IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Оспорването на глобализацията е в разрез с реалността на 21 век

Според управителя на ЯЦБ именно глобалната икономическа интеграция овладява бедността, включително в Азия

15:34 | 09.05.17 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Харухико Курода.</em> Снимка: Архив Ройтерс</p>

Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

Да поставяш под съмнение стойността на глобализацията е в противоречие с реалността на 21 век. Това заяви управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му когато някой обвинява само глобализацията за задълбочаващото се неравенство в доходите, той пропуска факта, че именно глобалната икономическа интеграция овладява бедността, включително в Азия. 

„Държавите трябва да преодолеят тясно дефинирания си национален интерес и да координират политиките от по-широка гледна точка в името на постигане на устойчив икономически ръст“, каза Курода по време на заседание на Института за международни финанси.

„Вярвам, че нямат бъдеще вътрешно обсебените движения, които обръщат гръб на глобализацията“, допълни управителят на ЯЦБ. „Всеки опит за затваряне, който игнорира глобалните взаимни зависимости, не съответства на реалността на 21 век“, посочи Курода.

По думите му глобалната икономика показва все по-ясни сигнали за сила, бизнес и потребителското доверие се подобряват и това води към по-активен дебат в някои държави за оттеглянето на извънредното ниво стимули.

„Преобладаващото ниво песимизъм от глобалната финансова криза, който доведе до цветиста реторика като „секуларна стагнация“, „капан на ниски ръст“, категорично избледнява“, каза още Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 6 години
гладувал яко преди 89та---не съм, щото баща ми инжинер и майка ми учителка копаха 2 декара градина ! :):) ... иначе моето семейство мое да прибие твоето с пачки :):) така че цървула в задачата си ти, моето деметирало момче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
чакай ... в кой стол беше това... хахахахахащо лъжеш младежта, нямаше нищо по магазините и всички копаехме на село зада има ядене... ето за това не се ровеше и по кофите. Тоя стол е бил некой партиен ... или освен ако не викаш на русенското варено - месо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
как да помниш, то по магазините нямаше ядене, че в кофите ли .... иначе си прав за едно, верно и без чепици ходихме на училище, но това си е лични цености а не до беднотия.... а единствената причина да не го помниш е или деменцията или просто щото си бил от по равните българи .... не споря че преди 89-та всички бяха бедни, имаше и комунисти които можеха да пазаруват в гастроном номер 1 :):)ае ти като не си толко смарт ми кажи що в африка се множат толкова като са гладни ? ... как гладни правят по 10 деца ? .... и без комунистическата Венецуела (по обясними причини) къде видя масова бедност в латинска америка, баш ти дето до оня ден хвалехте БРИКС, който днес удобно забравихте :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
И аз я помним тая брутална беднотия, дето беше забранено по столовете да се готви без месо - само един ден в седмицата се допускаше риба! А в столове се хранеше 70% от населението на България - от детската ясла, та до министерски съвет съвет и политбюро. И се ходеше на вегетариански ресторант като на поклонение - имаше един в София и имаше опашка. А бедните наблягаха на пилешкото, щото едно пиле беше 2 лева, а свинското и телешкото - по 3-4...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Друг е въпросът, че ти като най-смарти (май само тоя под тебе е по-смарти от тебе), май верно си гладувал яко преди 89та, изостанал си физически и май си пропуснал началното училище - нали сте били целото семейство с едни цръвули от дедо ти.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Аз не помним преди 89та пенсионери да са ровили по кофите за ядене и деца да не са лекувани, щот родителите му немат кинти. Не ли да не могат да ходят на училище, щот немат чепици...Нали си смарти - статията е за бедността, а в Азия, Африка и Лат. Америка бедността значи глад, болести и недостъпно образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
Абсолютно верно е, че глобализацията намалява бедността.----и до там някъде свършва истината в поста ти ... ква планова икономика кви 5 лева те гонят ? Плановата икономика води до дефицити и брутална беднотия, справка преди 89та !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Или казано на френски, социализмът е неизбежен! Водят се спорове и дискусии само около дизайна и ефектите на шоуто преди официалното му откриване... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Абсолютно верно е, че глобализацията намалява бедността. Глобализацията по същество е движение към единно, централно управлявано и планирано световно стопанство! Работи на същия принцип, на който работеше СИВ в бившия соц-лагер. И при него първият ефект от прилагането на централизираната икономика е ликвидиране на глада, подобряване на социалните дейности и инфраструктура, увеличаване на инвестициите в образование и здравеопазване... Нама спор, че колкото по-централизирана и планова е една обществено-икономическа система, токова по-благодатна е тя за хората с колективно-стадна форма на мислене и съществуване, лишени от инициативност и стръв към риск и авантюризъм, защото те задължително получават гаранции за биологическото сиъоцеляване. И понеже те са основната маса от популацията, но като такива са основният фактор при прилагане на пряката демокрация, ще става все по-трудно в изборната политика да намират място лидери с антиглобалистки и десни идеи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
khao
преди 6 години
прав е човека, глобализацията намали бедноста драстично! Слушайте по умните от вас и ще прокопсате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още