IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Публичният дълг на Гърция е неустойчив в голяма степен

Европейските страни ще трябва да предоставят на страната 30-годишен гратисен период при обслужването на всички нейни задължения към европейски партньори

08:54 | 15.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Публичният дълг на Гърция е неустойчив в голяма степен

Международният валутен фонд (МВФ) актуализира и публикува онлайн своя спорен анализ на устойчивостта на дълга на Гърция.

„Публичният дълг на Гърция е неустойчив в по-голямата си степен", пише още в първото изречение на анализа. Тази оценка би могла значително да затрудни споровете над новата помощна програма за Гърция, защото МВФ може да участва според собствените си регламенти в даден спасителен пакет само в случай, че счита, че дългът е устойчив. Очевидно в случая с Гърция това вече не е така.

От друга страна Германия винаги досега подчертаваше, че е готова да предоставя нова помощ за Атина само при участие и на МВФ. За да участва в плана за спасяване на Гърция, сега фондът иска очевидно „haircut” - опрощаване на част от задълженията – нещо, което Европа засега отказва да направи. Федералният канцлер Ангела Меркел неколкократно поясни, че „класически Haircut", тоест опрощаване на част дълга, не може дори да се коментира.

„Дълговете на Гърция сега може да станат поносими само чрез мерки за облекчаване, които излизат далеч извън рамките на това, което досега Европа взима под внимание", пише фондът.

Силното влошаване на устойчивостта на дълга сочи необходимостта от облекчаване на дълговото бреме в мащаб, много по-голям от това, което се обсъжда до момента и е предложено от Европейския стабилизационен механизъм, посочва МВФ.

Европейските страни ще трябва да предоставят на Гърция 30-годишен гратисен период при обслужването на всички нейни задължения към европейски партньори, включително по нови кредити, както и много голямо удължаване на падежите. В противен случай те ще трябва да правят годишни трансфери към гръцкия бюджет или да приемат голяма предварителна "подстрижка" по заемите си към Атина, се посочва още в доклада.

 Актуализираният анализ за устойчивостта на гръцкия дълг е бил изпратен до правителствата на страните от еврозоната късно снощи, само часове след като Атина и 18-те ѝ партньори от валутния съюз постигнаха принципно споразумение да започнат преговори по трета помощна програма на стойност до 86 млрд. евро срещу въвеждане на по-строги мерки за икономии и структурни реформи.

Още по темата гледайте във видеото на Bloomberg

Повече по темата четете тук
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Не си много прав. САЩ са най големият акционер в тази взаимоспомагателна каса наречена МВФ, сметката на която е в Световната банка. САЩ не изгарят от желания на наливат пари на СБ за европейски дивотии. Ще ти дам за пример 2013 година когато бе взето решение за удвояване на вноската в МВФ. САЩ се възпротивиха и поставиха под условие на ЕС всички нейни държавичленки да ПОДКРЕПЯТ предложението. Една държава членнка на ЕС отказа и с това блокира идеята на ЕС. Ще бъдеш изненадан ако ти кажа, че тази държава се нарича България, която според писмото ИЗГОТВЕНО от Дянков е ПОДПИСАНО ОТ НЕГРАМОТНИКА Борисов "България не може да плаща сметката на богатите европейски държави"Това писмо струва главата на Борисов и оставката на Дянков. САЩ обаче постигна целта си - НЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Ще помоля автора на статията да даде пояснения за това КАКВО ВКЛЮЧВА ГРЪЦКИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ. Това само ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИЯТ ли е, или БРУТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ в който влиза и ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ?За пример ще дам нашата страна в която БВД в края на април е 38,924 млрд. ?, а ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИЯ е 6,341 млрд. ? !!Незнайно защо БНБ не е отразило новосформирания ДЪРЖАВЕН дълг от 16 млрд. лв /8 млрд.?/ ?! КЪДЕ ОТИДОХА ТЕЗИ ПАРИ СЪЩО Е ПЪЛНА ЗАГАДКА ЗАЩОТО В УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ СА ОТРАЗЕНИ САМО 9,1 млрд. лв.сред които са резервите на НОИ, НЗОК, Фонд Козлодуй. ГЛЕДАМ КАКЪВ КАРАБАТАК Е У НАС И СЕ ПИТАМ КАКВО ЛИ ЧУДО Е В ГЪРЦИЯ?! НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО ДА СЕ НАПРАВИ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ДЪЛГА ТАКА КАКТО ГО НАПРАВИ РАФАЕЛ КОРЕА В ЕКВАДОР?ЗАЩО ГЪРЦИТЕ НЕ НАПРАВИХА ТАЗИ РЕВИЗИЯ?САМО ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАН ЛИ Е ПРЕДЯВЕНИЯТ КЪМ ТЯХ ДЪЛГ ИЛИ ВКЛЮЧВА И ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 2Някои смешници ,коментиращите тука им се струваше шега когато пишех ,че трябва лихвата трябва да е до 0,1% Гърция е предвестик на това което ще последва останалите в ЕЗ и като цяло свет.финан.система защото е построена на грешна основа изискваща постоянен растеж а това е невъзможно заради изчерпващите се ресурси и глобалното затопляне и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
През МВФ се усеща гласът на САЩ, който иска да се подсигури, че Гърция няма да тръгне по по политически радикален път извън ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
The Guardian -''Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга в далеч по-голям размер от планирания сега, пише в доклад на Международния валутен фонд, представен пред финансовите министри от еврозоната в понеделник, който не е бил предназначен за медиите...Според МВФ европейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период, включително за новите заеми, както и голямо удължаване на падежа на плащанията''(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116449#commentsТОВА ПИША ОТ МЕСЕЦ - 0,1% ЛИХВА ЗАЩОТО ТЕПЪРВА ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ ЩЕ ГЪРМЯТ ПОВЕЧЕ ТУК - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Правилно, защо да отписват гръцкия дълг по номинал ... само да дразнят данъкоплатците и "красивите и интелигентните" във форума, по-добре да им отпуснат един гратисен период от 30-50 години и то е същата работа :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още