IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Ползите от стимулите на Фед са очевидни, орязването на бюджета е риск

Председателят на централната банка на САЩ иска Конгресът и администрацията на президента Обама да постигнат споразумение за отлагане на бюджетните съкращения

22:25 | 26.02.13 г. 2
Бернанке: Ползите от стимулите на Фед са очевидни, орязването на бюджета е риск

Председателят на Фед отбеляза също, че инфлацията, която е сред най-цитираните рискове от критиците на количествените улеснения, се очаква в обозримо бъдеще да се задържи под целта на финансовата институция от 2% годишно.

В необичайни директни коментари за фискалната политика той предупреди, че краткосрочното орязване на разходите ще застраши вече проблемното разширяване на икономиката.

„Конгресът и администрацията трябва да обмислят заместването на резките и преждевременни съкращения на разходите с политики, които да понижат федералния дефицит по-постепенно в краткосрочен план, но по-сериозно в дългосрочна перспектива“, категоричен бе Бернанке.

„Значителна част от напредъка в понижаването на дефицита напоследък бе съсредоточена върху краткосрочни промени в бюджета, които, взети заедно, могат да създадат значителни насрещни ветрове за икономическото възстановяване“, обясни той.

Американската икономика се забавя рязко през четвъртото тримесечие на 2012 г., но прогнозите за настоящата година са за ръст от около 2%. Безработицата остава висока, като през януари се повиши до 7,9%.

Председателят на Фед заяви, че упорито високото ниво на безработните е истинско бедствие с потенциалните си продължителни последици върху САЩ. „Високата безработица има значителна цена, включваща не само трудностите, пред които са изправени безработните и техните семейства, но и щетите, нанесени на жизнеността и производствените възможности на икономиката ни като цяло“, изтъкна той.

Бернанке също така смята, че евентуално отписване на италиански дълг не би нанесло сериозни щети на американските финансови институции, съобщи MarketWatch. „Оценката ни за нашата банкова експозиция към италиански и испански дълг е, че тя е слаба“, посочи той.

По думите му обаче сериозните притеснения за способността на Италия ад остане в еврозоната ще имат по-широки, непредсказуеми и тревожни последици върху световните пазари на акции и облигации, като по този начин ще увеличат повече натиска върху банките от преките загуби от вложенията им в италиански дълг.

Председателят на Фед подкрепи усилията на японския премиер Шиндзо Абе за съживяване на икономиката на страната и пресичане на дефлацията, като по този начин индиректно показа, че не е съгласен с твърденията за развихряща се валутна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
На нищо от това, което западните ЦБ-и казват не трябва да се вярва, ето превода от банкерски: "...програмата на финансовата институция за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на облигации..." - монетизиране на дълга. "депутатите да избегнат рязкото съкращаване на разходите във федералния и щатските бюджети..." - харчете, ние ще ви кредитираме. "Фед са наясно с възможните рискове от своята нестандартна подкрепа за икономиката..." - хиперинфлация."...няма да има скорошна промяна в програмата за стимулиране - печaтането ще продължи до безкрайност. "инфлацията ..., се очаква в обозримо бъдеще да се задържи под целта на финансовата институция от 2% годишно." - А след това?"... краткосрочното орязване на разходите ще застраши вече проблемното разширяване на икономиката." - въстановяване няма и никога не е имало. "...отписване на италиански дълг не би нанесло сериозни щети на американските финансови институции..." - отписване ще ни съсипе банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още