IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК въвежда 3 нови източника за собствени ресурси, за да изплаща съвместните заеми

Очакват се средно по 17 млрд. евро годишно в периода 2026-2030 г. от търговията с емисии, корекцията на емисиите на границите и данъците на големите фирми

17:32 | 22.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предлага три нови източника на собствени ресурси, с които да погасява съвместните заеми на Европейския съюз (ЕС) за фонда за възстановяване от пандемията.

Първият се основава на приходите от търговията с емисии (схемата за търговия с емисии), съобщават от пресслужбата на комисията. Вторият се основава на ресурсите, генерирани чрез предложения механизъм на ЕС за корекция на въглеродните емисии на границите, а третият — на дела на остатъчните печалби на мултинационалните компании, които ще бъдат преразпределяни към държавите от ЕС съгласно неотдавнашното споразумение на ОИСР/Г-20 относно преразпределянето на правата на данъчно облагане, посочва се в съобщението на ЕК.

При нормален ритъм се очаква в периода 2026-2030 г. в бюджета на ЕС да постъпват средно до 17 млрд. евро годишно от новите източници на приходи, изчисляват от Брюксел.

Със средствата ще се финансира и Социалният фонд за климата. Този фонд е съществен елемент от предложената нова схема за търговия с емисии, обхващаща сградите и автомобилния транспорт, и ще допринесе за това никой да не бъде изоставен при прехода към декарбонизирана икономика, посочват от ЕК. Със средства от този фонд ще се подпомагат уязвимите домакинства, ползватели на транспорт и микропредприятия да инвестират в енергийна ефективност, нови отоплителни и охладителни системи и по-чиста мобилност, а при необходимост ще се финансира и временно пряко подпомагане на доходите.

Комисията посочва още, че до края на 2023 г. ще представи предложение за втора кошница от нови собствени ресурси. Този втори пакет от мерки ще се основава на предложението „Бизнесът в Европа: рамка за подоходно данъчно облагане”, предвидено за 2023 г.

Вредни емисии и преразпределяне на данъци от мултинационалните компании

В бъдеще търговията с емисии ще се прилага и за морския сектор, ще се увеличи предлагането на квоти за авиационни емисии чрез търг и ще бъде въведена нова схема за сградите и автомобилния транспорт, припомня Комисията.

Съгласно настоящата схема на ЕС за търговия с емисии повечето приходи от продажбата на квоти за емисии чрез търг се прехвърлят към националните бюджети. Днес Комисията предлага в бъдеще 25% от приходите от търговията с емисии в ЕС да постъпват в бюджета на ЕС. Според оценките, при нормален ритъм на приходите, в периода 2026-2030 г. се очакват около 12 млрд. евро годишно.

Целта на механизма за корекция на въглеродните емисии на границите, който Комисията предложи през юли 2021 г., е да се намали рискът от изместване на въглеродни емисии, като се насърчават производителите в държавите извън ЕС да направят производствените си процеси екологосъобразни. За вноса ще се определя цена на въглеродните емисии, която съответства на цената, която би била платена, ако стоките са произведени в ЕС. Този механизъм ще се прилага за определени сектори и е изцяло съобразен с правилата на Световната търговска организация.

Последна актуализация: 04:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хихи ... четете ли чайнофилите "механизъм на ЕС за корекция на въглеродните емисии на границите" ... този състав на ЕК ми допада , поддържам ... зануленият също ще риве , нали се гласеше водород да внася в ЕС , щял да складира СО2 незнамсиквидруги лъжи ... :))) ... да си вдига тръбите от СП2 , и без тва нема да заработят , и на склад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още