IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничи продажбата на западни почистващи препарати

Проведени тестове от държавния надзорен орган разкриват редица нарушения при безопасността на сапуни, перилни и почистващи продукти

10:28 | 26.08.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия ограничи продажбата на някои перилни препарати, сапуни и почистващи продукти, предлагани от американски и европейски компании, поради съображения за безопасност. Това може би е началото на нова порция ответни отговори от страна на Москва спрямо западните санкции, пише MarketWatch.

Държавният регулатор Роспотребнадзор съобщава, че проведените тестове над редица продукти за домашна грижа, произведени от американски, европейски и украински фирми, измежду които Procter & Gamble Co., Colgate-Palmolive Co., Clorox Co., Henkel AG и Werner & Mertz GmbH, са разкрили редица нарушения.

„Тези продукти не отговарят на изискванията и са премахнати от пазара“, гласи становище на органа, но без да се изброяват конкретни продукти. Проверките обаче продължават.

Освен това надзорният орган открива нарушения при тестването на продукти, изработени от две руски фирми, които имат връзки с чужбина - OAO Nevskaya Kosmetika, която произвежда сапуни, пасти за зъби, кремове и почистващи и перилни препарати и е собственост на украинска компания, както и ZAO ESP-Kontrakt GmbH, която прави и продава почистващи продукти на германската Oricont GmbH на руския пазар.

Роспотребнадзор е уведомил едни от най-големите търговци на дребно в Русия за откритите нарушения. Някои от тях са премахнали продуктите от своите рафтове, а други заявяват, че изчакват повече подробности. Изглежда, че Роспотребнадзор не е информирал директно компаниите за потребителски стоки за извършените от тях нарушения.

Миналата година Русия забрани редица хранителни стоки от САЩ и Европа в отговор на западните санкции, наложени заради причинената криза в Украйна. Тогава Роспотребнадзор започна да затваря ресторантите на McDonald's Corp., позовавайки се на лоши санитарни условия. Тогава ръководството на органа отхвърли обвиненията, че инспекциите и временното затваряне на ресторанти са извършени на база политически подбуди. След това ресторантите отвориха отново.

Но досега изглежда, че съобщението на надзорния орган засяга само малък брой продукти, предлагани на руския пазар от големите чуждестранни фирми.

Според руския вестник "Коммерсант" сред продуктите попадат препаратът за съдове на P&G Fairy Platinum, препаратът за подове на Werner & Mertz Emsal и почистващият препарат на Clorox Formula 409. Сред тях са и сапуните на Palmolive Naturals с екстракт от маслини и мляко, произвеждани от Colgate-Palmolive.

Германският производител на потребителски стоки Henkel съобщава, че руските власти са забранили продажбите на три продукта – омекотителя Vernel Spring Freshness и перилните препарати Persil Expert Sensitive и Pemos for Kids.

Още в края на юли руският регулатор нареди на търговските партньори на германската компания да премахнат тези нейни продукти от рафтовете си. Русия е четвъртият най-голям пазар на Henkel по обем на продажбите, като фирмата притежава всички необходими сертификати, за да предлага продуктите си там. Ето защо от германската фирма са поискали обяснение от руския контролен орган.

Русия е голям пазар за западните фирми, произвеждащи потребителски стоки, редица от които произвеждат своите продукти на местна почва. Секторът на потребителските стоки в Русия се оценява на 188,5 млрд. рубли (2,7 млрд. долара) през 2014 г., сочат данни на Euromonitor International.

Американската P&G доминира в редица категории в сектора. Според Euromonitor базираната в Синсинати фирма е пазарният лидер в Русия по продажби на препарати за съдове, омекотители и перилни препарати.

Говорителка на Clorox коментира, че компанията не рекламира активно почистващите си препарати в Русия, но продава продукти на дистрибутор, който може да ги предлага в страната. Clorox не разполага с детайли относно разследването на Роспотребнадзор, но ще оцени проблема и обещава, че продуктите й ще изпълняват всички изисквания, „независимо на кой пазар се предлагат“.

Представители на Colgate-Palmolive и Werner & Mertz не са отговорили на молбите за коментар, а говорителите на Nevskaya Kosmetika не са били открити за коментар.

Още за санкциите - във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
на никой не му пука особенно .И то нито от иконимическа,. нито от геополитическа и стретегическа за бъдещото развитие на света гледна точка. Русия освен бензиноколонка на Китай , друго не може да бъде. Русия може да е нещо повече и да играе значима роля, само и еднинствено ако се интегрира с ЕС и САЩ и проумемее. че ерата на суверенните супер сили или империи отдавна е отминало..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Принципно погледа ми е дългосрочен... винаги гледам доста напред. И в тази новина не виждам нищо значимо. Чесно не го казвам за да се драча с теб:) Това валута на една страна да се приема в погранични райони на друга, не е прецедент и обикновенно не води до никаква кардинални промени дори и в региона, в който се прави. Просто допълнително стимулира бизнес активноста. Точно от перспектива 5 години напред - перспективите и пред Китай и пред Русия не са розови (не че САЩ и ЕС за вързали но в случая не говорим за тях), поради започналата корекция в Китайнския икономически модел и от там нива на растеж, и поради тоталната неспособно на Путин вече 15 г да се справи със системните грешки в Руската икономика и да я изведе към устойчив растеж, независещ от суровинните пазари. Отделно и преди съм ти казал Търговията между Русия и Китай е толкова нищожна (а от 2014 допълнително спада) на фона на търговията на Китай с ЕС, САЩ и дори с Ю. Корея и Япония, че в какво ще търгуват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
....надменност....погубващо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
....надменност....погубващо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Е полека де - това не са процеси за ден-два! Я ги погледни на картата - това да не ти е България - да щракнеш с пръсти и да въведеш ред в здравеопазването или да спреш контрабандата за неколко месеца! Това са процеси за поне пет години напред, може и десет! Всеки дълъг път започва с една малка крачка...Ти все бързаш - като пале пред майка си! Хахха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Хаха и кво ми доказваш? че в някакво китайско село можеш в магазина да си пазариш с рубли? ;) е и? Това е толкова значима новина, колкото и че гръцките селяни от Северна Гърция приемат в кафенета си левове ;) С това правим рублата световна валута нали ;) Айде пробвай да си купиш някакви мастила или други консумативи за бизнеса си от Китай и да платиш с Рубли ;)) Това е изключение, а както знаеш изключенията само потвърждават правилото. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
http://***.banker.bg/pari-i-pazari/read/kitai-razreshi-razplashtaniia-v-rubli
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Баце, манджа има навсякъде ама никой не я дава за рубли бре! Дори и белорусите искат долари... Никой не иска да му плащат във свръх волатилна валута каквато е рублата. Питай некой китаец дали ще продаде на руснак 1 камион с домати за рубли в момента.. Ще ти се ухили нагло и ще ти каже dollars please.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
И в сайтчето цената на петрола е за брент - съдя по това защото почти точно отговаря на котировките за брента в реално време. които виждам в блуумбърг. Уралс се търгува по ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Само дето никой, ама абсолютно никой не иска да им продава храна или каквото и да е друго в рубли. Всеки им иска долари/евро. Дори и китайците. И т.нар импортно заместване е до никъде. Руския аграрен сектор се нуждая от поне още 5 г за да може да компенсира вноса на храни - говоря като количесто, но не и като качество. Не те съветвам да опитваш например руско сирене..... А забраната рано или късно ще падне. Тогава вноса отново ще помете местното им п-во. А за фирмите - ами какви фирми внася храните бе мили ? Западняк ще рискува да прави контрабанда или да подправя документи и да внася ембаргова храна и после да се чуди де да я продава ?:)) Моля те..:) Но като цяло, да губят тарикатите - по точно псевдо тарикатите. Руските такива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още