IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничи продажбата на западни почистващи препарати

Проведени тестове от държавния надзорен орган разкриват редица нарушения при безопасността на сапуни, перилни и почистващи продукти

10:28 | 26.08.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия ограничи продажбата на някои перилни препарати, сапуни и почистващи продукти, предлагани от американски и европейски компании, поради съображения за безопасност. Това може би е началото на нова порция ответни отговори от страна на Москва спрямо западните санкции, пише MarketWatch.

Държавният регулатор Роспотребнадзор съобщава, че проведените тестове над редица продукти за домашна грижа, произведени от американски, европейски и украински фирми, измежду които Procter & Gamble Co., Colgate-Palmolive Co., Clorox Co., Henkel AG и Werner & Mertz GmbH, са разкрили редица нарушения.

„Тези продукти не отговарят на изискванията и са премахнати от пазара“, гласи становище на органа, но без да се изброяват конкретни продукти. Проверките обаче продължават.

Освен това надзорният орган открива нарушения при тестването на продукти, изработени от две руски фирми, които имат връзки с чужбина - OAO Nevskaya Kosmetika, която произвежда сапуни, пасти за зъби, кремове и почистващи и перилни препарати и е собственост на украинска компания, както и ZAO ESP-Kontrakt GmbH, която прави и продава почистващи продукти на германската Oricont GmbH на руския пазар.

Роспотребнадзор е уведомил едни от най-големите търговци на дребно в Русия за откритите нарушения. Някои от тях са премахнали продуктите от своите рафтове, а други заявяват, че изчакват повече подробности. Изглежда, че Роспотребнадзор не е информирал директно компаниите за потребителски стоки за извършените от тях нарушения.

Миналата година Русия забрани редица хранителни стоки от САЩ и Европа в отговор на западните санкции, наложени заради причинената криза в Украйна. Тогава Роспотребнадзор започна да затваря ресторантите на McDonald's Corp., позовавайки се на лоши санитарни условия. Тогава ръководството на органа отхвърли обвиненията, че инспекциите и временното затваряне на ресторанти са извършени на база политически подбуди. След това ресторантите отвориха отново.

Но досега изглежда, че съобщението на надзорния орган засяга само малък брой продукти, предлагани на руския пазар от големите чуждестранни фирми.

Според руския вестник "Коммерсант" сред продуктите попадат препаратът за съдове на P&G Fairy Platinum, препаратът за подове на Werner & Mertz Emsal и почистващият препарат на Clorox Formula 409. Сред тях са и сапуните на Palmolive Naturals с екстракт от маслини и мляко, произвеждани от Colgate-Palmolive.

Германският производител на потребителски стоки Henkel съобщава, че руските власти са забранили продажбите на три продукта – омекотителя Vernel Spring Freshness и перилните препарати Persil Expert Sensitive и Pemos for Kids.

Още в края на юли руският регулатор нареди на търговските партньори на германската компания да премахнат тези нейни продукти от рафтовете си. Русия е четвъртият най-голям пазар на Henkel по обем на продажбите, като фирмата притежава всички необходими сертификати, за да предлага продуктите си там. Ето защо от германската фирма са поискали обяснение от руския контролен орган.

Русия е голям пазар за западните фирми, произвеждащи потребителски стоки, редица от които произвеждат своите продукти на местна почва. Секторът на потребителските стоки в Русия се оценява на 188,5 млрд. рубли (2,7 млрд. долара) през 2014 г., сочат данни на Euromonitor International.

Американската P&G доминира в редица категории в сектора. Според Euromonitor базираната в Синсинати фирма е пазарният лидер в Русия по продажби на препарати за съдове, омекотители и перилни препарати.

Говорителка на Clorox коментира, че компанията не рекламира активно почистващите си препарати в Русия, но продава продукти на дистрибутор, който може да ги предлага в страната. Clorox не разполага с детайли относно разследването на Роспотребнадзор, но ще оцени проблема и обещава, че продуктите й ще изпълняват всички изисквания, „независимо на кой пазар се предлагат“.

Представители на Colgate-Palmolive и Werner & Mertz не са отговорили на молбите за коментар, а говорителите на Nevskaya Kosmetika не са били открити за коментар.

Още за санкциите - във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
те затова побързаха да си направят договори с други държави в местни валути, щото както ако беше 1998г. тогава можеше само в долари да се търгува и като нямаш чужда валута с която да си купиш нещо - гориш, а са малко друго пее в собствена валута. Манджи има в Индия, Бразилия, Китай нема страшно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
На сайта не пише за кой вид е, но предполагам че е за този който продават. ЗВР-то им е 360+млрда $ и нямат проблем да си купят храна, само дето сега се договарят да си я купуват в рупии например. Тази дето сами не успяват да си произведат.Защо всъщност мислиш, че руски фирми внасят ембаргови храни? Обикновено това правят тарикати, дето купуват стоката евтино от прецаканите производители и поемайки риска я внасят в държавата която ги забранява. Тъй че губят тарикатите. Пък фирмата може да си я регистрират и в БГ, ако искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
То това е ясно :)) Просто днес съм в настроение и съм по любезен...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 8 години
лицето Страхо e рубладжийски ***, който най вероятно е написал посочения пасквил, не очаквай критична мисъл от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Сайтчето е супер, мерси не го знаех. Но изтърваш малка подробност - посочената цена за нефта е за Брент. Руснаците продават Urals, неговата цена е по ниска от тази на Брента, като разликата се движи между $2-3. Така че актуалнати цена на руския петрол по данните от сайта е под 3000 рубли Но както е да - при всяко положение е доста под 3200 - т,е в тотален противовес на излючително неграмотния анализ публикуван от лицето Страхо. Винаги съм по казавал да е по критичен към глупостите, които чете... За златото - въобще няма да коментирам написаното.. война на пазара за физ. злато - а цената на годишна база яко на долу - WTF както се казава. Дори и първокурсник по икономика в УНСС ще напише по грамотен анализ. :) А загробените храни - жива простотия и тотална загуба само и единствено за руските фирми, които са ги внесли. Защото бъди сигурен, че са ги платили авансово на западния производител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
че си надиплят нови ве баце, ко нали взимат пример от Олигархията в Сашш и те праат същото кво ти дреме. Това е съвременната икономика, така каза Брадатия през 2012 "- С печатане ше опрайм нещата каа, тя ваща е лесна.". Те фашагите напечатаха 4 трилиона долара, та кво остаа за тея да не може да си напечатат 1.5 трилиона рублей и ше си вдигат границата на дълга до безкрай, то така се прай ве баце - това е Демократичната олигархия .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
Донякъде си прав, но не съвсем. Нефтът като го обърнат в рубли е ОК за бюджета. Но с рубли Русия не може да си купи много стоки. А им трябват долари и евро за закупуване на храни, потребителски стоки, битова техника, електроника, лекарства.При намаляващия поток от чуждестранна валута и най-вече долари и евро поради по-ниските цени на горивата и полезните изкопаеми като цяло, Русия е принудена да свие и вноса на стоки, като руснаците трябва да свият потреблението. В средносрочен и дългосрочен план обаче това може да се окаже доста полезно за местното производство. Вече се забелязва значителен ръст в селското им стопанство. Все повече инвестиции се вливат в аграрния сектор, имат огромен вътрешен пазар и при свит внос местното производство ще се развие много.При индустриалните стоки обаче, макар и Русия да има научен и ресурсен потенциал, ще са им нужни поне 5-10 години, за да успеят да заместят вноса - трябват инвестиции, иновации, предприемчивост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Ей тука един сайт - следи разни работи: http://zenrus.ru/Нефта никога не им пада под 3000. Ако трябва пак ще намалят лихвата :] Също така следи и колко тона храна са закопали. Скоро може да следи и колко тона перилни препарати са върнали обратно в ЕС :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Чесно не знам как попадаш на най големите олигофрении публикувани в нета. и наистина ли им вярваш:)) Цената на петрола в Рубли отдавна е много под 3200 рублиза барел. например днес - цена на брента е $43.30 грубо. Уралс винаги се движи с около $2 под тази на брента, т.е приемаме. 41.30 х 70 рубли за допар днес = 2884 рубли за барел. Що се отнася за бюджета им- ето ти актуалната буджетна прогназа на правителството им... http://top.rbc.ru/economics/25/08/2015/55dc89e99a7947ccabfed57c..Баси якото пълнене с недостиг от 1.5 трлн рубли а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
нема връщат се в пещерите обратно, кво да прайш .... :)) Сега като спрат и западните коли и ше разтикват с каруци или с руската машина "Маам Пеш" из руските дебри ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още