IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се изправя пред избор в исландски или ирландски стил

Анализатори очакват да бъде подготвено ново, по-приемливо предложение за данъка върху депозитите, което да бъде гласувано преди отварянето на банките в петък

11:02 | 20.03.13 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Кипър се изправя пред избор в исландски или ирландски стил

Малък остров в периферията на Европа потъва бавно под тежестта на прекомерно раздутата банкова система. Не ви ли звучи познато? Подобно на Ирландия и Исландия и Кипър в момента се бори за оцеляване заради банките, пише Ройтерс.

Вчера парламентът на страната отхвърли с голямо мнозинство предложението за данък върху депозитите, което беше условие за отпускането на спасителна помощ за страната от европейските й партньори. Това обаче предизвика хаос не само на острова, а и в Европа, като отново се възобновиха опасенията за разпад на еврозоната.

Опитът на Исландия и Ирландия показва, че както и Кипър да реши да се справи с кризата, ще си търпи последствията доста дълго време. Рейкявик например остави финансовите институции да фалират и наложи мерки за контрол на капитала, което направи изключително трудно финансирането на икономиката. Дъблин пък национализира повечето банки, което учетвори дълговото бреме на страната и гарантира дълги години на строги бюджетни икономии.

Двете страни отново се върнаха към растеж, но проблемите с пазарите на имоти и високата безработица остават, а Исландия се опасява, че като премахне капиталовия контрол, ще се сблъска и с отлив на чужди инвестиции.

Няма лесен начин, по който Кипър да се справи с проблемите. Страната се нужда е от сравнително малка сума, за да стабилизира банковия сектор и да покрива текущите си нужди – около 17 млрд. евро. Това обаче е почти колкото цялата й икономика и представлява огромна тежест за острова с население под 1 млн. души. Фактът е достатъчно красноречив докъде може да доведе прекомерното разрастване на банковата система, която пострада тежко заради големите си експозиции към Гърция.

В момента банковият сектор на страната се оценява на около 8 пъти над размерите на икономиката. През последните 6 години кредитите в балансите на местните банки се увеличиха до около 72 млрд. евро, а финансовите институции се раздуха благодарение на подкрепата на руски капитали, които започнаха да прииждат в страната след разпадането на Съветския съюз.

Според различни оценки около една трета от депозитите в кипърските банки са на руски граждани. В последните 6 години се наблюдава рязък ръст на депозитите, а съотношението кредити към депозити достига почти 100%. Финансирането на банките освен това се правеше предимно чрез притока на депозити, а не чрез дълг, и там липсва прозрачност и контрол върху произхода на парите на чуждите инвеститори.

Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Държавата и банките и да фалират КОЙ изгаря?Банкерите ли дето имат активи навсякъде или парите на хората и на държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Това: "Нека фалират и държавата и банките. Какво от това" ходи го кажи на някой кипърец да видиш какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
+++++++bravo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Не разбирам кой е фалирал, кипърската държава или банките и техните собственици? Има страни с по-голям държавен дълг спрямо БВП доколкото знам, но не са фалирали още. Май цялата работа е как банкерите да се измъкнат сухи от говната, в които са се накиснали, финансирайки Гърция, как някой друг да плати сметката. Ако е така, има нещо ненормално в цялата философия на банкирането и офшорния глобален капитализъм, който се опитва да социализира загубите, но си приватизира печалбите. Ами да платят акционерите загубите на банките и мениджърите до размера на това , което са нагушили през годините като дивиденти и премии. Изобщо тази история с ограничената отговорност и възможността да се пилеят безотговорно чужди пари , че да се иска и облагането им е показателна за човешката простотия и алчност, а тя трябва да се наказва. Нека фалират и държавата и банките. Какво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
"...да свие размера на банковата система до средните за Европейския сюз 3,5% от БВП"автора тук нещо сериозно се е объркал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
исландския модел е правилния мъртвото се реже и се продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още