IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След слаб отчет инвеститорите разпродаваха акциите на Amundi

През първата половина на годината притокът на средства във фонда дойде основно от Азия. Това се вписва в плановете за разширяване

15:19 | 30.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Финансовите данни за полугодието на френския доставчик на фондове Amundi бяха посрещнати зле от фондовия пазар. Цената на акциите на мениджъра на активи на моменти спадаше с 3 на сто, докато общият пазар се повиши с два процента на фона на добрите настроения. В крайна сметка компанията приключи сесията с обезценка на акциите си от 1,4%. 

Френската компания управлява 1,9 трилиона евро и по този начин е вторият по големина европейски мениджър на активи. За първата половина на годината Amundi отчита нетна печалба от 593 млн. евро, като данните за второто тримесечие са значително по-слаби от тези за първото тримесечие.

През второто тримесечие брутната печалба достигна 332 млн. евро, което е с над една четвърт по-малко от първото тримесечие. Нетните входящи потоци за цялото полугодие възлизат на пет милиарда евро. Входящите потоци идват главно от Азия, докато Amundi претърпя отлив на родния си пазар във Франция.

Съотношението разходи-приходи, което често се взема предвид от специалистите, се е увеличило с около шест процентни пункта до 53,1% в сравнение със същия период на миналата година. За сравнение, преди няколко дни конкурентът DWS на Deutsche Bank отчете 59,4%.

В края на миналата година фондовата къща придоби Lyxor, друг френски доставчик на борсово търгувани индексни фондове, наричани за краткост ETF. Понастоящем компанията управлява общо 284 милиарда евро в различни индексни продукти.

В допълнение към данните за полугодието Bloomberg съобщи, че управителят на активи планира да създаде свой собствен фонд в Китай. В миналото Amundi неведнъж е действала като агресивен купувач. Ето защо последните новини за плановете за разширяване на дейността в Китай биха се вписали в картината.

Компанията иска да създаде независима компания със седалище в Шанхай или Пекин. Според оценките китайският пазар за управление на богатството се очаква да нарасне до 3,4 трилиона долара през следващата година. 

Amundi иска да удвои управляваните си активи в Китай, Хонконг и Тайван от сегашните 120 млрд. долара, разкри представител на компанията още през миналата година. Преди няколко дни главният инвестиционен стратег Винсент Мортие заяви по отношение на инвестиционната политика, че „от април насам сме с превес в Китай и това беше най-добрият избор“.

Той е по-позитивно настроен към бъдещето на китайските акции от някои скептици. Със сигурност Мортие остава предпазлив по отношение на големите технологични групи в страната, но смята, че сектори като биотехнологиите и електронната търговия предлагат добри възможности за инвестиции. Една важна тема показва признаци на подобрение: През годината Китай вероятно ще се откаже от много критикуваната си стратегия за нулев Covid.

Други мениджъри на активи също виждат в Китай бъдещ голям пазар. Fidelity International и Neuberger Berman например получиха разрешение да създадат независими дружества. Пионер в страната обаче е Blackrock. Schroders и Van Eck Associates все още чакат разрешение за навлизане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още