IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите в портфейлите през 2021 г. дойдоха от стабилни компании

Колкото и добри да си мислите че са, те често надхвърлят очакванията ви

16:25 | 17.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Хънтър Томпсън, американският журналист и писател, веднъж каза: „Когато движението стане странно, странното се превръща в професионално“. Някои инвеститори, които подкрепиха такива странни акции, решиха да предложат услугите си като мениджъри на дългосрочни спестявания, на базата на това, че „разбират“, а други - не. Какво може да се обърка?

Време ли е за смяна на тактиката?

Моите фондове, които през повечето години побеждаваха глобалния индекс MSCI, изпитваха затруднения през 2021 г., изоставайки с около 1 процентен пункт като възвръщаемост. И така, твърде стар ли съм вече за тази игра? Младежите, които твърдят, че разбират, ли са тези, които трябва да следваме?

Може би, но опитът говори убедително, че купуването на странни акции сега би било грешка. По-добре е да продължим да се опитваме да намалим броя на старомодните инвестиции, които сгрешихме. Тазгодишните разочарования в това отношение включват някои изненади.

Най-лошите ни инвестиции бяха в акции за автоматизация, които доминират японската част от нашето портфолио. Те се представиха добре през 2020 г. и поръчките им като цяло бяха силни с навлизането в 2021 г.

За съжаление, проблемите с веригата за доставки и забавянето на китайската икономика попречиха на тези поръчки да се превърнат в продажби и печалби. Но ако през 2022 г. се наблюдава по-голям напредък към нормални условия за търговия, бихме очаквали по-голямо търсене на автоматизация. Възползвахме се от възможността да добавим някои инвестиции, като американската компания за сензори Cognex, заедно с основната ни инвестиция в сектора - холдингът Keyence.

Ørsted, датската енергийна група, е може би най-ироничното разочарование. Докато световните лидери бяха на срещата в Глазгоу по въпросите на климата (COP26), ние продадохме последните си акции в компанията за вятърни паркове. Както често се случва, когато правителствата дават приоритет на област като възобновяемата енергия, евтините заеми, които предлагат, позволяват на всички желаещи да се конкурират. Някои нямаха нужда от стимул. Гледката на големи петролни компании, които се втурваха към офшорната вятърна индустрия, за да се препозиционират като климатични ангели, ме кара да се разкъсвам между смях и плач.

Капацитетът на възобновяемата енергия ще бъде увеличен, което е страхотно, но всички тези нови играчи ще намалят възвръщаемостта за акционерите. Самюелсън посвещава няколко страници на този феномен, известен като „изтласкване“.

Повишаването на лихвите през 2022 г. ще е предизвикателство за оценките на акциите.

Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още