IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit изненада с двойно по-голяма от очакваното печалба

Силното представяне на руския бизнес и липсата на нови провизии за загуби от заеми подкрепят резултатите за второто тримесечие

11:25 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

UniCredit SpA отчете печалба за второто тримесечие, която се оказа двойно по-голяма от прогнозите на анализаторите, карайки кредитора да увеличи и целта си за цялата година в очакване на нови приходи от растящите лихви в Европа.

Нетната печалба възлиза на 2 млрд. евро спрямо очакваните 1,02 млрд. евро, съобщава Bloomberg. По-добри от прогнозираното приходи, липсата на нови провизии за загуби от заеми, както и силното представяне на руското подразделение на банката са били основните двигатели на резултатите. Целта за целогодишната коригирана печалба, вече без Русия, е 4 млрд. евро – повишение спрямо предишните 3,3 млрд. евро.

Със значителното си присъствие в Европа UniCredit очаква да се възползва от отговора на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу ускоряващата се инфлация. Главният изпълнителен директор Андреа Орчел също така се подсигурява и по отношение на Русия, като все още се въздържа от пълно изтегляне, каквото предприеха конкуренти като Societe Generale. Това носи приходи за кредитора, намалявайки размера на бизнеса.

„На фона на нашето изключително представяне и по-подкрепящата среда на лихвени проценти ние подобрихме нашите насоки за 2022 г.“, каза Орчел в позиция.

Откакто пое ръководството на базираната в Милано банка миналата година, Орчел закри бизнеси и работни места на второстепенни пазари като Ню Йорк и Токио, насочвайки фокуса ѝ към по-доходоносни продукти и дейности. Той привлича и инвеститори с едни от най-щедрите програми за плащания за акционери в Европа на стойност най-малко 16 млрд. евро до 2024 г.

Банката заяви, че възнамерява да продължи с изпълнението на плана за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. евро от печалбата от 2021 г., като вече е изпратено искане за одобрение от ЕЦБ. Очаква се през третото тримесечие да бъде свикана извънредна среща за одобрение от акционерите.

Подкрепа от Русия

И макар UniCredit да ускорява процеса по намаляване на експозицията си в Русия с допълнителни 2,7 млрд. евро от март насам, местното подразделение носи по-висока печалба и генерира капиталови буфери.

Печалбата нараства до 346 млн. евро благодарение на по-високи приходи и освобождаването на провизии заради свиващия се кредитен портфейл.

UniCredit, Raiffeisen Bank и Societe Generale бяха сред водещите западни банки в Русия в навечерието на войната в Украйна. Излизането на конкурентите и политическите мерки в страната за ограничаване ефекта на санкциите подкрепиха представянето на кредитора в страната.

По-рано този месец Bloomberg съобщи, че Орчел обмисля да продаде руското подразделение чрез структура, която ще позволи обратното купуване на по-късен етап.

SocGen се съгласи да продаде своето подразделение Rosbank на инвестицинната фирма на най-богатия човек в Русия Владимир Потанин. Raiffeisen пък обяви, че обмисля продажба, както и други алтернативи, в рамките на които да запази известна собственост.

Генериране на капитал

UniCredit засилва капиталовите буфери през второто тримесечие, като съотношението на капитала от първи ред – ключова мярка за финансова сила, нараства до 15,73% от 14% към края на март. Сред причините са органично генериране на капитал и положителен ефект от руските операции.

Разчистването на операциите на банката обаче все още остава ключова цел. Въпреки че няма нови провизии през тримесечието, съотношението на необслужваните заеми намалява до 2,8% за периода.

Приходите се увеличават с 9% спрямо година по-рано до 4,78 млрд. евро благодарение на по-големите приходи от кредитиране и силното увеличение на търговията на клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още