IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж

Основните му компоненти са износът, производителността и преките чужди инвестиции, посочват икономистите Мартин Бейли и Пал Ерик Сятил

11:30 | 02.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж

ЦИЕ вече е нетен износител на стоки с висока добавена стойност като автомобили и продукти за авиоиндустрията. Регионът може да се насочи и към още по-сложни производства чрез допълнителни инвестиции в образование и развитие на индустриални клъстери като Авиацонната долина в югоизточна Полша.

Една обещаваща възможност се крие в интензивните на квалификация услуги. Воден от Полша регионът е все по-важно място за аутсорсинг, който се развива с двойно по-високо темпо от този в Индия.

Могат да се открият и още по-сериозни перспективи за растеж, имайки предвид две тенденции в Азия – растящите разходи за заплати и нарастващото безпокойство сред западните компании, които аутсорсват, относно културните и езикови бариери.

ЦИЕ е добре позиционирана да се възползва от тези тенденции, имайки предвид солидните си езикови умения и културните сходства с клиентите от Западна Европа и Северна Америка. Регионът освен това е доста часови зони по-близо до тези клиенти.

Няколко сектора също така са узрели за подобрения в производителността. В строителството продуктивността е с 31% по-ниска от тази в ЕС-15. Тя е ниска още в селското стопанство заради доминацията на малките ферми, които не са силно механизирани. Отварянето на земеделския сектор за чужди инвестиции ще подпомогне окрупняването на фермите и ще въведе по-модерни методи за производство.

Мрежовите индустрии, като електрическата и железопътната системи, бяха частично приватизирани в по-голямата част от региона. Отварянето им за повече конкуренция и пазарни инициативи би подпомогнало увеличаването на производителността.

За да се намали зависимостта от финансирането на потреблението и капризите на потоците от ПЧИ, вътрешното спестяване в региона трябва да се повиши, след като веднъж търсенето нарасне. Пенсионните реформи и допълнителното развитие на финансовите пазари ще спомогнат за това.

Въвеждането на компонентите на този модел за растеж в ЦИЕ ще изисква допълнителни реформи, насочени към улесняването на бизнеса и защитата на инвеститорите. Икономиките от региона трябва също така да инвестират значително повече в инфраструктура и да се заемат с ефектите от застаряването на населението, които могат да отнемат 0,7 процентни пункта от годишния икономически растеж в идното десетилетие. Привличането на повече жени към работната сила е един от начините да се увеличи икономическата активност до нивата в ЕС-15 и да се избегне нарастването на съотношението неработещи/работещи.

ЦИЕ неизбежно ще бъде в светлината на прожекторите през тази година. 25-годишнината от падането на Желязната завеса и 10-годишнината от приемането в ЕС на Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения откриват възможност пред региона да покаже колко е постигнал през последния четвърт век. Осъзнаването на значителния потенциал на ЦИЕ за допълнителен успех обаче ще изисква съвсем нов подход към растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
говориш УТОПИИ.....!!!!!???....те са ни захапали сега ще ни изпускат....???!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
бай Промо,напълно си прав.На политиците езиците се олющиха с тези "чуждестранни инвестиции",страната беше превърната в пустиня в угода на "инвеститорите",а те все не идват и не идват,Каквото дойдоха,направиха го(периода от 2001,до 2008 година),реализираха си печалбите и ...офейкаха.Оставиха си за всеки случай чуждите банки,корпорации,монополи,търговски вериги,за да могат чрез тях централите им от запада,да има къде да си изхвърлят бракуваната и предназначена за скрап продукция и да дообират малкото,което се създава в страната,както и изпратеното от гастарбайтерите на техните близки.И толкова.Прав си,че спасението на тези страни(от ЦИЕ) е в насочване на усилията за повишаване на тяхното вътрешно потребление,което по моему е възможно при изпълнение на няколко условия:1) Излизане от ЕС.2) Учредяване на техен политико-икономически съюз.3) Създаване на собствена ,независима от СБ,МВФ,ЕЦБ и други подобни централна банка .4) Избор на критерии за реализация на вътрешна за съюза кооперац
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 10 години
Отн.: Изглежда ЦИЕ излезе извън радара на глобалния бизнес и инвеститоритеЦялата тази психика с така наречените инвеститори е тотално сбъркана по принцип от самото начало.Не може цял живот да седиш като турландясан на пейката пред гаража, реконструиран в местна кръчма, и да лееш крокодилски сълзи, че някакви инвеститори (които самите имат 17.3 T дълг) трябвало да идват до безкрайност в БГ и да инвестират до безкрайност в местната духовна нищета ... която пък залага главно и предимно на рекета от профсъюзите и на безсрамните такси на Търговския ... за подаване на нулеви декларации.1. Местното население трябва да стане Инвеститорите, защото другите инвеститори идват само за да обират бързи и лесни печалби .. и когато печалбите станат бавни и трудни си вдигат чуковете.2. Преходът беше използван за забогатяване на най-наглите и арогантни и ако някой има някакво намерение да забогатява като икономика не е зле да вземе мерки срещу тези порочни практики ...на нерегламентирано забогатяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж"---------------Ъхъ! И Западна тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още