IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидии, стимули и данъчни облекчения в „спасителния пояс” за кипърския туризъм

В лятото на коронавируса - най-лошия си сезон от 30 години, средиземноморската страна инвестира в дългосрочни цели на отрасъла

08:15 | 26.06.20 г.
<p>
	Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Големият проблем за Кипър е

конкуренцията за туристическите пазари

От години експерти в бранша предупреждават, че трябва да се намали силната зависимост на страната от двата й основни пазара – Великобритания и Русия, защото такава обвързаност е рискова за бизнеса, правителството подготвя национална стратегия и планове за диверсифицирането им. Коронавирусът обаче изпревари промените и инфектира точно „болното място” на кипърския туризъм.

Британците и руснаците са близо 60% от курортистите на средиземноморския остров. Заедно с шведите те заемат до 85% от местата в хотелите в едни от най-популярните туристически райони - в Агия Напа и Протарас на източното крайбрежие. Курортите край Пафос на западния бряг също основно разчитат на британци и руснаци. Заради коронавируса обаче на феновете на кипърските плажове и от трите страни в момента не се разрешава да пристигнат на острова. Очакванията са те да успеят да приготвят куфарите си поне за края на сезона, септември-октомври.

В опит да компенсира потенциалните загуби Кипър се стреми на привлече туристи от нови пазари, което обаче също няма да е лесно тази година. „Тъй като нашите основни пазари – Великобритания, Русия и Швеция, ще се отворят много по-късно от обикновено, това е и възможност да се фокусираме върху страни, които ние винаги сме имали като таргет за туризъм. Туристическите бизнеси ще трябва да положат огромни усилия, за да привлекат нови пазари в допълнение към традиционните”, подчерта зам.-министър Савас Пердиос за Investor.bg.

Сред новите страни, които Кипър активно кани за курортите си, са Германия, Австрия, Швейцария, Полша, Израел, скандинавските страни.

Част от очакваните нови туристически пазари са сред 22-те страни, които според оценката на емидемиологичния риск са включени в група А на пристигащите на острова. Това означава, че след 20 юни /втората фаза на отварянето на летищата/ техните граждани влизат в Кипър без да представят сертификат за отрицателен тест за коронавирус.

В тази група сега са Германия, Австрия и Швейцария. Като първи по-значителен успех в усилията за нови пазари Савас Пердиос отчете интересът от германските туроператори и туристи. „Създадени са всички необходими условия, за да може германският пазар да играе водеща роля в туризма в Кипър тази година. За първи път има такъв интерес от Германия”, посочи той.

Кипър отвори вратите и за туристи от скандинавските страни - в група А са също така Дания, Норвегия и Финландия. Само че привличаните скандинавски пазари са извън играта за юли - август. Посетителите от Норвегия и Дания няма да могат да пътуват до 1 септември, очакванията за финландския пазар не са големи.

Неприятна „издънка” се случи с израелските туристи, които се очакваше да станат третият по големина източник на туризъм на острова. Правителството изрази загрижеността си от факта, че пред втората фаза на функциониране на летищата заради ново нарастване на случаите на коронавирус Израел бе свален от група А в по-високорисковата група Б. Това означава, че неговите граждани са задължени да представят документ за отрицателен Covid-тест, което ще оскъпи почивката им и ще намали желаещите да прескочат по съседски до острова. Израелските туристи се очакваха още в края на юни, сега прогнозата е те да пристигнат в началото на август, което отново заля със студена вълна хотелиерския бизнес в Агия Напа и Пафос.

Заради важността си за икономиката на страната, по време на коронакризата туризмът и хотелиерството бяха

под специално внимание за държавна помощ.

Кипърското правителство при три финансови пакета, за да подпомогне бизнеса, работещите и безработните, пострадали от коронавируса. То предостави директни плащания, стимулиращи мерки, данъчни и кредитни облекчения, средства за повишаване на ликвидността. Част от мерките бяха целево насочени към най-важния икономически отрасъл, за да може той да се задържи над водата това лято.

Една от най-големите суми е насочена за стимулиране на авиокомпаниите за укрепване на въздушната свързаност на острова и засилване на туристическия поток. В началото на юни правителството одобри допълнителен план за финансова помощ за тях от 6.3 млн. евро, с който с въведените вече програми подкрепата на авиокомпаниите достига общо 15.7 млн. евро до края на 2020 г. По новата схема през следващите 6 месеца авиокомпаниите ще получат субсидия от кипърското правителство, ако успеят да запълнят капацитета на полетите си до острова между 40 и 70%.

Туристическият бранш изрази удовлетвореността си и от решението на правителството за намаляване на ставката на ДДС в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и туристическото настаняване от 9% на 5% за периода от 1 юли 2020 г. до 10 януари 2021 г.

Компаниите в сектора могат да се възползват от общите мерки за засилване на ликвидността на бизнеса, за която правителството осигури 1.7 млрд. евро. Държавата ще субсидира част от лихвите по кредитите, взети от 1 март до 31 декември тази година, за срок от 4 години.

Кипърската хотелиерска асоциация приветства наложения в края на март 9-месечен мораториум, до 31 декември тази година, върху плащането на вноските и лихвите по банкови заеми. От туристическата индустрия обаче настояват този план да ппродължи и догодина.

Два плана за финансова подкрепа на жизненоважния за Кипър туризъм са включени в одобрения в средата на юни трети пакет от мерки срещу коронокризата. Те ще се прилагат в следващите 4 месеца, до 12 октомври. Хотели, места за туристическо настаняване и друг бизнес, свързан с туристическата индустрия, ще получат от правителството субсидия от 60% за заплатите на 90% от своя персонал.

Въпреки очаквания рекорден срив, Кипър запазва дългосрочната си цел – да влезе

в топ-30 на световния туризъм.

„Не, категорично нищо няма да променяме в Националната стратегия - тя е за десетилетие напред, не е само за една година. Отне ни отне много време да я завършим с всички изследвания, които бяха направени, и ние напълно вярваме в стратегията”, твърдо заяви за Investor.bg заместник-министърът Савас Пердиос в отговор на въпрос за дългосрочния ефект от коронакризата върху туристическата индустрия.

Само месец преди да избухне пандемията, в края на януари, правителството представи в парламента Националната стратегия за туризма 2020-2030 г. Според заложеното в нея до 10 години приходите от туризма в Кипър трябва да се увеличат с 30%. Островът се подготвя да посрещне през 2030 г. над 5.15 млн. гости. Голямата цел е с тези резултати малката средиземноморска страна да се нареди сред 30-те най-конкурентни туристически държави в света. В тяхната класация, според последния доклад от Световния икономически форум, Кипър заема 44-а позиция, точно пред България, която е на 45-о място.

Как е възможен този „скок” - от достигнатите през миналата година 4 млн. туристи, след срив до 1 млн. туристи /евентуално/ тази година, и отново рязко нагоре до очакваните над 5 млн. чуждестранни гости, питам г-н Пердиос.

„Да, тези цели за ръст в броя на пристигащите и в приходите остават, ние продължаваме работата си. С това, което правим тази година, ние ще поставим солидни основи за възстановяване на туристическата индустрия през следващия сезон, 2021-а. Аз очаквам секторът да се възстанови до края на 2022 г. Така че ще имаме още 7 години, за да постигнем целите си от стратегията”, обясни ресорният заместник- министър.

„Коронакризата ни показа, че сме на прав път и трябва по-бързо да реализираме тази стратегия. Ние искаме и трябва да я приложим, за да не зависим само от традиционния туристически продукт „слънце и море” и от отделни пазари. Ние искаме да направим така, че да разширим туристическата индустрия, да диверсифицираме риска в нея. Искаме да добавим повече туристически продукти, да развием планинския туризъм и туризъм със специален интерес, да станем атрактивни и да привлечем нови възрастови групи и националности”, изброява разпалено той.

Според него увеличаването на броя на туристите и на приходите от тях е само малка част от националната стратегия. „За нас е важно да превърнем Кипър в целогодишна, разнообразна и безопасна дестинация, и аз съм убеден, че това е постижимо”, уверява кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос в трудното лято на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още