IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През дупка в стената на оградата… и от другата страна

Откакто стотици мигранти тръгнаха от беларуска страна към границата с Полша, по протежение на импровизираната ограда беше изграден палатков лагер

14:20 | 11.11.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мигранти строят импровизиран палатков лагер до границата. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>

Мигранти строят импровизиран палатков лагер до границата. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO

Реакциите в самата Полша

По време на посещението на Мишел Моравецки каза, че Полша в момента защитава ЕС и НАТО на източната си граница и че Русия стои зад кризата, предизвикана от властелина в Минск Александър Лукашенко. Това беше впрочем и част от речта, която Моравецки изнесе в парламента във вторник следобед. Благодарейки на граничарите, полицията и армията за досегашните усилия, Парламентът изживя рядък момент на единство: всички депутати на крака аплодираха своите пазители. Правителственият глава призова партийните кавги да бъдат забравени, а бившият министър на отбраната Томаш Симоняк като основен говорител на либералната гражданска платформа, благодари за "предложението за единство" и заяви, че вижда голямо съвпадение с мнението на правителството в оценката на ситуацията.

Полският премиер Моравецки разговаря на място с полски граничари. 

Но той призова кабинета да включи опозицията в борбата с кризата - например чрез свикване на Съвета за национална сигурност, който включва и лидерите на опозиционните фракции. Освен това опозицията иска граничната ивица да бъде отворена за журналисти и хуманитарни организации. По думите на редица членове на опозицията в действителност правителството не предприемало никакви действия, за да доближи позициите, а представители на правителствения лагер атакували опозицията като привърженици на Лукашенко и Путин. Въпреки това в лицето на Павел Солох, ръководител на Службата за национална сигурност, представител на правителствения лагер за първи път призова журналистите да бъдат допускани по-близо до границата.

В Бялисток в момента една фондация управлява настаняването на мигранти в близост до жп гарата. Сириец разказва как е стигнал до там. През 2019 г. той бяга в Йордания и след това замина за Дубай със сина си тийнейджър; от там и двамата за отлетели за Минск преди десет дни. Пет дни са прекарали в хотел там. Тогава идва армейски камион, товари мигранти и потегля към Полша, описва събитията той. Последва 25 до 30 километра ходене. Контрабандист ги придружава до границата и през нощта пропълзява с тях през дупка под оградата на границата. Стигат до полско село. Контрабандистът се сбогувал и казал, че скоро ще ги откара кола „в Европа". Но този, който идва, не е партньор, а полската гранична полиция. Граничарите са изкарали групата до оградата и са им наредили да се върнат в Беларус. При втория опит полските активисти са уредили и двамата да бъдат хоспитализирани. Оттам са настанени и в социалния дом. Той е уверен, че скоро ще бъде някъде в Западна Европа, където има роднини. „Важното е да сме в Европа“, пояснява той.

Кризата разстрои мнозина

Михал Гавел, ръководител на фондацията, съобщава за рязко увеличение на броя на обитателите в техния дом. Всички искали да заминат за Германия. Повечето мигранти дори не стигат до Бялисток, разбира се. Полската полиция и граничарите пресичат пътя и ги изпращат обратно. Беларуските граничари обаче не позволяват на хората да се връщат навътре в страната и  ги призовават, често със сила, да се върнат обратно в Полша.

Нощем температурите падат под нулата. 

Човешкото измерение на кризата тревожи мнозина. Тези дни имаше фотоизложба на площада на пазара в Бялисток. Снимките показват иракчани и сирийци в полска гора - или на територията на граничната охрана в Михалово. Там в края на септември тълпа от хора седна на земята и отказа да стане. Накрая граничарите грабнаха хората и ги завлякоха в сградата. Жени крещяха, деца плакаха. Телевизионна камера работеше зад оградата, а кадрите разтърсиха милиони поляци. Михалово стана символът на тази трагедия.

Мария Анципюк, председател на местния общински съвет, сама е преживяла грозната сцена. Тя разказва за малко момиченце с тъмна къдрава коса. „Дадох ѝ бонбони. Тогава дойдоха още пет деца. Сгушиха се до мен. Това беше най-лошият момент в живота ми“. Анципюк не иска тази криза да раздели обществото. „Да, защитата на границата е задължителна, но апелираме: Всеки, който е стигнал до нас, трябва да бъде посрещнат по цивилизован начин!“, пояснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Русия е държавата от която се бяга най масово... кой знае в тия орди колко са руснаците под прикритие опитващи се да се шмугнат на Запад заедно с афганистанците! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
''имаше опити за въоръжен държавен преврат'' - на вас все цветни революции ви се привиждат; на страха очите са големи :) Турция граничи с Ирак и Сирия, с кой граничи Беларус, че цъфнаха няколко хиляди бежанци толкова на север? Трафик на хора, организиран от държавата Беларус - това е ситуацията в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На Ердоган му плащат да ги държи тия орди, на Лукашенко начело с поляците имаше опити за въоръжен държавен преврат. Всичко друго са шпакли и вувузели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Лукашенко падна по-ниско и от Путин. Понеже няма възможностите на големия брат да заграби съседни територии спретна държавно-организиран канал за трафик на хора. Както и да го въртим си е точно това - трафикант на бежанци... ЕС ще устои - и с по-големи кризи се е справял, а Лукашенко ще остане в историята като провалил се държавник и престъпник, отхвърлен от народа си и международната общност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ае да четем статията, а да не коментираме като някъв *** ***... къде са журналистите ли... на три километра! : В началото на септември Полша обяви извънредно положение за трикилометровата гранична ивица и отказа на журналистите достъп до тази зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
И те искат като нас светлото евроатлантическо бъдеще, свободата и просперитета! А къде са те най-вече? У Германия, Полша, Франция и пр. светли западни демокрации! Нещо против тия думи ?!?!?!?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Ама те не са мигранти, а политически бежанци от войни и репресии! Къде е баба Меркел да отиде на Полската граница и да се снима с бежанците, да им обясни, че са добре дошли в ЕС - да работят и процъфтяват? Къде изчезнаха тия журналисти дето обясняват, как това са клети жени и деца изоставени от всички и нуждаещи се от помощ? И в крайна сметка измежду тях повечето са доктори и архитекти, готови да запълнят европейския пазар на труда с евтина и квалифицирана раб. сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още