IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите лидери в Чехия предизборно си точат ножовете

Има вероятност след изборите през октомври в следващото чешко правителство да няма открита проевропейска партия

10:49 | 29.07.17 г.
<p>
	Подалият оставка премиер на Чехия Бохуслав Соботка.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Подалият оставка премиер на Чехия Бохуслав Соботка. Снимка: Архив Ройтерс

Остават само няколко месеца до изборите в Чехия за ново правителство, а лидерите на двете основни партии в страната вече започнаха да си острят ножовете, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Най-обещаващият кандидат е премиерът Бохуслав Соботка, който изненадващо на 15 юни подаде оставка като лидер на управляващата Социалдемократическа партия (CSSD). Като основен мотив за оставката той посочи необходимостта от подобряването на електоралните позиции на политическата сила.

Като партиен лидер Соботка беше сменен от вътрешния министър Милан Чованец. Кампанията на партията обаче ще се води от по-популярния външен министър на Чехия Любомир Заоралек.

Лявоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да се възстанови след драстичния спад на рейтинга, особено след провала на френските социалисти на изборите в предишния месец.

Според някои проучвания на общественото мнение социалдемократите в Чехия ще получат само 10 на сто от вота. Това предполага, че резултатът им ще е по-лош и от този на Чешката комунистическа партия. Ако това се случи на изборите през октомври, в следващото чешко правителство няма да има открита проевропейска партия, посочва изданието.

Заоралек посочва в отговор на въпрос на Politico, че Соботка е подал оставка заради резкия спад на рейтинга на партията. „Г-н Соботка пое личната си отговорност за спада на популярността, спад, който идва въпреки добрите постижения на правителството“, коментира той.

Заоралек признава, че сред партията се надига вълна от напрежение. „Вместо да се фокусират върху политики, проблеми и опоненти, много социалдемократи се съсредоточават върху собствените ни неразбории“, допълва той.

Той посочва още, че като лидер на партията има готовност да поеме пълна отговорност, ако партията се провали на изборите през октомври.

Соботка пое отговорност за кризата, която сам създаде през май, след като предложи оставката на правителството си в опит да изгони финансовия министър Андрей Бабиш заради обвинения в данъчни измами и медийни манипулации. Бабиш оглавява движението ANO, което е част от тристранната правителствена коалиция.

Президентът на Чехия Милош Земан обаче, който е близък съюзник на Бабиш, прие оставката само на Соботка, но отказа да освободи правителството. Това породи несигурност и подхрани битката между Соботка и Бабиш. И докато някои смятат, че ситуацията е подхранила рейтинга лично на Бохуслав Соботка, популярността на партията му се срина оттогава.

Милош Земан прие оставката и на министъра на образованието Катерина Валачова, която също е член на социалдемократите. Срещу Валачова има подозрения, че е участвала в измами със средства, предназначени за спортни субсидии, и макар и да няма директни обвинения, тя предпочете да напусне кабинета, за да не „дава муниции“ на Андрей Бабиш срещу партията ѝ.

По ирония на съдбата Павел Ричетски, който оглавява Конситуционния съд в Чехия, коментира, че президентът Милош Земан е интерпретирал неправилно оставката на правителството и цялата криза в страната е можело да се избегне. Според него оставка на премиера означава оставка на цялото правителство и „няма съмнение за това“.

Заоралек също признава, че ако не е била интерпретацията на Конституцията от Земан заради близкия му съратник Бабиш, проблемът отдавна е щял да отшуми. Според него партията има нужда от изключителен екип, за да преодолее един от най-трудните си периоди от 1990 г. насам, „защото се изправя срещу силен опонент от олигархията“.

В момента ANO на Андрей Бабиш води в проучванията на общественото мнение и изглежда, че бизнесменът ще е следващият премиер на Чехия, въпреки че Заоралек поставя това под съмнение. „Чехите са мъдри хора. Този мъж няма да стане премиер“, коментира той.

Новият лидер на социалдемократите Чованец се смята за хардлайнер с антиимигрантски настроения. Именно той удържа на натиска за приемането на наложените от ЕС квоти за мигранти. Страната е приела само 12 бежанци от общо 2 600, които е задължена по квотната система. Това допринася за популярността на Чованец в страната, защото по-голямата част от населението е против приемането на бежанци мюсюлмани.

Междувременно предизборната битка между ANO и социалдемократите се изостря, като Бабиш обвинява Чованец в купуване на гласове. Според него социалдемократите са безотговорни и по отношение на бюджета, защото обещават на хората да правят разходи без да са наясно откъде ще намерят парите.

Бабиш има предвид обещанията на социалдемократите, че средната месечна заплата в Чехия ще бъде увеличена до 40 хил. чешки крони (около 1 520 евро) до 2022 г. През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата в страната достига 27 889 крони.

Социалдемократите обещават и да увеличат минималната заплата от 11 хил. на 16 хил. чешки крони, да намалят данъците а физическите лица и малките и средни предприятия, да въведат прогресивно облагане на мястото на сегашния плосък данък и да увеличат с над една трета помощите за деца.

И за двете партии проблемът е, че и да спечелят изборите ще трябва да управляват в коалиция. На въпрос дали би управлявал в такава коалиция Бабиш посочва, че и сред социалдемократите има „качествени хора“, с които той може да си представи да работи. Това, че не споменала Заоралек или Чобанец обаче говори много.

Те двамата обаче са категорични, че не става въпрос за Бабиш, като изключват подобна коалиция, за да гарантират изпълнението на обещанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още