IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага държавите от ЕС да организират национални схеми за обмен на гривни

Украинските бежанци ще могат да обменят до 10 хил. гривни или около 300 евро на човек

22:16 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Държавите от Европейския съюз (ЕС) да създават свои собствени програми за обмен на украински гривни в националните си валути. Това предлага Европейската комисия (ЕК), съобщават от нейната пресслужба.

Финансовите министри на страните от ЕС ще обсъдят предложението на срещата си следващата седмица в Люксембург. Някои държави, които посрещат украински бежанци, например Полша, вече са създали такива схеми.

Всеки бежанец ще може да обмени до 10 хил. гривни, което е около 300 евро, без такси и по официалния обменен курс, публикуван от Националната банка на Украйна. В момента 32,60 гривни имат равностойността на 1 евро.

Продължителността на схемите следва да бъде най-малко три месеца, посочват от ЕК.

Предложението за програмата допълва хуманитарната помощ, предоставяна от ЕС на лицата, бягащи от Украйна, допълва се в съобщението. Целта е да се предоставят еднакви условия за обмена на валута в местна валута независимо в коя държава членка са били приети бежанците.

ЕК припомня, че Националната банка на Украйна трябваше да спре обмена на украински гривни в чуждестранни парични средства, за да бъдат защитени ограничените валутни резерви на Украйна. Заради ограничената конвертируемост на украинската валута банките в страните от ЕС отказваха да я обменят в евро и местни валути.

Програмата за обмен на украинска валута предвижда също така централната банка на Украйна да изкупува обратно банкноти по същия обменен курс.

С предложението си ЕК отхвърля идеята на Европейската централна банка (ЕЦБ), която поиска чрез бюджета на ЕС или чрез националните бюджети да се предоставят гаранции за покриване на потенциални загуби от обмена на украински гривни. Според ЕК подобна схема би отнела твърде много време за организиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още