IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК въвежда 3 нови източника за собствени ресурси, за да изплаща съвместните заеми

Очакват се средно по 17 млрд. евро годишно в периода 2026-2030 г. от търговията с емисии, корекцията на емисиите на границите и данъците на големите фирми

17:32 | 22.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Общо 75% от приходите по този механизъм ще постъпват в бюджета на ЕС. За периода 2026-2030 г. се очакват около 1 млрд. евро годишно.

Третият източник на собствени ресурси – реформата на международната данъчна рамка на ОИСР/Г-20, дава възможност участващите държави от целия свят да имат право да облагат с данък дял от т.нар. остатъчни печалби на най-големите мултинационални компании в света. Комисията предлага собствен ресурс, равняващ се на 15% от дела на остатъчните печалби на включените в обхвата компании, които се преразпределят към държавите от ЕС.

Комисията е поела ангажимент през 2022 г. — веднага след като бъдат финализирани последните детайли по споразумението относно първия стълб, постигнато в приобщаващата рамка на ОИСР/Г-20, да предложи директива за прилагане на това споразумение в съответствие с изискванията на единния пазар.

Бързо транспониране на минималната ставка за мултинационалните компании

ЕК днес предложи директива, с която се гарантира минимална ефективна данъчна ставка за глобалните дейности на големи многонационални групи. Днешното предложение се придържа тясно към международното споразумение и определя как принципите за ефективна данъчна ставка от 15 %, договорена от 137 държави, ще се прилагат на практика в рамките на ЕС. То включва общ набор от правила за начина на изчисляване на тази ефективна данъчна ставка, така че тя да се прилага правилно и последователно в целия ЕС.

В съответствие с глобалното споразумение в предложението са предвидени и някои изключения. За да се намали въздействието върху групите, извършващи реална стопанска дейност, дружествата ще могат да изключат сума на доходите, равна на 5% от стойността на материалните активи и 5% от заплатите.

Правилата предвиждат също така изключване на минимални суми печалба, за да се намали тежестта, свързана със спазването на изискванията, в ситуации с нисък риск. Това означава, че когато средната печалба и приходи на многонационална група в дадена юрисдикция са под определени минимални прагове, този доход не се взема предвид при изчисляването на ставката.

ЕК предлага нови правила и заради злоупотребите с фирми „пощенски кутии“ – дружества, които за фиктивни и нямат никаква или имат минимална икономическа дейност.

Комисията посочва, че някои международни групи и дори физически лица злоупотребяват с тях за целите на агресивното данъчно планиране или отклонение от данъчно облагане. Някои предприятия насочват финансовите потоци към фиктивни дружества в юрисдикции, които нямат или имат много ниски данъци или в които плащането на данъци лесно може да бъде избегнато.

Аналогично, някои лица могат да използват фиктивни дружества, за да защитят активи и недвижимо имущество от плащане на данъци, било то в държавата, в която пребивават, или в държавата, в която се намира собствеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хихи ... четете ли чайнофилите "механизъм на ЕС за корекция на въглеродните емисии на границите" ... този състав на ЕК ми допада , поддържам ... зануленият също ще риве , нали се гласеше водород да внася в ЕС , щял да складира СО2 незнамсиквидруги лъжи ... :))) ... да си вдига тръбите от СП2 , и без тва нема да заработят , и на склад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още