IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Средиземноморският ЕС” направи алианс за по-евтини лекарства

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти

08:19 | 01.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кипър е една от най-скъпите страни в ЕС

по отношение на лекарствата. Разходите за тях са не само високи за местния стандрат на живот, но и сред най-високите в ЕС. Според проучване, направено от службата на генералния одитор на страната /Сметната палата/, по 100-те най-често предписвани медикаменти в частния сектор Кипър е четвъртата най-скъпа страна в сравнение с 11 икономики като Германия, Обединеното кралство, Франция, Австрия, Швеция, Испания, Италия, Норвегия, Дания, а също Гърция, с която Кипър има най-близки контакти.

Въпреки предприетите промени в нормативната регулация и намаления на цените пред последните години, ситуацията продължава да предизвиква постоянна критика към здравното министерство и фирмените интереси на големите играчи. Проблемите доведоха и до алтернативно решение – много кипърци специално отиват на пазар за лекарства в северните, окупираните територии на разделения остров, където медикаментите са много по-евтини. Цените им, особено след обезценката на турската лира през тази година, са над 5 пъти по-ниски, а в някои случаи и повече.

Най-сериозното намаление на цените на лекарствата в Кипър бе направено през януари 2015 г. То бе част от изпълнението на програмата за икономическо възстановяване по сключения с тройката международни кредитори меморандум. Тогава Министерството на здравеопазването намали цената на почти 2000 лекарствени продукта средно с около 15.5%, а на някои и с над 80%. Решено бе и че актуализацията на цените на медикаментите ще се извършва веднъж годишно, вместо на две години. При последната промяна, която влезе в сила през март тази година, цените на 704 лекарства, отпускани по рецепта, регистрираха спад средно от 9.3%. Актуализациите не засягат лекарства, продавани без рецепта, и тези с цени до 10 евро.

През април, само месец преди “Декларацията от Валета”, генералният одитор /Сметната палата/ на Кипър представи на здравния министър специален доклад за високите цени на лекарствата. Според него те се дължат както на ограничения пазар и малките количества, така и на липсата на конкурентност във фармацевтичния сектор. Основните забележки обаче бяха към действащото законодателство, което дава на аптеките марж на печалбата от 30%, и към формулата за ценообразуването на лекарствата, която висшият контролен орган препоръча да се промени.

От 2005 г. насам за определянето на цените на фармацевтичните продукти Кипър използва четири референтни държави - Швеция /най-скъпата/, Австрия и Франция /средно ниво на цените/ и Гърция /най-евтината/. За изминалите години обаче икономическите условия и жизненият стандарт както в тези страни, така и на острова са се променили, затова формулата трябва да се преразгледа, отчитайки не само цените на лекарствата, но и реалната покупателна способност на населението, подчерта генералният одитор.

Ако цените паднат рязко и се съкрати регламентираната печалба, това ще доведе до проблеми с разпространение на лекарства на пазара в Кипър, особено на нови, иновативни методи на лечение, и ще предизвика недостиг на някои от тях, предупреждава в своя позиция Кипърската асоциация на научноизследователските и развойни фармацевтични компании /Kefea/.

Съществуващите проблеми с лекарствата в Кипър са на фона на много силната местна фармацевтична индустрия, която е водеща в неговия експорт. Нейните продукти заемат челното място в износната листа от острова, с достигната стойност от над 220 млн. евро през 2016 г. Представител именно на най-мощния кипърски бизнес е фармацевтичната компания “Medochemie”. Фирмата, която през миналата година навърши 40 години, е сред 500-те най-големи производители на генерични лекарствени продукти в света и сред 10-те водещи в Европа по износ. Нейните медикаменти успешно присъстват в над 100 страни, включително и на българския пазар. В крайбрежния град Лимасол, където е основното й производство, е базирана и фирмата “Remedica”, чиито генерични лекарствени продукти също се разпространяват в повече от 100 страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Всяко зло , за добро ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ау .... като гледам и в тоя съюз не сме, във Вишеградския също не сме, в Еврогеййския само на хартия ама и там не сме нит шенгени менгени - нишо, в Евразийския също ньет, в Пътя на Коприните и там тц, ньенто. Никой не ни ще, то не че и ние прайм нещо по въпроса за който и да било съюз но и по-добре щот пък до сега където и да сме влезли и с който и да сме се хванали, отива в канала. Е кат почнем от Римската, Византийската, Османската, Съветската империи всички са валат, с Хитлер бехме и той се хвана за масата, на Лондонската борса не щяли нашия Софийски ETF щот ни знаят историята и ше им потъне борсата ..... Ко да прайм, съдба деебба ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Лекарства за богати и лекарства за бедни...ами една дърта пу.ка майна и без лекарства ?! Щото човек може да си живее съвсем спокойно и без скъпите им отрови , ама трябва да има нещо под шапката си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
MarginCall
преди 6 години
Пак лошият *** съюз. Какви са тия лиготии, бе. Евтини лекарства. Истинският Мъж не харесва евтините лекарства. Да беше ракия или поне водка, добре, ама ... хапове?Лекарствата са за слабаците, за пеещите в рокля брадати п...ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Това са държави и политици мислещи за народа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още