IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва в Commerzbank?

Изненадващите оставки на изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет оставят банката без ефективно лидерство насред коронакризата

15:40 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Той е начело на компанията от 2016 г., която оттогава не успя да отговори на много от собствените си цели. Стратегията на Цилке, която беше представена през септември 2019 г., беше разкритикувана като недостатъчна както от страна на банковия надзор, така и от инвеститорите. През първото тримесечие банката дори изпадна в зоната на загубите заради предстоящите кредитни неизпълнения вследствие на кризата. Акциите на банката загубиха около една четвърт от стойността си от началото на годината.

В крайна сметка решаващият фактор за оставката на Цилке е бил фактът, че критиките към него от страна на основния акционер Cerberus бяха споделени от много други инвеститори, политици и широката общественост. Американският финансов инвеститор, който притежава почти пет процента от Commerzbank, наскоро нападна мениджмънта на банката с две писма, които станаха публични и в които се настояваше за по-строги икономии.

Тогава Цилке е осъзнал, че вече няма достатъчно подкрепа за прилагането на новата стратегия на банката, над която ръководството работи месеци наред.

Малко вероятно е обаче Надзорният съвет да се занимава по-интензивно със стратегията на следващото си заседание в сряда. Преди това той трябва не само да потърси нов изпълнителен директор, но и наследник на председателя на надзорния съвет Шмитман, който ще отстъпи от поста на 3 август.

Ако треньорът на даден отбор си тръгне, тогава вие също трябва да поставите под въпрос себе си като президент на клуба, написа Шмитман в публикация във вътрешната мрежа на Commerzbank, с която разполага и Handelsblatt. „Сега можем да улесним нещата и да кажем, че смяната на треньора е достатъчна. За себе си обаче стигнах до извода, че и аз съм отговорен и трябва да поема вината“. Работата на екипа на Изпълнителния съвет не трябва да бъде„ насложена от периодични кадрови дебати или дискусии“, написа още той.

Финансовият инвеститор Cerberus, който предизвика труса с писмата си, не коментира обявените оставки. По принцип оттеглянето на Цилке било правилно, се казва в обкръжението на Cerberus. От друга страна, не било хубаво Шмитман също да се откаже и по този начин да създаде управленски вакуум.

Експертите също са критични към факта, че изпълнителният директор и директорът на надзорния съвет подават оставка едновременно. „Поради своята отговорност към клиентите и служителите и двамата трябваше да изчакат, докато бъде представен приемник", казва Фолкер Брюл, управляващ директор на Центъра за финансови изследвания в университета във Франкфурт. „Това нанесе големи щети на банката".

Федералното правителство изрази съжаление за оставката на двамата мениджъри. И двамата проявиха изключителна ангажираност в Commerzbank в трудни моменти, заяви Министерството на финансите. „Г-н Цилке и д-р Шмитман имат голям принос за Германия като финансов център“. След като банката беше спасена от държавата по време на финансовата криза, федералното правителство все още държи 15,6 процента от нея и твърди, че напълно задържи ангажимента си към компанията. Не е тайна обаче, че мнозина в Берлин са недоволни от развитието на бизнеса ѝ през последните години.

За да осигури нов тласък, федералното правителство вкара през май двама нови членове в Надзорния съвет - Юта Дьонгес и Франк Цицовски. В допълнение финансовата агенция, която управлява дяла на федералното правителство, вкара проверка в Commerzbank, извършена от консултантската фирма BCG.

Въпреки това обаче Берлин не е настоявал за оставките на двамата мениджъри, твърдят информирани източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още