IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Взгляд": Обидената Полша наложи огромна глоба на "Газпром"

В Русия виждат политически мотиви зад решението на антимонополния регулатор да санкционира участниците в проекта "Северен поток 2"

12:54 | 08.10.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антимонополният регулатор на Полша глоби "Газпром" и петте компании в проекта "Северен поток 2", като наложената глоба е значителна - 7,6 млрд. долара и приближава сумата, за която ще бъде изграден проектът, припомня в свой коментар руското издание "Взгляд".

Руският газов гигант съобщи, че ще обжалва решението и на този етап глобата, определена като "несъразмерна", няма да бъде платена. От съобщението на компанията по казуса става ясно още, че те виждат в тази санкция опит с всякакви средства да бъде блокирано строителството на "Северен поток 2".

Защо Полша е така силно обидена на "Газпром" и европейците?

Според "Взгляд" има редица слабости в решението на полския регулатор. Например, че строителството на газопровода няма разрешението на властите в страната. Експерти обясняват, че Полша реално не е забранила строежа и дори няма такова право.

Те припомнят, че "Газпром" подели разходите за проекта с пет европейски компании -  Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. Именно създаването на съвместното предприятие между акционерите беше блокирано от полските власти с мотива, че "Северен поток" 2  ще повиши монопола на "Газпром" на европейския пазар.

Но това решение е много спорно и Полша взе явно политически ангажирано решение, допълва руското издание, позовавайки се на финансови експерти.

Обжалването на това решение би отнело години и съответно забавило проекта и затова компаниите промениха първоначалните намерения - вместо партньори, петте европейски компании станаха кредитори на "Газпром" в строителството на "Северен поток 2".

Именно това кредитно споразумение е разследвано от антимонополната комисия на Полша сега и е обект на санкция. Глобата е наложена, тъй като компаниите не са уведомили полските власти за договорките си.

Отпуснатото финансиране не нарушава антимонополното законодателство и не се регулира от полските власти, смятат от Асоциацията на юристите в Русия. На кого отпускат кредит европейски компании не е работа на полските регулатори, допълват още финансови експерти пред "Взгляд".

Освен нарушенията на конкуренцията на пазара с финансовото споразумение, Полша вижда заплаха за транзита на газ през газопровода "Ямал" на нейна територия. Според руската страна обаче такава заплаха няма - и "Северен поток 2", и "Турски поток" трябва да поемат транзита през Украйна. За Полша реализацията на "Северен поток 2" дори ще е от полза, защото може да купува излишъците от по-евтин газ от Германия на другите европейски държави.

Като цяло санкцията от полския регулатор едва ли ще спрат "Северен поток 2", пише в заключение "Взгляд". "Газпром" ще обжалва глобата първо пред полския съд, където шанса да спечели са нищожни, а след това - на европейско ниво. Делото ще се точи години, през които газопроводът реално ще бъде построен и въведен в експлоатация, прогнозира изданието.

Проблемът с американските санкции обаче е съществен - "Газпром" трябва да намери начин технически да довърши строителството, без това да й се отрази. Не случайно корабите й, които могат да полагат тръби по дъното на морето, вече са със сменена собственост.

След това проектът трябва да бъде въведен в експлоатация, избягвайки нови санкции от страна на САЩ, както и в съзвучие с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Силата на Сибир...доставила за миналата година такъв огромен обем, достатъчен за цялото потребление на България за 1 година...Пхахаааха, голяма сила, голямо нещо. А турски порок седи полупразен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
panther
преди 3 години
Газпром няма да завърши СП2... също като Турския Поток, Силата на Сибир и Кримския мост?Виждам, че обичате история. След разцвета на Римската империя идва западането и разпадането на римската империя. След нея и Османската, Френската, Райха, Британската, СССР... Разпада обикновено е съпровождан с твърде много войни по периферията на текущата империя, безумни и/или слаби "императори", *** решения в областта на финансите, рязък разпад на морала, понякога епидемии и климатични промени/проблеми. Евентуално излизане на световната сцена на нов голям играч с растяща икономическа и/или военна сила. Тема за размисъл, а може би за сравнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
В разцвета на Римската империя легитимен е този провинциален елит, който е посочен за такъв от Рим. В съвременния свят подобни решения, а също така и такива в областта на икономиката се взимат от т.нар. условно Запад с център Вашингтон, САЩ. Руската Федерация е суровинен придатък - колония, която може да надува мускули, колкото пожелае, но в края на месеца трябва да намери необходимото количество щатски долари, за да си закупи необходимите й неща. Апропо, в съвременна Русия 75% от използваните стоки / за крайно потребление или такива с инвестиционно приложение - машини и др. / са внос. В Съветския съюз този процент беше 25%.Русия ще прави това, което Вашингтон каже, колкото и да не й харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Газпром няма да завърши никакъв СП2, независимо колко лозунги вдигаш. Този проект е мъртъв и е удивително колко време е необходимо на русофилите да осъзнаят този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дребно човече, продаващо задтраховки Живот, имаш сериозен ментален проблем и огромни комплекси, мога да ти препоръчам колега психолог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Журналистът си го казва в прав текст: пияндурите хе мразят Русия, хем искат транзитни такси !!! Дотук се стигна, защото Газпром и партньорите и прекалено дълго търпяха наглостта на тая мpъсна държавица. Ама толерастията дотук води. С мpъсниците трябва да се играе мpъсно и да бъдат смачквани в минимални срокове. Отдавна полша трябваше да бъде дадена на международен съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
И 7 трилиона да ги глобят ще стане същото като с българските глоби по 5000 лева за маска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
за юкос доколкото ми е известно , съдебното решение мина през холандския апелативен съд , и в момента е във върховният . да се забави година най-много две ... и искът не е към юкос вече , а е заведен директно към русия , която е национализирала всички активи на юкос ... :))) а е заведен в холандия познай защо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
panther
преди 3 години
Тази глоба поляците ще я гледат през крив макарон. Руснаците ще си завършат потока и ще продават на Германия и още който иска от ЕС газ на едро. Турски поток също ще заработи съвсем скоро, жалко че няма да е български. Всякакъв трансфер през Полша и Украйна ще бъде спрян, освен в невероятния случай в някоя от двете страи на власт да дойдат що-годе нормални хора. Продажбите на руски газ на Полша и Украйна също има вероятност да бъдат спрени или много ограничени. Ще могат да си купуват с кеф евтина и демократична американска газ. Да им е сладко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
dikens15
преди 3 години
Що поляците да не са отказали алкохола случайно??!! Или пък ти??? Като ти чета посанията едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още