IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъсеску: Създаването на нови работни места е една от основите на растежа за ЦИЕ

Състоянието на инфраструктурата, образованието, данъчната политика и инвестициите са част от предизвикателствата пред региона, твърди президентът на Румъния

12:22 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъсеску: Създаването на нови работни места е една от основите на растежа за ЦИЕ

Продължаването на структурните реформи, създаването на нови работни места, потреблението, инвестициите, усвояването на европейските фондове и сътрудничеството с европейските финансови институции. Това са основните стълбове за постигането на дълготраен икономически растеж, не само за Румъния, но и за всички държави от региона на Централна и Източна Европа, смята президентът на Румъния Траян Бъсеску.

„Растежът е възможен само чрез създаване на нови работни места“, заяви държавният глава на северната ни съседка по време на Forbes CEE Forum, провеждащ се в Букурещ. „Растеж чрез потребление, който не е съпроводен с производителност и продуктивност, може да предизвика последваща криза“, подчерта същевременно той.

Бъсеску отбеляза, че Румъния се върна към растежа през 2011 г., но сега темповете на нарастване се забавят. Освен това страната покрива критериите от Маастрихт, които са нужни за присъединяването към еврозоната. Целта на правителството е влизане в евроблока през 2017 г. или 2018 г., поясни президентът. 

„Фондовете, предоставяни от Европейския съюз, са един от стълбовете на икономическия растеж, успоредно с потреблението“, продължи Бъсеску. Според него сътрудничеството с финансовите институции на ЕС, измежду които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), осигурява финансови ресурси за малките и средни предприятия, което също е ключ към икономическия просперитет.

„За програмния период 2007-2014 г. Румъния разполага с 19 млрд. евро. От тях сме усвоили 37,2%, или 7,1 млрд. евро, което означава, че до края на 2014 г. и през 2015 г. разполагаме с 12 млрд. евро за инфраструктура, магистрали, жп линии, но и за разкриване на нови работни места“, каза още Бъсеску.

„Усвояването на средствата съвпада с новия програмен период 2014-2020 г., когато ще разполагаме с още ресурси за развитието на инфраструктурата, изграждането на магистрали, жп линии и подобряване квалификацията на работещите“, продължи той.

„Важно е да бъдат възобновени структурните реформи в Румъния, спрени през 2012 г., и да бъдат продължени в другите държави от региона, защото те подобряват конкурентоспособността на икономиката“, добави държавният глава на Румъния. Той е на мнение, че е нужна реформа за държавните разходи, които са намалели до 6,9% от БВП.

„Фискалната консолидация трябва да продължи, за да стимулира потреблението чрез ръст на доходите на населението“, коментира Бъсеску, според когото извършването на реформи на малки стъпки не води до желания резултат.

Държавният глава на Румъния очерта и препятствията пред икономическия растеж не само на Румъния, но и на държавите от ЦИЕ. Според него страните от региона имат подобни проблеми, каквито притежава Румъния. Става дума за лошата инфраструктура, образователната система, здравеопазването, липсата на прозрачност и предвидимост на данъчната политика и предизвикателствата пред привличането на преки чуждестранни инвестиции.

„Образователната система в Румъния не гледа към икономиката на Румъния. Системата не създава нужните за бизнеса работни места“, каза Бъсеску. „Освен това са нужни предвидимост на фискалните мерки и прозрачност на данъчната политика". 

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния за първите седем месеца на 2014 г. са с 13,8% по-ниски в сравнение с година по-рано. Данните на Централната банка на Румъния показват, че за периода януари-юли ПЧИ спадат до 1,3 млрд. евро. За сравнение - в България ПЧИ за първите седем месеца на годината са 825 млн. евро спрямо 1,071 млрд. евро преди година.

„2015 г. трябва да бъде годината, в която да убедим чуждестранните инвеститори, че данъчната политика ще бъде прозрачна. Правителството трябва да постави на преден план преките инвестиции, за да постигнем траен икономически ръст“, коментира Бъсеску положението в Румъния.

Още новини за икономиката на региона очаквайте от специалния пратеник на Investor.bg на Forbes CEE Forum Свилен Колев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още