ще си окаже влиянието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
за този леко забавен разтеж , преди няколко седмици четох някъде , посочваха следните причини :1. управлението на товара в мрежата - необходими са нови далекопроводи и нови мащабни варианти за съхранение на енергия , поради огромното количество евтина енергия . като последното е параграф 22 в момента , защото хем евтина енергията , пък капиталовите разходи за строителство на далекопроводите и различните варианти за съхранение - краткосрочни и дългосрочни - водят до значително повишение на цената за краен потребител ... :))2. паралелно на изграждане на новите вятърни паркове , върви и подмяна на старите такива . заменят се вятърни турбини от първо и второ поколени с нови такива от шесто поколение . даже се борят на някои места да удължават срока на работа от 20 на 25-30 години , само да ппестят средства . за новите турбини на база получени знания от експлоатацията , вече се знаят инженерните "тесни" места и се правят проектите за срок от 30-35 години , даже четох някъде мислят/говорят и за 50-100 години ... 3. поради достигане на зрялост и натрупани знания на тази част от индустрията , сериозно орязват всякакви форми на преки субсидии от правителствата . което също е причина за лекото забавяне , защото вече се гледат само проекти с икономически смисъл ...и не мога да не добавя едно линкче , сърбят ме ръцете :https://renewablesnow.com/news/lm-wind-starts-work-at-500-mw-blade-plant-in-turkey-575506/и да запитам др.теменужка и патриота др.емил защо не създават условия и у нас да се случват такива неща ? като за това не са нужни особено големи напъни , като например обясненията защо най-голямата дружка на теменужка ще купува бизнеса на чез с пари спечелени от паркинг в пазарджик ... а другаре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 5 години
Здравейте и благодарим за забележката. Наистина е допусната груба грешка, за което се извиняваме! Ще внимаваме повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още